
|
|
|
 |
|
|
"Nurtopu" gibi bir yardımcınız oldu!
Eczacıbaşı yeni anneler ve bebekleri için Nurtopu adında bir evde bakım ve eğitim programı hazırladı. Hemşireler eve geliyor, annelere doğruları ve yanlışları anlatıyor
|
|
AYŞEGÜL AYDOĞAN aaydogan@milliyet.com.tr
Evde verilebilecek sağlık hizmetlerini hastanın ayağına götüren Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri, "Yenidoğan ve Anne Evde Bakım" programıyla evde hem anneyi eğitiyor hem de bebeğin rutin kontrollerinin yapılmasını sağlıyor.
Bu hizmet; bebeğin nasıl tutulması, emzirilmesi, beslenmesi gerektiğinden bebeğin bakımıyla ilgili çeşitli püf noktalarına kadar pek çok bilgiyi annelerle paylaşmayı amaçlıyor. Evde bakım hizmetini Eczacıbaşı, şimdi "Nurtopu" adlı bir paket program halinde sunuyor. Bu paket anneye doğum hediyesi olarak verilebiliyor.
Bebeğimin altını bağlayabilecek miyim?
Nurtopu'nda hizmetlerden ilkinde özel eğitimli yenidoğan hemşiresi, doğumdan sonraki ilk hafta içerisinde (tercihen beşinci gün) eve geliyor. İki saat süren ziyarette, bebeğin bakımıyla ilgili uygulamalı eğitim veriyor. Annenin genel muayenesini yapıyor. İkinci paket ise hemşirenin, kritik dönemler olan doğumdan sonraki ilk hafta içerisinde bir gün, daha sonra 41'inci gün ile altıncı veya yedinci ay içinde bir gün eve gelmesinden oluşuyor. Bu üç ziyarette de aşı takviminden diş çıkaran bebeğe yaklaşıma kadar pek çok konuda anneye yardımcı olunuyor.
Eczacıbaşı Evde Bakım Hizmetleri yetkililerine göre, yeni doğum yapmış anneler sıklıkla "Bebeğimi yanlış tutarsam", "İncitirsem', "Altını bağlayabilecek miyim?", "Nasıl banyo yaptıracağım?' endişesi taşıyor. Evde bakım hizmeti bu tip korkular yaşayan anneleri endişelerinden kurtardığı gibi zor geçen lohusalık döneminde de anneleri rahatlatıyor.
Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Pazarlama Müdürü Saadet Özer, bebeklerin ilgili ve bilgili ellerde büyümesini hedeflediklerini ifade ediyor. Özer hizmetlerinin çıkış noktasını ise "Anneanneler ve babaanneler çok şey biliyorlar ama bebeğe bir uzman hemşire gözüyle, eğitimini yeni doğan bebek üzerinde yapmış hemşireyle yaklaşım çok önemli. Toplumumuzda hâlâ 'Sarılık olursa sarı mı giydirelim?' diye soran, yanlış bilgiye sahip birçok kişi var. Biz bu yanlış bilgileri düzeltelim istedik" diye anlatıyor.
Lohusa dönemi depresyonu ile mücadele
Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri bebek hemşiresi Arzu Atar bugüne kadar 3 bin 400 anneye hizmet verdiklerini belirtiyor. Atar şunları söylüyor: "Bebeklerini tutmak için 'çok minik' buluyorlar. Endişe ettikleri ikinci konu emzirme. Bu konuda da çok sıkıntı yaşıyorlar. Yıkama konusunda da kendilerine güvenmiyor, tedirgin oluyorlar. Yeni doğan bebek ilk bir hafta, 15 gün huzursuz olur. Anne ne yapacağını bilemez. Bu dönemde ne yapmaları gerektiğini söyleyerek onları rahatlatıyoruz. Bazı anneleri lohusa dönemi depresyonu nedeniyle sürekli ağlarken buluyoruz. Kişi kendi evinde daha rahat olduğundan ve uygulamalı gösterdiğimizden bakımı kolay öğreniyor. Kendine güveni geliyor."
|
|
|
|