Gündem Çocuğu icrayla alma dönemi kapanıyor

Çocuğu icrayla alma dönemi kapanıyor

18.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kamu kuruluşlarına sunulan Mağdur Hakları Kanun Tasarısı’na göre, cinsel suçlar, aile içi şiddet suçları, terör, göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti suçları mağdurları özel olarak desteklenecek.

Çocuğu icrayla alma dönemi kapanıyor

Adalet Bakanlığı tarafından kamu kurum ve kuruluşlarının görüşüne sunulan Mağdur Hakları Kanun Tasarısı’na göre, suç mağdurlarına maddi yardım ve iş imkânı sağlanmasından belediyelerde ve çeşitli kamu kuruluşlarında hizmet kolaylığına kadar birçok hak sağlanacak. İşte tasarıdan öne çıkanlar:

Haberin Devamı

- Tasarının suç mağdurları veya onların bakmakla yükümlü olduğu kişilere sağladığı en önemli hakların başında mağdurlara maddi yardım yapılması yer alıyor.

- Yardımlar, kasten öldürme suçu sonucu ölen kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişilere, kasten öldürme suçuna teşebbüs veya kasten yaralama suçu sonucunda neticesi sebebiyle ağırlaşmış biçimde yaralanan mağdurlara, cinsel saldırı ve cinsel istismar suçu mağdurlarına, ağırlaşmış işkence suçu nedeniyle yaralanan mağdurlara, kasten yaralama, işkence, cinsel saldırı veya cinsel istismar suçu sonucunda hayatını kaybeden mağdurun bakmakla yükümlü olduğu kişilere yapılabilecek.

Asgari ücretin 30 katı

- Suç sebebiyle yaralananlara yaralanma derecesine göre, brüt asgari ücretin dört katına kadar, sakatlananlara sakatlık derecesine göre, brüt asgari ücretin onbeş katına kadar, hayatını başkasının yardım ve desteğiyle sürdürecek derecede malul olanlara brüt asgari ücretin otuz katına kadar, ölenin kanunen bakmakla yükümlü olduğu kişilere, bir kez tedavi ve cenaze giderine karşılık toplam brüt asgari ücretin on katına kadar kadar maddi yardım yapılabilecek.

Haberin Devamı

İstihdamda öncelik

- Suç mağdurlarına hizmet verebilmek için Cumhuriyet başsavcısı veya görevlendireceği Cumhuriyet savcısının başkanlığında defterdar veya mal müdürü ya da yardımcıları ile adli destek ve mağdur hizmetleri müdüründen oluşan yardım kurulu kurulacağı vurgulanan tasarıda, yardım isteğinin, soruşturma veya kovuşturmanın yürütüldüğü yerdeki yardım kuruluna verilecek bir dilekçeyle yapılabileceği belirtildi.

- İhtiyaçlarının talep etmeleri halinde, mağdurlar ile bakmakla yükümlü olduğu kişilerden birine istihdamda öncelik sağlanacak.

- Tasarı ayrıca, İş Kanunu’nda değişiklik yapma koşuluyla 50 veya daha fazla işçi çalıştıran özel sektör iş yerleri ile kamu iş yerlerinde yüzde 2 mağdur çalıştırma zorunluluğunun getirilmesini amaçlıyor.

- Tasarıyla, bakanlığa bağlı olarak cumhuriyet başsavcılığının gözetim ve denetiminde Mağdur Hakları Müdürlükleri kurulacak. Müdürlükler, mağdurların tasarıyla birlikte gelecek haklarını aramalarına yardımcı olacak.

Haberin Devamı

Adli destek müdürlükleri

- Çocuk psikolojisi ve çocuğun yüksek yararının korunması ilkesiyle hazırlanan tasarının 16. maddesinde, teslim sürecinde sıkıntılar yaşanması durumunda, 6 aya kadar hapis cezası, velayetin karşı tarafa verilmesi gibi yaptırımlar getiriliyor.

- Boşanmış ebeveynlerin çocuklarını görmek için kullandıkları icra ve iflas müdürlüklerinin sistem dışı bırakılmasını sağlayacak yeni sistemde, çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulması konusuyla ilgili uzmanların çalışacağı adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerinin kurulması öngörülüyor. Çocuk teslimi veya çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair ilam veya tedbir kararının infazında, tarafların anlaşamamaları nedeniyle çocukların örselenmesinin, bedenen ve ruhen zarar görmelerinin engellenmesi amaçlanıyor.

Cinsel suçlar için özel merkez

- Tasarı kapsamında Sağlık Bakanlığı’nca, cinsel suç mağdurlarının tekrarlanan mağduriyetini önlemek, adli ve tıbbi işlemlerin bu alanda eğitimli kişilerden oluşan bir merkezde ve tek seferde gerçekleştirilmesini temin etmek üzere Adalet Komisyonu bulunan yerlerde özel merkezler kurulacak.

- Cinsel suç mağdurlarının ifadeleri bu merkezlerde alınacak. Mağdurların muayenesi ile vücutlarından örnek alınması işlemleri de adli tıp uzmanı veya yokluğu halinde uzman hekim tarafından bu merkezlerde yapılacak.

Haberin Devamı