Çocuğa Görgü Kurallarını Öğretmek

Çocuk büyüdükçe bakımın, temel ihtiyaçlarının aciliyeti yerini eğitime, öğretime bırakıyor. Benim bu aralar en çok aklıma takılan görgü kuralları. Kendini doğru ve karşısındakine saygı gösterdiğini de belirterek ifade etmesi çok önemli. ¨Henüz 3.5 yaşında, çok küçük, nasıl olsa öğrenir¨ diyenler olacaktır. Ben de zaten ondan her şeyi öğrenmesini beklemiyorum ama sonra öğrenir diye de beklemiyorum. Ailenin, çocuğa içinde yaşadığımız toplumun özelliklerini, kurallarını anlatması gerektiğini düşünüyorum. Ebeveynlerin tek sorumluluğu çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılayıp sonra da okula göndermek olmamalı. Çocuklarının eğitimin de sorumludurlar.

Haberin Devamı

Okuduğum birçok makalede çocuklara bazı konuşma ve davranış kalıplarının öğretilmesi gerektiği yazıyor. Örneğin:
•Çocuk, konuşmaya başladığından itibaren ¨Teşekkür ederim¨, ¨Lütfen¨ , ¨Pardon¨ gibi ifadeleri öğrenmesi önemliymiş.
•İki kişi konuşurken, izin almadan araya girmemesi gerektiğini öğretmemiz gerekiyor.
•Başkalarının fiziksel özellikleriyle alay edilmemesini öğretme de yine bizim görevimiz.
•Bir başkasının odasına girmeden önce kapıyı çalmaları gerektiğini öğretmek de önemli.

Zaten evde de düzenin sağlanması için asgari düzeyde de olsa bir takım görgü kurallarının uygulanıyor olması gerekiyor. Zaten biz anneler değil miyiz, bari tuvalette rahatsız edilmeyelim, diye söylenen. Anne, baba, çocuklar arasında da saygının oluşturulması gerekiyor ki çocuk da saygı duymayı öğrensin, kendisine saygı gösterilmesini de beklesin.

Sadece bu davranış şekilleri de değil üstelik, konuşma da önemli. Kullanılan kelimeler, ifadeler önce aileden kapılıyor. Zaten taklitle, gözlemle öğreniyorlar her şeyi ¨iyi örnek olma¨ tam işte burada devreye giriyor. Günlük dilde bile çok dikkatliyimdir. Koray’ın ağzından kelimeler ilk çıktığı andan itibaren hep hep onu doğru şekilde konuşması için düzeltiyorum. Türkçe zaten karışık bir yapısı olan dil. Takılar, ekler, tamlamalar… evet okulda öğrenecek ama ben şimdiden düzgün konuşması için uğraşıyorum. Dilbilgisi kurallarını okulda öğrensin.

Haberin Devamı

Eğitim şart!

Eğitim evde başlar!

Ağaç yaşken eğilir!

Irem Erdilek

Slingomom.com