Gündem Contemporary İstanbul çimler üstünde

Contemporary İstanbul çimler üstünde

24.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu yıl 12. kez düzenlenecek olan Contemporary İstanbul yeniliklerle dolu programını bir basın buluşmasında tanıttı.

Contemporary İstanbul çimler üstünde

12. Contemporary İstanbul (Cİ), bu yıl tarihinde ilk kez kasım yerine eylül ayında düzenleniyor ve izleyicileri 15. İstanbul Bienali’nin de açılacağı bu hafta fuarla buluşmaya davet ediyor. Bu karar fuara pek çok yenilik de getiriyor. Contemporary Istanbul kurucusu Ali Güreli önceki gün basın mensuplarıyla bir araya gelerek fuar hakkında bilgi verdi. 12. edisyonunda 20’den fazla ilk defa katılan, toplam 73 galerinin yaklaşık bin beş yüz sanat eserini sergiliyor olacak. Cİ’da aralarında Amerika, İngiltere, İsviçre, İspanya, Fransa, Romanya, İran, İsrail, Çin gibi ülkelerden gelen 42 yabancı galeri yer alıyor. Fuar bu yıl ilk kez bir yayın hazırlayacak. Geçtiğimiz yıl yapılan Collector’s Stories bölümü bu yıl bir kitaba dönüşüyor. Böylece her koleksiyoncunun koleksiyonundan ikişer eser seçerek katıldıkları bu sergi ölümsüzleşecek.

Haberin Devamı

Fuarın bu yılki en ilginç yeniliklerinden biri de mimari konsept tasarımı. Mimarlık firması Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından kurgulanan tasarımda Ali Güreli’nin anlatımıyla fuar alanının içi çimle kaplanacak. Şehrin önemli parklarının ortasındaki bir alanda yer alan Contemporary Istanbul böylece parkı ve doğayı içeri davet etmiş olacak. CI Mimari Konsept Sponsoru Tabanlıoğlu Mimarlık, fuarın tanıtım metinlerine göre “galerilerin yer aldığı sergi mekânının ‘tasarı bir topoğrafya’ya dönüştürülmesi ile aynı zamanda yerel kaynakları ve ihtiyaçları vurgulamayı” amaçlıyor. Yapay olarak düzenlenmiş fuar iç mekânı, aynı zamanda, etkinlik sırasında açık havada heykellerin sergileneceği fuar alanına bitişik Sanatçılar Parkı’nın bir uzantısı olacak.

Haberin Devamı

‘Bir hesaplaşma’

Prof. Hasan Bülent Kahraman da basın toplantısında yer aldı. Kahraman fuara ek olarak Maçka Parkı’nda “5. Element” adlı bir heykel sergisi düzenleyecek. Sergide Magdelena Abakanowicz, Erdağ Aksel, Tony Cragg, Osman Dinç, Jan Fabre, Genco Gülan, Jannis Kounellis, Fabian Marcacio, Günnur Özsoy, Yaşam Şaşmazer ve Johan Tahon’un eserleri yer alacak. Sergi için Hasan Bülent Kahraman, “Beşinci Element toprağa, havaya, suya, ateşe ve insana, çağlar ötesinden gelen ve madde ve zaman ötesine geçen, devam eden serüvenle bir yüzleşme: Bir hesaplaşma! Ve hepsinin ötesinde: Madde ve düş gücü!” diye belirtiyor.

Yeni medya sanatçısı Ozan Türkkan’ı ağırlayacak olan Akbank Sanat Sergisi’nin yanı sıra, Ferko Signature için Refik Anadol’un özel olarak tasarladığı data painting eseri ‘Winds of İstanbul’ da fuarda yer alacak. Fuarı ziyaret edecek çocukları içinse Yıldız Holding, Ülker Çocuk Sanat Atölyesi ile küçük sanatseverleri de çağdaş sanatla tanıştıracak. Cİ’ın geleceği kucaklayan bir uzantısını oluşturan Plugin yeni medya bölümü ise ‘Natura Nova’ başlıklı özel bir sergi ile karşımıza çıkacak. Fuarın yemek bölümü de bu sene zenginleşecek. Yeni marka ve restoranlar eklenerek fuar ziyaretçilerini karşılayacak.

Contemporary İstanbul çimler üstünde

‘Sürdürülebilirlik yaratmak gerek’

Çıktıkları bu yolculukta Akbank’ın 12 yıllık desteğinin önemini vurgulayan Ali Güreli, konu ile ilgili olarak “Bu vesileyle Akbank’a ve Sayın Suzan Sabancı Dinçer’e teşekkürlerimi sunarım. İlk başladığımız günlerde, kendisiyle çok görüştük ve çalıştık. Suzan Hanım’ın Türkiye’deki koleksiyonerliğin derinleşmesi, yeni yeteneklerin ülkemizde ve dünyada bilinmesi, aynı şekilde uluslararası yeteneklerin Türk sanatseverlerle buluşmasına yönelik kapsamlı bir vizyonu olmuştur. Bu bir günde olacak bir şey değil. Sürdürülebilirlik yaratmak gerek. Bu yolda Akbank ile ilerlemenin getirdiği güveni hissediyor, sağlam adımlarla bu yolculuğa devam ediyoruz” dedi.