Gündem Çocuklarda obezite tehlikesi

Çocuklarda obezite tehlikesi

10.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adeta küresel bir salgın haline gelen obezitenin artışına paralel olarak görülen sorunlardan biri de, böbrek hastalıkları. Araştırmalar, obez olan kişilerde kronik böbrek hastalığı gelişme riskinin, ideal kilodaki kişilere oranla yüzde 83 oranında arttığını gösteriyor.

Çocuklarda obezite tehlikesi

Obezitenin önüne geçilmesinin toplum sağlığı için mutlak bir zorunluluk olduğuna dikkat çeken Acıbadem International Hastanesi Organ Nakli Merkezi Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ülkem Çakır, “Dünyada 600 milyon kişinin obezite nedeniyle sağlık sorunu yaşıyorken bu sayının 220 milyonunun çocuk olması endişe verici. Çocuklar artık kronik hastalıklar ve onların yarattığı yan etkilerle daha erken yaşlarda tanışıyor. Böbrek hastalıkları da bunlardan biri” diyor.

Haberin Devamı

Gizli tuza dikkat

Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu da, kronik böbrek hastalığının altında yatan en önemli nedenlerin diyabet ve hipertansiyon olduğunu tuz uyarısında bulunuyor; “Vücudumuzda tuz dengesini böbrekler sağlıyor. Bu nedenle tuz tüketimi ve gizli tuz alımına dikkat edilmeli. İçeriğinde tuz bulunan besinlerin tüketilmesi ile gizli tuz almış oluyoruz. Bu besinler arasında; peynir çeşitleri, tuzlu zeytinler, hazır soslar, ketçap, mayonez, hardal, kuruyemişler (kavrulmuş olanlar), hazır çorbalar ve bulyonlar, konserve yiyecekler, turşu, şarküteri ürünleri (sucuk, salam, sosis), cipsler, bisküviler, krakerler ve hazır ayranlar sayılabilir. Yemeğin tadına bakmadan tuz atmak da yanlış bir yaşam tarzı örneğidir.”