Çölyak hastalığı nedir? 

Çölyak hastalığı, bağırsaklarda besin maddelerinin emiliminin ve sindiriminin bozulmasına yol açan bir hastalıktır. Çölyak hastalığı olan insanlar; içinde gluten olan her besine karşı hassaslık gösterirler. Çölyak hastalığı, içinde gluten barındıran buğday, arpa, çavdar gibi besinler tüketildiğinde, ince bağırsaklarında oluşan bağışıklık reaksiyonları sonucu hücrelerde iltihap ve hasar oluşmasına sebep olur.

Bu yüzden Çölyak hastaları için genelde tatlılardan uzak durmak önerilse de bu durum çölyak hastalarına özel tatlılarla ortadan kalkabiliyor. İşte karşınızda çölyak hastaları için glutensiz bir tatlı tarifi: Kinoalı çikolatalı kurabiye

Çölyak hastaları için çikolatalı kurabiye malzeme listesi

  • 1 su bardağı kinoa
  • Yarım çay bardağı öğütülmüş keten tohumu
  • Yarım çay bardağı dövülmüş badem
  • 1 tane muz
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 100 gr bitter çikolata

 

Çölyak hastaları için çikolatalı kurabiye hazırlanışı:

  1. Muzu püre haline getirin, ve bal, tarçın ile birlikte kakao da ekleyerek karıştırın. 
  2. Öğütülmüş keten tohumunu, kinoayı, bademi de ekleyerek karışımı yoğurun
  3. İyice karıştığında elinizde  şekil verin
  4. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin
  5. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 15-20 dakika boyunca hafif renk alana kadar pişirin. 
  6. Bitter çikolatayı benmari usulü eritin.
  7. Fırından çıkardığınız  kurabiyelerin taban ya da kenar kısımlarını eritilmiş bitter çikolataya batırın.
  8. Yağlı kağıt üzerinde soğutun ve servis edin.

Afiyet olsun!