Gündem Çocuklar eğitime evlerde devam ediyor

Çocuklar eğitime evlerde devam ediyor

01.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kobani’nin IŞİD’den alınmasının ardından kent merkezinde savaşın yarattığı yıkıntı tespit edilmeye çalışılırken Milliyet, Kobani’nin doğusunda bulunan ve çatışmaların merkezi olan Kaniya Kurda bölgesine girdi, savaşın yarattığı tahribatı yerinde tespit etti.

Çocuklar eğitime evlerde devam ediyor

Kaniya Kurda bölgesindeki ev ve iş yerlerinin tamamı yerle bir olurken IŞİD’in bu bölgede işlediği savaş suçları da görüntülerle gün yüzüne çıktı.
Kentin Fransızlar döneminden kalma kültür merkezi, okullar, camiler ve yönetim merkezleri enkaz yığınına dönmüş durumda.
Günlük yaşam sürüyor
Kobani’de enkaz yığınlarının hemen altında YPG’nin denetimindeki sağlam kalan evlerde ise aileler günlük yaşamlarını sürdürüyor. Kentte elektrik, su ve gıda sıkıntısına rağmen aileler çocukları ile zaman zaman yıkıntılar arasında da olsa dolaşıyor.
Okulların tamamına yakının enkaz yığınına dönmesi nedeniyle çocuklar okula gidemiyor, eğitimlerine devam edemiyor. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen Kobanili çocuklara aileleri tarafından evde kitaplar üzerinden ders verilmeye çalışılıyor.
9 yaşındaki Mervin, okul çağındaki kardeşleri 7 yaşındaki Lavin ve 6 altı yaşındaki Alvin’e okuma ve yazmayı öğretiyor.
‘Araplar sevinçli’
YPG, peşmerge güçleri ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) yanı sıra Türkiye’nin de içinde yer aldığı birçok ülkeden gelen silahlı gruplar burada IŞİD’e karşı savaşıyor. Milliyet, bu gruplar arasında yer alan ÖSO’nun Liva Kuvar grubunun karargâhına girdi. Sayıları 130 civarında olan Liva Kuvar yaklaşık 1 yıldır IŞİD’e karşı YPG’nin yanında savaşıyor. Liva Kuvar’ın komutanlarından Ebu El Musenne, kuvvetlerinin tamamına yakının Rakka bölgesinden oluştuğunu belirterek şunları söyledi:
“Kobani’nin özgürleşmesi nedeniyle Araplar olarak sevinçliyiz. Bu örgütü bu bölgeden tamamen temizleyip kendi topraklarımıza gitmek istiyoruz. İŞİD’i topraklarımızdan kovana kadar savaş devam edecek.”