ÇOCUKLAR İÇİN DİŞ FIRÇALAMAYI DAHA KEYİFLİ HALE GETİREBİLİR MİSİNİZ?

Sağlıklı dişlere sahip olmak için ağız bakımı alışkanlığını çocukluktan kazanmak önemlidir. Peki bu alışkanlığı çocuklarımıza kazandırmak kolay mıdır? Hiç bir problem olmasa bile çocukların 2 yaşından itibaren 6 aylık periyotlarla diş hekimine kontrole götürülmesini tavsiye ediyorum. Çocuk, diş hekiminin korkmadan ya da sadece sorun olunca gidilmeyen bir yer olduğunu bilmesi gerekiyor. Ayrıca ilerde koruyucu anlamda yapılması gereken müdahalelerde çocuğun tanıdığı bir doktora güvenmesi çok daha kolaydır.

Haberin Devamı

Çocuklarda diş fırçalama işlemleri 6 yaşına kadar bir ebeveyn gözetiminde yapılmalıdır.Bu işlemi yaparken bazı çocukları diş fırçalamaya ikna etmek her zaman kolay olmaz. Çocuklardan “bunu yapmayacağım”ya da “sen benim dişlerimi fırçalayamazsın”sözleri sık duyduğumuz itirazlardır. Burada kilit rolü oynayan kendimizin rol modeli olmasıdır fakat bu da işe yaramazsa, kendi çocuklarımda da denediğim ve işe yarayan şu tüyoları deneyebilirsiniz:

BALONCUKLARI KÖPÜRTMEK

Hangi çocuk baloncukları sevmez? Diş macunu kullanın ve kullandığınız diş macununu köpürtün. Diş macununu köpürtmeniz, köpürtme işlemini küvette yapmanızdan hem daha eğlencelidir hem de bu nedenle dağınıklık yaratmamış olursunuz.

ÇOCUKLARA UYGUN DİŞ MACUNU TERCİH EDİN

Çocuklar için özel olan hatta yaş grubuna uygun olan diş macunları kullanmaya özen gösterin. Eğer doğal diş macunları kullanılırsa, bir parça diş macunu yutması durumunda daha az endişelenirsiniz. Diş macunlarının raf ömrünün geçmediğine emin olun hatta mümkünse uzun süredir rafta beklemiş diş macunundan uzak durun. Özellikle içinde SLS (Sodium Lauryl Sulfate) olmayan macunları tercih edin. Deterjanlarda da bulunan bu komponent, özellikle ağız ve vücut dokuları için zedeleyici özelliğe sahiptir.

SİZİN DİŞLERİNİZİ FIRÇALASIN

Siz onun dişlerini fırçalarken onun da sizin dişlerinizi fırçalamasına izin verin. Evet kobay olmak ebeveynliğin bir parçasıdır. Diş fırçanızı siz öğürene kadar ağzınıza sokabilirler ama bunların hepsi birer keşif değil midir?

AYNADA KENDİNİ İZLEMESİ

Haberin Devamı

Çoğu çocuk aynada kendisini izlemeye bayılır. Dişlerini fırçalarken kendilerini aynada izlemelerini sağlayın.

DURULAMA AŞAMASI

Gargara ve durulama diş fırçasının ulaşamadığı bakterileri temizlemeye yardımcı olur. Kendiniz gargara yaparken ona da yapılışını öğretin ve gargara yaptırırken su kullanmasına özen gösterin.

İKİ DİŞ FIRÇASI

Bir diş fırçasını ona verin diğeri siz de kalsın. Çocuğunuz dişlerini fırçalarken iki fırçayı da kullanmasına izin verin ve ona zaman tanıyarak macunu tükürdüğünden emin olun.

Diş hekimi Onur Öztürk:

http://onurozturk.com/doktor-hakkinda/

Facebook:

https://www.facebook.com/dtonurozturk

İnstagram:

https://instagram.com/dronurozturk/