HABERLER




12 TARİH ADAM: 78 - 79

Böylesi yaşanmadı, Basketbol Milli Takımımız, bir ilke imza attı. Almanya’yı nefesleri kesen bir maçtan sonra devirdik, Avrupa Şampiyonası’nda finale adımızı yazdırdık

     FUAT ERCAN

     Müsade edin biraz abartalım... Hem de kantarın topuzunu kaçırıp sınır bile tanımayalım...
     Her türlü övgünün "sıradan" kalacağı, iltifat dolu kelimelerin boşlukta sarkacağı ve gerçek yerini dolduramayacağı "olağanüstü" bir başarıydı yine 12 dev adam"ın tarihe altın harflerle çivilediği zafer...
     Öyle bir giriş yaptı ki süper devler maça, rakip değil Almanya, ABD’nin namı diğer "Dream Team" unvanlı dünya devlerinden kurulu ekibi bile olsa, nefes alamazdı karşımızda... Dedik ya gün bizim günümüz... Bu zafer de her türlü övgüyü kaldırır, dokunmayın kalemimize..
     "Giants of the dance"... Çevirirsek dilimize "Devlerin Dansı" vardı yine Abdi İpekçi Spor Salonu’nda... Kenar yönetiminden tüm takıma muhteşem bir uyum, nefes kesen bir kareografi, kalp ritmini tavana vurduran bir heyecan ve unutulmayacak bir son...
     * * *
     Bir de "dev adamöların en bi "dev"i vardı dün akşam sahnede... NBA’den, Avrupa Şampiyonası’na "şov" yapmaya gelmiş bir sihirbaz, bir yıldız gibiydi Hidayet..
     "Ahlar vahlar" içinde sönen "umutları" son üç saniyede nefes kesen bir üçlükle yeşertip, uzatmaya götürdüğü maçı "final" rozetiyle süsledi.
     Hidayet, İbrahim ve Mirsad "rüzgarın çocukları" olarak sahne aldılar ilk periyotta. Almanlar şaşkınlıklarını üzerlerinden bile atamadan fark 8 sayıya kadar ulaştı. "Bu kez stressiz" bir son düşlerken, yine çok çabuk sona erdi hayaller. Almanlar önce dengeyi sağladıkları bu periyodu 20-19 önde kapattılar. İkinci periyoda yine oyun üstünlüğünü ele geçirerek girdi basketbolcularımız. Yine farka götürmeye başladıkları üstünlüklerini biraz gereksiz "telaş", biraz da şanssız top kayıplarıyla çabuk kaybettiler ve devre 41- 41 sona erdi.
     Üçüncü periyodu 57 - 56 galip kapatan Basketbol milli takımımız, "tarihi sınavı" son bölümde verdi. Skordaki dengeyi son saniyelerde kendi lehine çevirmeyi başaran Almanlar "zafer çığlıkları" atmaya hazırlanırken, yutkunmaya bile vakit bulamadılar. Bitime sadece üç saniye kala Hidayet, üç Alman panzerinin arasından kule gibi yükseldi, nefes kesen atışını yaptı ve finalin ilk adımını attı. Normal süresi 70 - 70’lik skorla sona eren karşılaşmanın uzatma bölümlerinde yine Ay - Yıldızlı yürekler vardı sahada. Tribünler ateşledi, devler hedefe koştu.. Unutulmaz bir tablo, nefes kesen bir coşku.. Skorbord 79-78’de sustu.. Almanların böyle bir atmosferde zaten işi çok zordu..
     
