Gündem Çocuklar darbe girişiminde yaşadıklarını çizdi

Çocuklar darbe girişiminde yaşadıklarını çizdi

02.08.2016 - 10:52 | Son Güncellenme:

Taksim Meydanı'nda oluşturulan resim atölyesine katılan çocuklar, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında hissettiklerini resimlerine yansıtıyor.Atölyede yapılan çalışmalar sergi ve kitap olarak kamuoyuna sunulacak.

Çocuklar darbe girişiminde yaşadıklarını çizdi

Taksim Meydanı'nda oluşturulan "15 Temmuz Çocuk Resim Atölyesi"ne katılan çocuklar, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında yaşadıklarını resimlerine yansıtıyor. FETÖ'nün darbe girişimi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla sokaklara çıkan vatandaşların "demokrasi nöbeti" tuttuğu noktalardan biri olan Taksim Meydanı'na aileleriyle gelen 5-13 yaş arasındaki çocuklar, her akşam 19.00-24.00 saatlerinde darbe girişimi sırasında hissettiklerini çiziyor. Beklenilenin üzerinde ilgi gördüğü belirtilen atölyede çocuklar, 2 günde 800'ün üzerinde resim yaptı.Beyoğlu Belediyesi ile İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından oluşturulan atölyede, bazı çocukların ses bombası atan uçaklar, bazılarının da tank ve asker çizdiği görüldü. Çocukların darbe girişimi sırasında yaşadığı travma ve duyguları gözler önüne sermek için kurulan atölyede, psikolog ve resim öğretmenlerinden oluşan 7 uzman görev yapıyor. Her gün ortalama 300 çocuğun katıldığı resim atölyesinde yapılan çalışmalar, sergi ve kitap olarak kamuoyuna sunulacak.

Haberin Devamı

YAŞADIKLARI KORKU ORTAYA ÇIKTI

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi Zeynep Banu Dalaman, çocukların resimlerinde darbe girişimi sırasında yaşadıkları korkuyu yansıttıklarını söyledi. Çocukların resimlerinde en çok kırmızı ve koyu renkleri kullandığını dile getiren Dalaman, bunun, çocukların yaşananlardan çok etkilendiğinin ve korktuğunun bir göstergesi olduğunu kaydetti. Dalaman, 7 yaşında bir kız çocuğunun çizdiği resmin kendisini çok etkilediğini belirterek, "Gökyüzünde yuvarlak yuvarlak şekiller çizen bir kızımıza, bunun ne olduğunu sorduk. Ses bombası atan bir uçak çizdiğini söyledi. Belli ki o gece ailesiyle çok korkmuş" dedi. Çocukların darbe girişimi sırasında aileleriyle yaşadıkları korku ve tramvayı çizimleriyle yansıttıklarını anlatan Dalaman, "Onları hiçbir şekilde yönlendirme yapmadan serbest bırakıyoruz. Her iki çocuktan biri bayrak ya da bayrak altına sığınmış ailelerini çiziyor. Ailesini bayrağın koruduğuna inanıyor. Bazı çocukların tank, kötü asker-iyi asker bile çizdiği oluyor. Çocukların bu çizimleri aileleriyle yaşadıkları korkuyu, vatanlarıyla ilgili korkuyu resmediyor" diye konuştu.