Çok Önemli Bir Toplantım Var!

Çalışan kesim için erkek kadın herkesin gardırobunun çoğunluğu normal olarak iş kıyafetleriyle dolu. Ofis kurallarına, ortamına, şehrine, hava şartlarına bağlı olarak şekillenen gardıroplarda ne de çok giyilmeyen parça var. Almışız, birkaç defa ya giymişiz ya giymemişiz öylece dolapta duruyorlar. Yazdan kışa kıştan yaza geçerken her defasında elimize geçen ve hem giymediğimiz hem de atamadığımız bu kıyafetlerle bir ömür yaşamaya artık devam etmiyoruz!

Erkekler için giyim neyse ki eskiye oranla daha da çeşitlendi de, iyi giyinen erkek sayısı her geçen gün artmaya başladı. Çok değil yakın geçmişte hepimizin hatırlayacağı gibi erkeklere göre sadece giyim konusunda değil diğer birçok konuda seçenekler çok sınırlıydı. Başta farklı markaların çoğalması, sonrasında da sosyal medya, gezdiğimiz mekanlar, internet, dergi, gazete ve diğer birçok kanalın hayatlarımıza girmesiyle artık çok değişik fikirler alabiliyoruz. Dünya hızla büyük bir şehir haline geliyor ve hepimiz bu gelişim içinde birbirimizi görebiliyor ve birbirimizden çok şey öğrenebiliyoruz. Bütün bu bilgiler ışığında günümüzde giyim çok daha kolay, her kazanca uygun, renkli ve çeşitli hale geldi.

Haberin Devamı

İşe giden erkekler için işler artık eskiye göre çok daha kolay.

Peki iş kıyafetleri neye göre seçilmeli?

İlk olarak takım elbise konusunda bilgiler paylaşacağım. Takım elbise almaya giden kişi öncelikle önemli bazı detayları araştırıp öğrenirse, kendisine yakışmayan renk ve kesimlere para harcamamayı garantilemiş olur. Mutlaka kol boyu, paça boyu, ceket uzunluğu, dar veya geniş paça kesimi gibi detayları belirleyerek alışverişe gittiğinizden emin olun.

İşe koyu renk takım elbise alarak başlıyoruz. Çünkü iş yeri kurallarında takım elbise tanımı genellikle bu şekilde belirlenmiştir. Koyu renk takımlar alındıktan sonra değişik renk ve tonlarda başka alternatifler tercih edilebilir. Değiştirerek giymek açısından minimumda iki takım elbise alacaksak, ikisinin de siyah olmamasına dikkat etmeliyiz. Koyu mavi tonları, antrasit diye adlandırılan grinin KOYU tonları ve yine acı kahve tonları iyi bir başlangıç olacaktır. Yaz ayları için açık renk takım almak istersek en çok dikkat edeceğimiz renk açık gri ve tonları!

Haberin Devamı

Alışverişe kişisel stil danışmanı ile gitmediyseniz (sanki herkes alışverişe kişisel stil danışmanı ile gidiyor da bir biz gitmiyoruz dediğinizi duyuyorum ama bu meslek birçok ülkede uzun zamandır yaygınlaştığı gibi ülkemizde de her geçen çoğalmaya ve ulaşılır fiyatlara gelmeye başladı), denediğiniz takım elbisenin içinde nasıl hissettiğinizi bir tek kendinize sorun! Ve cevabınız her zaman samimi olsun. Unutmayın ki iyi göründüğünüze emin olmadığınızda iyi hissetmezsiniz ve bu durum her zaman iş verimliliğinizi düşürür.

Aynaya baktığınızda kendinizi görmek istediğiniz gibi görüp görmediğinizden emin olun. Baktınız emin değilsiniz, kesinlikle alışveriş yapmayın.

Gömlek seçimi takım elbise kadar önemli bir konu. Bir erkeğin gardırobunda mutlaka kol boyu, yaka genişliği, kesimi ve vücut ölçülerine uygunluğu gibi konuların hepsine uyan birkaç tane beyaz gömlek olmalı. Ten renginin mevsimine göre, kendisine en yakışan mavi tonlardan ortalama iki adet gömlek yine olmazsa olmazlardan. Pembe gömleklere, kendimize yakıştığına yüzde yüz emin olana kadar biraz mesafeli kalalım. Yine detaylardaki renk kombini önemli olmakla birlikte çok ince çizgili ve minik kareli gömlekler hariç, iri çizgili, desenli, çiçekli, çok renkli ve kocaman kareli gömlekleri tercih ederken dikkat! Sadece takım elbise için değil, genel olarak yarım kollu gömlek ASLA!

Haberin Devamı

Kravat tercihi zordur. Tabii ki takım elbise ve gömlek seçimleri yapıldıktan sonra duruma göre yapılacağından, buradan örnek verilmesi zor. Ancak birkaç şey söylemek gerekirse takım elbisenin içinde kaybolmaması, çok karışık renkli olmaması, kullanacak kişinin beden ölçülerine göre ne çok ince ne de çok kalın olmaması çok önemli.

Çoraplar ise yatırım gerektiren en önemli detay. Sentetik kullanımı minimumda, rahat, aşağıya kaymayan (çünkü takım elbise giyen bir erkeğin bacak bacak üzerine attığında bile teninin görünmemesi gerekir), ve giyim kurallarına göre giyilecek ayakkabının taban renginde çorap tercihi yapılmalı. Son zamanlarda erkeklerde renkli çorap kullanımı sıklaştı ve iyi kombin yapıldığında çok güzel sonuçlar çıkabiliyor.

Bildiğimiz gibi bütün iş yerinde sadece takım elbise giyilmiyor. Bazı şirketler sadece cuma günleri değil, normalde de smart casual giyime izin veriyorlar Takım elbise seçiminden bile daha çok dikkat gerektiren bu giyim tarzı hakkında bilgileri bir sonraki yazımda paylaşıyor olacağım.