İstatistik
ALMANYA
OYUNCU TS 2S 3S SA R
1Mithat - 0/1 0/1 - 1
Okulaja 18 8/15 0/4 2/2 17
Pesic 17 3/7 2/5 5/9 1
Femerling 10 4/7 - 2/5 8
Nowitzki 22 5/12 2/4 6/13 10
Bradley 6 1/6 - 4/4 7
Garrett - 0/2 0/2 - -
Garris 5 1/4 1/3 - 5
Tomic - - - - -
Papic - - - - -
Arisbabu - - - - -
TOPLAM 78 22/54 5/19 19/33 49
     
     
TÜRKİYE
OYUNCU TS 2S 3S SA R
Kerem - 0/4 - - -
Hidayet 23 5/12 4/8 1/2 11
Mirsad 10 3/4 0/1 4/4 9
İbrahim 24 6/10 3/10 3/6 3
Hüseyin 8 3/7 - 2/4 13
Harun 11 1/3 3/4 - -
Haluk 3 - 1/5 - 1
Kaya - - - - 2
Asım - 0/1 - - -
TOPLAM 79 18/41 11/28 10/16 39
     
•  1.PERİYOT: 20 - 19 (Almanya)
•  2.PERİYOT: 41 - 41
•  3.PERİYOT: 57 - 56 (Türkiye)
•  NORMAL SÜRE: 70 - 70
•  MAÇ SKORU: 79 - 78 (Türkiye)
•  BEŞ FAUL: Mirsad (32.05), Harun (38.51), Hüseyin (42.19), Haluk (43.57), Pesic (41.21), Nowitzki (44.21)
•  HAKEMLER: Iztok Rems (Slovenya), Eduardo Sancha (İspanya)
     
     
‘Attırmayın şu adama’
     MÜNİR BAĞRIAÇIK / BERLİN

     KARŞILAŞMAYI yayınlayan Alman televizyon kanalı DSF’nin spikeri, oyuncularımıza övgüler yağdırdı. Maçın bitimine 1 dakika 50 saniye kala Pesiç’in üçlüğüne sevinen spiker, İbrahim’in kaçırdığı üçlük üzerine "Biz bu maçı alacağız galiba" ifadesini kullandı. Spiker, 3 saniye kala Hidayet’in attığı üçlük üzerine de, "Böyle bir adam olmaz. Maçı yine dengeledi" dedi.
     UZATMA dakikalarında Hidayet’in tekrar sahneye çıktığı anda "Attırmayın şu adama" diye bağıran spiker, maçtan sonra da "Türkler şampiyonluğu hak ettiler. Kaybetmek kötü bir şey değil. Ama kazanmak gördüğünüz gibi çok güzel. Onları biz de kutluyoruz. Onlar daha iyiydi. Büyük bir başarıya imza attılar. Aydın Örs’ün talebeleri şampiyonluğa koşuyorlar" ifadelerini kullandı.
     
Derviş’in umudu
     GALİBİYET, maçı izleyen devlet bakanlarını da coşturdu. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, "Bu sonuç umarım piyasalara da yansır" derken, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü de "Türkiye finale yakıştı. İnşallah şampiyon olacağız, Türkiye bu fırsatı kaçırmayacak" dedi. Bu arada bugünkü final maçını Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in de izleyeceği açıklandı.
     
Orhun&Mehmet finalde de yok
     ALMANYA maçında görev yapamayan Orhun ve Mehmet Okur’un bugün de final karşılaşmasında forma giyemeyecekleri açıklandı. Sakatlıklarının geçmesi için olağanüstü bir çaba harcanmasına rağmen ödemlerindeki şişlik bir türlü inmeyen iki yıldız ismin finalde oynayamayacak olmaktan büyük üzüntü duydukları belirtildi.
     
NOTLAR
     Yemin ettiler
     MİLLİ Takım oyuncuları maç öncesinde soyunma odasında galibiyet yemini ettiler. Hırslı oldukları görülen oyuncularımız sahaya çıkmadan önce el ele vererek kazanacakları sözünü verdiler.
     
     Mirsad’a sevgi
     MİRSAD Türkcan’a memleketi Yeni Pazar’dan gelen hemşehrileri sevgi gösterisinde bulundular. Tribüne "Yeni Pazar seni seviyor" yazılı pankart astılar.
     
