Cadde Çocukluk hayali müze oldu

Çocukluk hayali müze oldu

09.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Özgerkey Şirketler Grubu veliahtları Selim ve Murat Özgörkey kardeşler, otomobil tutkuları sonucunda topladıkları 130 otomobili bir müze açıp sergilemeye başladı

Çocukluk hayali müze oldu

Özgörkey Şirketler Grubu’nun veliahtı Selim ve Murat Özgörkey kardeşler, çocukluklarından itibaren yaşadıkları otomobil tutkularını, müzeye dönüştürdü. Dünyanın dört bir yanından, adeta otomotiv tarihini yaşatan araçları toplayan kardeşler, klasik otomobil müzesinde sergilemeye başladı. Müzenin yaratıcılarından Murat Özgörkey, araçları kapalı kapılar ardından tutmak yerine, insanlara açtıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Ağabey Murat Özgörkey, ilk başlarda, “Eskiyle uğraşmaya ne gerek var” diye yaklaştığı Selim Özgörkey’e, daha sonra destek verdi. İki kardeşin 2002 yılında başladıkları klasik otomobil serüvenleri, onları 13 yıl sonra çok önemli bir noktaya getirdi. Özgörkey kardeşler, dünyanın dört bir yanından topladıkları klasik otomobilleri, kendi fabrikalarında kurdukları atölyede, özel ekiple yeniden yarattı. Kardeşlerin otomobilleri sergileme kararı alması üzerine oluşturulan ulusal ve uluslararası boyutta klasik otomobil tutkunlarının ağırlanacağı KEY Museum, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç’un da aralarında bulunduğu önemli konukların katılımıyla açıldı.

Bazıları 1 senede yenileniyor

Müzelerinde 130 otomobilin yanı sıra 40 da motosiklet sergilediklerini söyleyen Selim Özgörkey, klasik otomobilleri nasıl topladıklarını, ne gibi işlemlerden geçirdiklerini ise, “Klasik otomobil bulup almanın değişik tarzları var. Biz, otomobili ya çok kötü durumda almaya çalışıyoruz ya da iyi durumda almaya çalışıyoruz. Restore ettiğimiz zaman baştan aşağıya fabrika gibi vidasından, somununa kadar söküp baştan aşağı yenileyip yapıyoruz. Uzunca bir süre 6 ay ile 1 sene arasında süren otomobiller var. Bunları bulmamız kolay olmuyor. Klasik otomobiller artık kolleksiyonerlerin elinde. Ya yüksek rakamlarda el değiştiriyor yada toplayan kişinin kolleksiyondan vazgeçip satılması için verdiği müzayededen alıyoruz. Zaman zaman müzayededen ya da piyasadan alıyoruz. ABD ya da Avrupa’dan otomobilleri bulup getirmeye çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

1885’ten bugüne
Müzede, 1886 yılında üretilen ilk otomobilden 1885 model ilk motosiklete kadar toplam 170 parça sergilenmeye başladı. Yaklaşık 7 bin metrekare alan üzerine kurulan müzede, 1880’li yıllardan başlayıp, 2011 yılına dek uzanan koleksiyonda BMW, MINI, Mercedes Benz, Cadillac, Ford ve Porsche markaların ilk otomobilleri yer aldı. Müzede ayrıca İkinci Dünya Savaşı öncesinde otomobilleri süsleyen yaklaşık iki bin kaput amblemini de görmek mümkün. Müzede ayrıca, 1950’li yıllara ait benzin istasyonu da yine sergileniyor.