Gündem Çocuklar dillendi failler ‘sessiz’

Çocuklar dillendi failler ‘sessiz’

20.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Agos gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink, cinayetin 8. yılında öldürüldüğü yerde binler tarafından anıldı. Bu yılki konuşmayı yapan yazar Mungan, ‘O yıl doğan çocuklar dillendi; okuma yazmayı söktü. Oysa Hrant Dink’in ölüsü hâlâ bu kaldırımda yatıyor’ dedi

Çocuklar dillendi failler ‘sessiz’

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, dün cinayetin 8. yılında binlerce kişinin katıldığı bir yürüyüşle anıldı. Binler cinayetin aydınlatılmasını ve gerçek faillerinin yakalanması talebini yineledi. Agos Gazetesi önündeki saygı duruşunun ardından yazar Murathan Mungan, kalabalığa seslenerek, “Dink’in ölüsü hâlâ bu kaldırımda yatıyor. Dink cinayetini, kendi siyasi projeleri için araçsallaştırmaya çalışanların emellerine terk etmeyeceğimizi belirtmek istiyoruz” dedi. Bu yılki anma etkinliğinin en dikkat çekici ismi olan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil de Milliyet’e, “Failler bulunmadan bu cinayet üzerinden yeni çatışma zeminleri çıkartmak çirkin ve sevimsiz” değerlendirmesini yaptı.
Anma töreni için saat 13.00 civarında Taksim’de toplanan kalabalık, Agos gazetesi önüne yürüdü. Yürüyüş nedeniyle Halaskârgazi Caddesi trafiğe kapatıldı.

Elvan ailesi de katıldı
Taksim’den başlayan yürüyüşe, Hrant Dink’in eşi Rakel Dink ve ailesinin yanı sıra, HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, CHP Genel Başkan yardımcıları Sezgin Tanrıkulu, Şafak Pavey ile CHP ve HDP’den milletvekilleri katıldı. Gezi eylemleri sırasında Okmeydanı’nda polisin attığı gaz fişeğiyle vurularak öldürülen Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ile babası Sami Elvan da Dink ailesini yalnız bırakmadı. Yürüyüşün en dikkat çeken ismi ise Gazeteci ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil oldu.
“Direnen halklar kazanacak”, “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz”, “Unutturmayacağız, hesap soracağız” yazılı dövizler taşıyan kalabalık, “Katil devlet hesap verecek”, “Hrant için adalet için”, “Faşizme inat kardeşimsin Hrant”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Biz bitti demeden bu dava bitmez” sloganları eşliğinde Taksim’den Agos gazetesine yürüdü.

‘Sahip çıkmalıyız’
Kalabalık, Dink’in vurulduğu saat olan 15.05’te gazete önünde saygı duruşunda bulundu. Daha yazar Murathan Mungan, Agos’un balkonundan kalabalığa seslendi. Mungan, sıklıkla alkışlarla kesilen konuşmasında şunları söyledi:
“Hrant Dink’in öldürülmesinin ardından sekiz koca yıl geçti. O yıl doğan çocuklar dillendi; okuma yazmayı söktü. Oysa Hrant Dink’in ölüsü hâlâ bu kaldırımda yatıyor. Dink cinayetini, kendi siyasi projeleri için araçsallaştırmaya çalışanların emellerine terk etmeyeceğimizi belirtmek istiyoruz. Adı ‘faili meçhul’ ama kendisi ‘faili belli’ onca cinayetin işlendiği bu ülkenin değişmeyen kara gerçeği, bizi her seferinde aynı sözleri tekrara mahkûm ediyor.
Dink, Ermeni sorununun çözümü için yeni bir yaklaşım gerektiğini düşünüyordu. Rüyalarından biri, iki halkın birbiriyle kaynaşmasını sağlayacak Ermenistan-Türkiye sınır kapısının açılmasıydı. O kapının açılması 2015 yılına çok yakışacaktır. Ermeni soykırımının inkârı Türkiye’nin yüzyıllık yalnızlığıdır. Bu artık son bulmalıdır. ‘Edirne’den Ardahan’a bölünmez’ dedikleri vatan, Susurluk’tan Roboski’ye parça parça edildi, ediliyor. Bugün burada basın özgürlüğünü savunmak için ‘Je suis Charlie Hebdo’ diyorsak, kimilerinden farklı olarak 1994’te İstanbul’da Özgür Ülke gazetesi bombalandığında sokaklara çıkmış olmanın gönül rahatlığıyla diyoruz. Dink’in dördüncü çocuğu olan Agos gazetesine, onun emanetine de sahip çıkmamız gerekiyor.”

Haberin Devamı

‘Kim koruyorsa kabul edilemez’

Anma yürüyüşünde dikkat çeken isimlerden biri Gülen cemaatine yakın Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın Başkanı Mustafa Yeşil oldu. Milliyet’e konuşan Yeşil, “Sekiz yıl oldu ve bu süreç içerisinde katiller bulunamadı. Katillerin bulunamaması bir devlet için kabul edilemez. İster ihmali olsun ister faili, işin içinde yer alan ırkına, milletine bakılmaksızın bu insanların yargı karşısına çıkartılması lazım. Kim koruyorsa kabul edilemez. Hrant Dink cinayeti davası üzerinden bir yapıyı yıpratmaya yönelik hamleler çirkin ve yakışıksız. Rakel Dink Hanım ile görüştüm, kendisine taziyelerimi ilettim. Failler bulunmadan bu cinayet üzerinden yeni çatışma zeminleri çıkartmak çirkin ve sevimsiz” dedi.

