Gündem Çocuklar Antik Kent Smyrna’da

Çocuklar Antik Kent Smyrna’da

20.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TOTAL Oil Türkiye’nin sponsorluğunu üstlendiği İzmir Smyrna Antik Kenti’nde çocuklara yönelik tarih ve sanat atölyesi çalışmaları başladı

Çocuklar Antik Kent Smyrna’da

Türkiye’nin lider akaryakıt şirketlerinden TOTAL Oil Türkiye A.Ş, kurumsal sosyal sorumluluk anlayışı kapsamında Türkiye’nin kültürel mirasına sahip çıkıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izniyle, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Ersoy başkanlığında yürütülen kazı çalışmaları Smyrna Antik Kenti’ni binlerce yıl sonra gün yüzüne çıkartıyor.

Haberin Devamı

TOTAL Oil Türkiye, Smyrna Antik Kenti’nde çocuklara yönelik tarih ve sanat atölyesi çalışmalarını hayata geçirdi. Binlerce yıllık geçmişe sahip medeniyetlerin beşiği bu toprakların değerini yeni kuşaklara anlatmak, onlara tarihi sevdirmek, kültürel mirasın korunması ve geleceğe taşınması amacıyla düzenlenen proje kapsamında, ilköğretim çağındaki çocuklara yönelik atölye çalışmaları düzenleniyor.

Çocuklar Antik Kent Smyrna’da

Zaman yolculuğu

TOTAL Oil Türkiye iş birliğiyle 5-12 yaş arasındaki çocuklarla gerçekleştirilen atölyede, çocuklar önce arkeologlar eşliğinde Smyrna Antik Kenti’ni gezdiler, binlerce yıllık kültür ve tarih mirası hakkında çeşitli bilgiler edindiler. Antik çağlardan Osmanlı İmparatorluğu’na kadar çeşitli izler taşıyan tarihi kentte adeta bir zaman yolculuğuna çıkan çocuklar, antik kent gezisinin ardından gözetmen ve arkeologlar eşliğinde Smyrna Antik Kenti’nde ortaya çıkan tarihi objelerin seramikten maketlerini yaptılar.

Haberin Devamı

Çocuklar Antik Kent Smyrna’da

Öğretici ve eğlenceli geçen atölye çalışmasının sonunda çocuklar, hem Smyrna Antik Kenti’ni yakından görme hem de sanat ve tarihle zenginleştirilmiş bu atölyede el becerilerini geliştirme ve öğrendiklerini deneyimleyeme fırsatı yakaladı. Smyrna Antik Kenti Çocuk Atölyeleri kapsamında, ilk etapta Smyrna’ya yakın mahallelerde okuyan ilköğretim çağındaki çocuklara ulaşılması planlanırken, giderek çevre mahalle ve ilçelerin de projeye dahil edilmesi hedefleniyor. Atölye çalışmalarının, eğitim yılı takvimine göre düzenlenerek yıl boyunca devam etmesi planlanıyor.

Çocuklar Antik Kent Smyrna’da

Smyrna hakkında

Adını Amazon kadınlarından alan ve kuruluş efsanesi Makedonya Kralı İskender’in gördüğü bir rüyaya dayandırılan; ülkemizde yürütülen en önemli arkeolojik projelerinden biri olan Antik Smyrna/İzmir Kazıları ile Kadifekale’deki İçkale, Smyrna Tiyatrosu ve Smyrna Agorası ortaya çıkarılıyor. Şu anda bir bölümü ziyarete açık olan Smyrna Agorası’nda, antik çağın en büyük sivil bazilikalarından biri olan Agora Bazilikası, antik Kent Meclisi ve Agora Roma Hamamı’nda çalışmalar devam ediyor.

Agora Bazilikası’nda dünyanın en zengin duvar yazıları (Grafito) koleksiyonu da yer alıyor. Bu duvar yazılarıyla, Roma Dünyası’nda ve Antik Smyrna İzmir’de günlük yaşamın hemen her alanına; inançlara, gladyatör dövüşlerine, ticarete, gemi teknolojilerine, doğal yaşama vb. ilişkin bilgiler edinmek mümkün. Agora Bazilikası, İzmir’in tarihi kent merkezi olan Kemeraltı antik kentinin üzerinde yükseliyor. Smyrna Agorası’nda sürdürülen kazı çalışmalarıyla, Kemeraltı ve çevresindeki 500 yıllık Osmanlı ve Erken Cumhuriyet Dönemleri konut ve ticaret dokusu, ibadethaneleri, sokak çeşmeleri ve günlük yaşamı ile yerel ve Avrupa ve Uzak Doğu’dan gelen ithal ürünler hakkında birçok buluntu ve bilgiye ulaşılabiliyor.

Haberin Devamı

Smyrna Tiyatrosu ise 2014 yılı kazıları ile bin 500 yıl sonra yeniden gün ışığına çıkarılıyor ve 20 bin kişilik kapasitesi ile antik dünyanın büyük tiyatro yapılarından biri olarak varlığını sürdürüyor.