     Kura günü
     İSVEÇ’te 2003 yılında yapılacak 33. Avrupa Şampiyonası’nın yarı final eleme grubu maçlarının kuraları bugün çekilecek. Crowne Plaza Otel’de gerçekleştirecek kura çekiminde 30 takım 5 gruba ayrılacak.
     
     Şifo’nun ilgisi
     FUTBOLA veda eden Beşiktaşlı Şifo Mehmet de maçı izledi. Mehmet’in muhalefetin liderliğini yapan Hasan Arat ile aynı anda gelmesi dikkat çekti.
     
     100 dolara bilet
     MAÇIN biletleri karaborsada 100 dolara alıcı buldu. Karşılaşmanın başlamasına saatler kala tribünler tamamen doldu. Emniyet güçleri de sıkı güvenlik önlemleri aldılar.
     
     İzleme kavgası
     BASKETBOL maçıyla birlikte aynı anda üç kulüp takımının da maçının olması kahvehanelerde tartışmalar çıkmasına yol açtı. Sporseverler de gazetemizi arayarak maçların aynı saatte olmasına tepki gösterdiler.
     
     Kotleba’dan veto
     FIBA Hakem Komitesi Başkanı ve maçın ikinci gözlemcisi Lubomir Kotleba, millilerin benchi arkasında oturan Federasyon Başkanı Turgay Demirel’e izin vermedi. Kotleba, Athena grubunu da uzaklaştırdı.
     
     Sanatçı desteği
     KARŞILAŞMADA birçok ünlü sanatçı tribündeydi. Yılmaz Erdoğan, Okan Bayülgen, Mahsun Kırmızıgül, Ufuk Yıldırım, Meltem Cumbul, Hande Yener gibi isimler milli takımımızı coşkuyla desteklediler.
     
     Mithat atamadı
     SLOVENYA’daki Novo Mesto hazırlık turnuvasında milli takımımızı son saniye basketiyle yıkan Mithat Demirel, dün bu şansını kullanamadı. Uzatmanın bitimine üç saniye kala topu eline alan Mithat, şutu kullanamadan süre tamamlandı.
     
‘İşimiz bitmedi’
Coach Aydın Örs, "Sakatlarımız var. Yorgunuz. Ama finale de kazanmak için çıkacağız" dedi
     BASKETBOL Milli Takımı Coachu Aydın Örs, turnuvanın henüz bitmediğini ve şampiyonluğu istediklerini belirterek, "Bu zafer bizi yalnız bırakmayan Türk halkına hediyemiz oldu" dedi. Tecrübeli coach, "Ayaklarımız yere basıyor. Sakatlarımız var, yorgunuz ama finalde de mutlaka kazanmak için sahaya çıkacağız. Bu başarının altında büyük bir emek yatıyor. Herkes tatildeyken oyuncularım çalıştı. Türk basketbolu artık Avrupa’da final oynuyor" diye konuştu.
     ÖRS, eleştirilere karşılık ise "İnsanlar yapmadıklarıyla değil yaptıklarıyla anılmalı. Avrupa’da kupa kazandım. Milli takımda finale kadar geldim. Tek üzüntüm bu eleştirilerden Kerem’in çok etkilenmesidir" ifadelerini kullandı. Maçın yıldızı Hidayet ise "Kazanacağımızı biliyorduk. Son ana kadar hırsımızı, sertliğimizi sahaya yansıttık. Galibiyette herkesin payı büyük. Bir kez daha ne kadar güçlü olduğumuzu dünyaya gösterdik. Şampiyonluğu da alacak güçteyiz" dedi.
     


 GERİ 






HABERLER  |  GRUPLAR  |  TV'DE EUROBASKET  |  TARİHÇE
KİM DAHA GÜÇLÜ?  |  GÜNÜN PROGRAMI  |  FİKSTÜR  |  TAKIMLAR  |  FORUM