Haberin Devamı

‘Sevgi ve özlemle anıyoruz’

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Dink için yayımladığı mesajda, “Evrensel barışı savunduğu ırkçılığa ve ayrımcılığa cesaretle karşı çıktığı için öldürülen meslektaşımız Hrant Dink’in katillerinin ve azmettiricilerinin sekiz yıldan bu yana açığa çıkarılmasını bekliyoruz. Kamu vicdanı ancak adil bir yargılama ile bu cinayetin ardındaki gerçek suçluların ortaya çıkmasıyla rahatlayacaktır. Günümüz Türkiye’sinde aralarında Hrant Dink’in de bulunduğu 64 gazeteci cinayetinin tetikçi ve failleri ortaya çıkarılamamış, ülke bu ayıpla baş başa bırakılmıştır. Sevgili Hrant Dink’i ölüm yıl dönümünde özlemle anarken, biliyoruz ki ırkçılığın, ayrımcılığın olmadığı barışçıl bir toplumu yaratmak, medyada nefret söylemini ortadan kaldırmak için hepimize büyük görevler düşüyor” denildi.

Ankara’da 8 gözaltı

Ankara’da, Hrant Dink’i anmak için Adalet Bakanlığı’na yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. Eylemde 8 kişi gözaltına alındı. Polis, eylemi görüntülemeye çalışan basın ömensuplarına da müdahalede bulundu.

Anmaya silah çekti

Malatya’da düzenlenen Hrant Dink’i anma yürüyüşünde kimliği belirsiz bir genç, topluluğa silah çekti. Polisin zamanında müdahalesi ile genç etkisiz hale getirildi.
Malatya’daki anma yürüyüşü Kız Meslek Lisesi önünde başladı. Ellerinde Hrant Dink posterleri ve karanfiller bulunan çoğunluğu Eğitim-Sen üyesi yaklaşık 100 kişilik grup Hrant Dink’in doğduğu mahalle olan Çavuşoğlu Mahallesi’ne yürüyüşe geçti. Grup kavşağa geldiği sırada kimliği öğrenilemeyen bir genç belindeki silahı çıkartarak gruba doğru yöneltti. Yürüyüşü takip eden polisler, genci etkisiz hale getirerek gözaltına aldı.
DHA

Haberin Devamı

Dink Sokağı teklifi

CHP Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ve Veli Ağbaba ile Manisa Milletvekili Özgür Özel, Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katledilişinin 8. yılında Şişli’de bir caddenin isminin “Hrant Dink Caddesi” olarak değiştirilmesi amacıyla TBMM’ye kanun teklifi sundu. TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi, Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nda değişiklik öngörüyor. Teklif, İstanbul ili Şişli ilçesi sınırlarında bulunan bir caddeye “Hrant Dink Caddesi” adının verilmesini içeriyor. Teklifin gerekçesinde, şunlar kaydedildi:
Toplumsal hafıza için
“Toplumsal hafızanın diri tutulması amacıyla cadde ve sokaklara genellikle tarihte iz bırakmış kişilerin isimleri verilmektedir. Toplumun aydınlanmasına, barışa hizmet etmiş kişilerin kadrinin bilinmesinin göstergesi olan bu uygulama neticesinde Türkiye’nin her yerinde önemli şahsiyetlerin isimleri sokaklarda, caddelerde, bulvarlarda yaşatılmaktadır. 19 Ocak 2007 tarihinde katledilen gazeteci Hrant Dink ismi de bu ülkenin tarihinde önemli bir yer tutmaktadır. Her ne kadar katilleri ve arkasındaki örgüt ısrarla korunsa da, bu toplumun önemli bir bölümü, sorumluları kendi vicdanında mahkûm etmiş ve Hrant Dink’e hak ettiği değeri vermiştir. Dink’in cenaze törenin katılan yüz binlerce insan, Dink’e yapılanı asla unutmama sözü vermiştir.
ANKARA Milliyet

Haberin Devamı

Notlar...

Kobani’ye selam gönderildi

l Yürüyüş sırasında Hrant Dink yazılı atkılar ve rozetler satıldı.
l Agos binasında “Buradayız ahparig” ve “Yüzleşin Hrant’la, soykırımla” yazılı pankartlar yer aldı.
l HDP Şişli binasına “Unutmadık, unutturmayacağız”, CHP Şişli ilçe binasına ise “Onurlu, yürekli, devrimci insan saygı ve özlemle anıyoruz” pankartları asıldı.
l Agos önündeki anma töreni öncesi ve sonrasında Ermenice “Sarı Gelin” türküsü çalındı.
l Yürüyüş sırasında bazı katılımcılar Gezi protestolarında hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıdı.
l Ergenekon Caddesi’nin isminin “Hrant Dink Caddesi” olarak değiştirilmesi için imza toplandı.
l Anma sırasında Rojava, Şengal, Kobani ve Cizre’ye gönderilen selamlar sırasında kalabalık “Biji berxwedana Kobane” (Yaşasın Kobani direnişi) sloganı atılarak zılgıt çekildi.
l Agos’un balkonundan yapılan konuşmalar sırasında Ahmet Kaya, Kobani’de hayatını kaybeden Nejat Ağırnaslı, er Sevag Balıkçı, Roboski’de hayatını kaybeden 34 kişi, Okmeydanı ve Lice’de öldürülen çocuklar da unutulmadı.
l Agos gazetesi önüne Hrant Dink için kırmızı karanfiller ve narlar bırakıldı, mumlar yakıldı.