Ebeveyn Çocuğunuzu okulda gripten koruyun

Çocuğunuzu okulda gripten koruyun

01.10.2014 - 14:46 | Son Güncellenme:

Sonbahar geldi, okullar açıldı ve çocuklar için de hastalık mevsimi başladı. Yüksek ateş, halsizlik, öksürük gibi belirtilerle başlayan grip, çocuklarda en sık görülen hastalıkların başında geliyor.

Çocuğunuzu okulda gripten koruyun

Çoğunlukla okuldan kapılan mikrop sebebiyle hastalanan çocukları gripten korumanın yollarından biri grip aşısı yaptırmak. Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Fazilet Karakoç, çocuklarda grip aşısı hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

Astımı varsa grip için hemen önlem alın

Grip salgınları en çok sonbahar ve kış aylarında görülmektedir. Özellikle küçük çocukları, yaşlıları ve kronik hastalığı olan kişileri etkilemektedir. Eğer çocuğunuzun astım ya da başka bir kronik bir hastalığı varsa grip olmaması için en başta aşılanma gibi gerekli önlemler alınmalıdır. Çocuğunuz risk grubunda olmasa da grip aşısının yapılması yıl içinde grip olma riskini azaltacaktır.

Risk grubunda olanlar

• Astım, diyabet, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, nörolojik ya da nöromuskuler hastalıkları olan çocuklar ve bu çocuklar ile aynı evde yaşayan diğer kişiler

• Uzun süreli aspirin tedavisi alan çocuklar ve adolesanlar (koma, karaciğer hasarı ve ölüme neden olan Reye Sendromu gelişebilme riski nedeni ile)

Haberin Devamı

• Kanser hastaları, organ ve kemik iliği nakli yapılanlar ve bu kişiler ile aynı evde yaşayanlar

• Hasta bakımı ile ilgilenen sağlık çalışanları

Hamile kadınlar (Hamileliğin ilk 3 ayından sonra grip aşısı yapılabilir)

• Emziren anneler (Bebeğini emziren bir annenin grip aşısı olmasında bir sakınca yoktur)

• 6 aydan küçük çocukların bulunduğu evlerde yaşayanlar ve özellikle bu çocukların bakımları ile ilgilenen kişiler

Grip tehlikeli bir hastalık

Grip enfeksiyonu, hiç bir sağlık sorunu olmayan kişilerin bile günlerce hatta haftalarca okula, işe gidememesine neden olmaktadır. Ateş, baş ağrısı, yorgunluk, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrısı gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Grip enfeksiyonu; bakteriyel pnömoni, kas iltihabı, kalp kasının ya da kalp etrafındaki zarın iltihabı, menenjit ve çocuğun vücudunun susuz kalması var olan kronik hastalığın kötüleşmesine sebep olabilmektedir.

Vakit kaybetmeden doktora başvurun!

Eğer grip semptomlarını takiben çocuğun durumu ağırlaşıyor; ateş, titreme, göğüs ağrısı, terleme, yeşil ya da kanlı balgam, dudaklarda ya da tırnaklarda morarma oluyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Bazı hastalarda nefes alma esnasında göğüste batma şeklide ağrı olabilmektedir. Bazı çocuklarda ise; karın ağrısı zatürrenin tek bulgusu olabilir. Zatürre tanısında, hastanın muayenesine ek olarak akciğer grafisi çekilmesi ve balgam testi yapılması gerekebilmektedir.

Haberin Devamı

Grip sezonu başlamadan aşı olunmalı

Grip salgınının zamanı, şiddeti ve sezonun uzunluğu bir yıldan diğerine değişebilmektedir. Grip virüsleri, her yıl değişebildiği için o yıl salgın yapması muhtemel grip etkenleri belirlendikten sonra aşılar hazırlanmaktadır. Bu nedenle aşının, grip sezonu başlamadan önce mümkün olduğunca erken yapılması uygun olacaktır.

Aşı dışında yapılması gerekenler

“Çocuğum geçen yıl grip aşısı olmuştu; ama yine de hastalıktan kurtulamadık” ya da “Grip aşısı olmasına rağmen çocuğum yine de grip oldu” gibi düşünceler her yıl bu mevsimde sıkça olmaktadır. Unutmayın ki; çocuklarda gelişen grip benzeri üst solunum yolu enfeksiyonlarının %80’i influenza değildir ve diğer virüsler ya da bakteriler tarafından oluşmaktadır. Aşının ise bu enfeksiyonlar üzerine etkisi yoktur. Aşı olmanın yanı sıra çocukların gribe yakalanmasını önlemek için bazı önlemler de alınmalıdır. Çocukları hasta kişilerden uzak tutmak, sık sık el yıkama, grip enfeksiyonu kapılmışsa mikrobun yayılmasını önlemek için evde istirahat ettirerek okula göndermemek, bol sıvı almasına ve sağlıklı beslenmesine dikkat etmek alınabilecek diğer önlemlerdir.

Haberin Devamı

Doğru ilaç kullanılmalı

Grip enfeksiyonuna yol açan “influenza” bir virüs olduğu için antibiyotiklerden etkilenmemektedir. Bu tür virüslere etkili olan bazı ilaçlar vardır. Hastalık bulguları ortaya çıktığı anda bu ilaçların kullanılması, hem hastalığın daha hafif geçirilmesine yardımcı olur hem de zatürre gibi tehlikeli komplikasyonları azaltabilmektedir.