Gündem Çocuk tecavüzüne 16 yıl ceza çokmuş

Çocuk tecavüzüne 16 yıl ceza çokmuş

07.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sivas 2. Ağır Ceza Mahkemesi, çocuklara tecavüz suçunu düzenleyen maddede öngörülen 16-24 yıl arası hapis cezası verilmesine ilişkin hükmün iptal edilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkemenin iptal başvurusunda özellikle Doğu ve Güneydoğu’daki çocuk yaştaki evlilikleri gerekçe göstermesi ise dikkat çekti.

Çocuk tecavüzüne  16 yıl ceza çokmuş


Anayasa Mahkemesi önceki gün yaptığı toplantıda başvurunun ilk incelemesini yaptı. Yüksek Mahkeme, başvuruda bir eksiklik görmeyerek esastan inceleme yapılmasına karar verdi.

Esastan görüşülecek
AYM, önümüzdeki günlerde başvuruyu esastan görüşerek bir karar verecek. AYM’nin iptal kararı vermesi durumunda çocuklara tecavüz edenlere 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilecek. Türk Ceza Kanunu’nun “çocukların cinsel istismarı” başlıklı 103. maddesine göre, çocuğa tecavüz edenlere 16 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Ancak tecavüz olmadan gerçekleşen cinsel istismar eylemlerinde verilecek ceza 8 yıldan 15 yıla kadar hapis olarak düzenleniyor. Kanuna göre 15 yaşından küçük çocukların istismar ve tecavüze “rıza gösterip göstermediğine” bakılmadan bu cezalar verilirken 15-18 yaş arasındaki çocuklara yönelik cinsel eylemlerin suç oluturması için “cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden” şartı aranıyor.

Yazarlar