Gündem Hakkari'nin yeni ismi Çölemerik nedir?

Hakkari'nin yeni ismi Çölemerik nedir?

03.08.2016 - 13:32 | Son Güncellenme:

Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılırken, yeni ismi Çölemerik nedir? sorusu merak konusu oldu. Hakkari'nin adı Çölemerik, Şırnak'ın ismi ise Nuh olarak değiştiriliyor. Çölemerik hakkında merak edilenleri haberimizden takip edebilirsiniz...

Hakkarinin yeni ismi Çölemerik nedir

Hakkari'nin isminin Çölemerik olarak değiştirilmesi sosyal medyada günün konusu oldu. Kürtçe 'sahipsiz yeşillik' anlamına gelen isimle Hakkari yine eski adını alacak. İlgili tasarı Meclis'e sunuldu.

Haberin Devamı

Hakkari'nin adının Çölemerik olması için verilen kanun teklifi sonrası herkes Çölemerik'in ne anlama geldiğini sormaya başladı. Herkesin merak ettiği soruyu soyadı da Çölemerik olan Hakkarili tarihçiye sordu. Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) sevk edilen kanun tasarısına göre, Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılıyor. Hakkari'nin adı Çölemerik, Şırnak'ın adı da Nuh olarak değiştirilecek.

İlçe haline getirilmesi önerilen Hakkari'nin eski adı Kürtçe Colemêrg'den gelen Çölemerik'ti. Bu haber sonrası herkes Çölemerik'in ne anlama geldiğini aramaya başladı.

"SAHİPSİZ YEŞİLLİK" DİYEN DE VAR "ÇÖL VALİSİ" DİYEN DE

Kimileri sosyal medyada Çölemerik'in 'sahipsiz yeşillik' anlamına geldiğini kimileri de Osmanlı zamanında bu bölgeye verilen ismin 'Çöl Valisi' anlamına geldiğini iddia etti.

Haberin Devamı

SOYADI ÇÖLEMERİK OLAN TARİHÇİ NE ANLAMA GELDİĞİNİ AÇIKLADI

Hakkarili olan kentin tarihiyle ilgili çok sayıda kitap kaleme alan Tarihçi İhsan Çölemerik'e sordu. İhsan Çölemerik, Hakkari'nin yeni adı olan Çölemerik'le ilgili 3 iddianın ortaya atıldığını kaydederek şunları söyledi:

Birinci iddiaya göre Çölemerik Kürtçe Göl ve Mera kelimelerinden oluşur. Ancak bu iddia tarihçiler arasında pek kabul görmez.

Bu konuyla ilgili ikinci iddia ise Çöl ve Mera kelimelerinin birleşmesiyle Çölemerik kelimesi ortaya çıkar. Ancak Hakkari dağınık bir coğrafyadır ve Hakkari'de çöl bulunmaz.

Tarihçiler arasında en çok kabul edilen tanımlama Kürtçe Co (Kanal) ve Merge (Çimenlik) kelimelerinin birleşimi olan kanal ve çimenlik kelimlerinden oluşur. 'Le' ifadesi de bağlaç olarak iki kelimeyi bağlıyor.

HAKKARİ'NİN İSMİ DEĞİŞİYOR!

TBMM'ye gönderilen yasa tasarısıyla Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılacak. Yerlerine Cizre ve Yüksekova merkezli ve aynı isimde iki il kurulacak. Hakkari'nin "Çölemerik", Şırnak'ın "Nuh" adıyla ilçeye dönüştürülmesi, Yüksekova ve Cizre'nin il olmasını içeren kanun tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu.

İlçe haline getirilmesi önerilen Hakkari'nin eski adı Kürtçe Colemêrg'den gelen Çölemerik'ti. Kürtçe 'sahipsiz yeşillik' anlamına gelir. Yeni düzenleme Meclis'ten geçerse Hakkari yine eski adını alacak. Çölemerik Osmanlı döneminde Hakkari sınırında yer alan beyliklerden birinin de adıdır.

Haberin Devamı

Çölemerik Türkiye'nin güneydoğusundaki en uç nokta olarak bilinir. Türkiye'nin 'sarp ucu' olarak da anılır. Yine il haline getirilen Şırnak'ın eski adı da Nuh'un şehri anlamına gelen Şehr-i Nûh'tu.

TWITTER'DA TT OLDU

Hakkari'nin isminin Çölemerik olarak değiştirilmesi Twitter'da da günün konusu oldu. Hakkari'nin yeni ismi Çölemerik nedir diye merak edenler Twitter'a yorum yağdırdı.


Hakkarinin yeni ismi Çölemerik nedir


Hakkarinin yeni ismi Çölemerik nedir