Çocuk ve Kaygı Bozukluğu: Çocuklarda Panik Atak Belirtileri, Panik Atak Tedavisi

Kaygı Nedir?

Kaygı çok doğal bir reaksiyondur ve kaygının hayatımızda önemli biyolojik bir işlevi vardır. Kaygı aslında tehlike/tehdit durumunda aktive olan bir alarm sistemidir. Kaygı belli bir düzeye kadar kişinin odaklanmasını ve hazır olmasını sağlar. Kaygı bir çok kişi tarafından duygusal, fiziksel olarak farklı şekillerde deneyimlenir. Kaygı düzeyi de, ortam ve duruma bağlı olarak hafiften-yoğuna kadar bir çok farklı seviyede deneyimlenebilir.

Ancak kaygının çok yoğun ve sık olması kişinin hayat kalitesini etkileyebilir ve baş etmesi güç bir durum yaratabilir.Kaygı bozuklukları başlığı altında bulunan; fobi, panik atak, sosyal kaygı, obsesif-kompulsif bozukluk,travma sonrası stres bozukluğu kişinin günlük yaşamdaki işlevselliğini derinden etkilemektedir.

Haberin Devamı

Gençlerde ve Çocuklarda Panik Atak Nedir ?

Panik atak, sık görülen ve tedavisi olan bir kaygı bozukluğudur. Panik atağı olan gençler ve çocuklar beklenmedik ve tekrarlayan zamanlarda yoğun korku hissederler. Yoğun korku ve kaygının yanındapanik atak belirtileri de gözlemlenir. Panik ataklar genellikle 10 dakika ve üzerinde sürebilmektedir. Panik atağı açıklayan bir kuram; bedeninin “alarm sistemi”nin psikolojik ve fiziksel koşullar nedeniyle tehlike olmama durumunda da çalıştığını söyler.

Panik atak zaman zaman gece uykuda da ortaya çıkabilir. Bu duruma nocturnal panik atak denilmektedir.

Panik atak deneyimleyen gençler ve çocuklar, genel yaşamlarını da panik atak geçirme korkusu ile yoğunlukla kaygı dolu geçirirler. Bazı çocuklar panik atak yaşayabileceği durum ve yerlerden kaçınır.

Gençlerde ve Çocuklarda Panik Atak Belirtileri

Panik atak belirtileri;

  • Kalp çarpıntısı
  • Yoğun korku, endişe
  • Ölüm korkusu
  • Nefes darlığı
  • Kontrol kaybı korkusu
  • Titreme
  • Bulantı
  • Sersemlik, bayılacakmış hissi
  • Üşüme veya sıcak basması

Gençlerde ve Çocuklarda Panik Atak Sebepleri:

Panik atak, genetik olarak çocuğunuza geçmiş ve bu durum psikolojik değişimler ile de tetiklemiş olabilir. Yapılan araştırmalarda panik atağı veya bir kaygı bozukluğu olan kişilerin kaygı hassasiyetlerinin olduğunu belirtir.

Panik ataklar zaman zaman doğum sonrası tiroid rahatsızlıklarından, ritalin kullanımında, diyabet için kullanılan ilaçların kullanımında da gözlemlenebilmektedir. Panik atakların medikal bir durumdan kaynaklanıp/kaynaklanmadığı mutlaka bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Haberin Devamı

Gençlerde ve Çocuklarda Panik Atak Tedavisi

Gençlerde ve çocuklarda panik atağın tedavisinde farmakolojik ilaçlar ve terapi kullanılabilmektedir. Kaygı azaltıcı ilaçlar, panik atağın azalmasına yardımcı olabilmektedir. Gençler ve çocuklar ile panik atak için yapılan terapi seanslarında, stres ile baş etme yöntemleri, sorun çözme becerilerinin güçlendirilmesi üzerinde durulmaktadır. Seanslarda otomatik akla gelen kaygı dolu düşünceler üzerinde çalışılır. Böylece gençler ve çocuklar, kaygılarını kontrol edebilmek, panik atak ile baş edebilmek için yeni yöntemler öğrenir.

Ebeveyn olarak bu süreçte;

  • Çocuğunuzun deneyimlediği panik atak durumda onu suçlamayın, eleştirmeyin. Çocuğunuzun panik atak belirtilerini küçümsemeyin (“korkaklık yapma, gereksiz kaygılanıyorsun, istesen korkmayabilirsin” vb.). Sizinle paylaştığı tüm duygu ve düşüncelerini yargılamadan kabul edin ve onu dinleyin.
  • Yaşadığı yoğun korku durumu için destek alırken, çocuğunuza bu durumu birlikte çözeceğinizi, onun yanında olacağınızı ona iletin.
  • Çocuğunuzun panik atak tedavi süresince sabırlı ve olumlu bir yaklaşım içinde olun. Çocuğunuz ile iletişiminizi kuvvetli tutarak paylaşımlarda bulunmaya devam edin.
  • Çocuğunuza kaygı ve korkulardan uzaklaştığımızda daha mutlu keyifli anlara yer açıldığından bahsedebilirsiniz.
  • Çocuğunuzun hayat kalitesini arttırmak adına mutlaka profesyonel destek alın.

Çocuğunuzun sakinleşmesine yardımcı olabilecek "Sakinleşme Kutusu"nun yapımına dair bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Ayşe Başak Erk

Uzm. Gelişim Psikoloğu

www.cocuklaringelisimi.com