Geri Dön
Çocukların öğrenmesi gereken en önemli şey

Çocukların öğrenmesi gereken en önemli şey

Çocuklar, onlara sunduğumuz ayrıcalıkları kendilerine hak olarak görüyor. Aşağıda anlattığım olaya başka bir açıdan bakalım...

Selami ÖKTEM
Selami ÖKTEM

Anlatırlar ki, bir baba ile oğlu bir gün yaşadıkları yerde kurulan pazarı gezmeye gider... Pazar kalabalık ve gürültülüdür. Pazarı gezen oğul, bir an babasının elinden kurtulup tek başına kalır. Ne yazık ki kısa süre sonra da babasını kaybeder. Durumu fark ettiğinde ağlamaya başlar. Neyse ki fazla sürmeden babası da durumu fark eder ve oğlunu bulur.

Haberin Devamı

Tam bu noktada oğul gözyaşlarını siler, ancak bu sefer de içini bir korku kaplar. Belki babası çok kızacak, belki ceza verecek veya bir daha asla pazara getirmeyecektir.

Bunların hiçbiri olmaz. Baba oğlunu bulunca "Merak etme" der, "Sana kızmayacağım. Bu işte asıl hatalı olan benim, elini bırakmayıp kaybolmanı engelleyebilirdim."

Bu hikayeyi çok severim. Anne babaların ve öğretmenlerin bilmesi gereken önemli bir konuya dikkat çeker: Onlar çocuktur, hata yapabilirler. Asıl olan, hatalardan ders almalarını sağlamak ve tekrar etmemeleri için elimizden geleni yapmak olmalı.

Hak değil, ayrıcalık

Bu hikayeyi anlatmamın bir sebebi de, geçtiğimiz günlerde okuduğum bir haber... Anlatacağım bu olayda baba, kızının hatasını belli ki ilk seferde hoş görmüş ancak kızı ders almayıp aynı hatayı tekrar yapınca çareyi ona hiç unutamayacağı bir ceza vermekte bulmuş. Habere göre Amerikalı bir baba, okul servisinde zorbalık yapan kızını soğuk havada, evinden okuluna kadar 8 kilometre yürütmüş. Bu durumu sosyal medyadan canlı yayınlayan baba, zorbalık yapmanın kötü bir şey olduğunu ve kızının bu cezayı hak ettiğini vurgulamış. Kızının eve gelerek “Servisten yine atıldım, önümüzdeki hafta beni okula sen götürmek zorundasın” dediğini anlatmış.

Haberin Devamı

Şimdi soruyorum: Böyle ceza olur mu? Bunu tartışabiliriz. Cezayı internetten paylaşmasını da tartışabiliriz. Bu konuda yorum yapamıyorum. Ancak babanın dikkat çektiği bir nokta daha var:

Çocuklar, onlara sunduğumuz ayrıcalıkları kendilerine hak olarak görüyor. Örneğin bu olayda baba, çocuğunu okula elbette kendisi götürebilirdi; ancak bunun o çocuğun bir hakkı olmadığını, o çocuğa sunulmuş bir ayrıcalık olduğunu fark etmesini istedi.

Ceza verilmesine, cezanın şekline veya uygulanışına yorum yapamıyorum. Bu konuda uzman değilim. Belki yanlış bir davranış... Ancak şuna gerçekten katılıyorum: Çocuklar bazı şeyleri onlara hak olarak değil de, ayrıcalık olarak sunduğumuzu bilmeliler. Bunu fark etmeleri, davranışlarını da değiştireceği için, hayata karşı daha sağlam bir bakış açısı ile bakabilirler.

Benzer İçerikler