Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 13 Aralık 2006 / Çarşamba  
   Milliyet Online    Emlak    Otomobil    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    İnteraktif 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik
 GÜZELLİK   VİTAMİN   ÇOCUK BAKIMI   HAMİLELİK   DİYET   KADIN SAĞLIĞI 
Son moda, Avustralyalı sörfçülerin botu: Ugg

Avustralyalı sörfçülerin denizden çıkınca ayaklarını sıcak tutmak için giydiği Ugg tipi botlar, moda dünyasının son gözdesi. Çıplak ayağa giyilen kuzu derisinden bu botlar doğal klima işlevi de görüyor


YAPRAK ARAS


Amerika'da son dönemdeki Ugg çılgınlığı ülkemizde de kendini göstermeye başladı. Her türlü kıyafetle giyilen bu geniş burunlu, düz tabanlı botların, düşük bel pantolon ve sivri topuk gibi kadın cinselliğini ön plana çıkaran kıyafetlerin yaygın olduğu bir dönemde ortaya çıkması, bir karşı-moda hareketi olarak da yorumlanıyor.
Tarihi 1930'lara kadar giden Ugg (ag diye okunuyor) tipi botların ilk olarak Avustralyalı balıkçıların sudan çıktıktan sonra ayaklarını ısıtmak ve rahatlatmak için yapıldığı sanılıyor. 1970'li yıllarda Avustralyalı sörfçüler arasında yine aynı amaçla yaygınlaşan botlar, 1980'lerde bir süreliğine kaybolduktan sonra 1990'larda, "Baywatch" dizisinde Pamela Anderson'ın ayağında karşımıza çıktı. Ancak izleyiciler Pam'in ayağına ne giydiğine bakmamış olsa gerek, 90'larda da pek sükse yapmadı.

Ünlü TV programcısı Oprah Winfrey bahsedince Ugg satışları patladı
Uzun süre tek tük de olsa Kaliforniyalı sörfçülerin giydiği botlar, esas çıkışlarını ünlü televizyon programcısı Oprah Winfrey'in iki sene önce bir yayınında Ugg'ları "verilebilecek ve alınabilecek en iyi hediye" olarak ilan etmesiyle yaptı.
Oprah'ın sürprizinden haberdar olmayan birçok satıcı, bir anda artan siparişler karşısında ne yapacaklarını şaşırdılar. Öyle ki, ülkede kısa zamanda tükenen Ugg botlarına olan aşırı talebi karşılamak için Amerikalılar gözlerini Avustralya'ya dikti. Avustralya'dan gelen siparişlerin de talebi karşılayamaması üzerine karaborsaya düşer gibi internetteki müzayede sitelerinde satılmaya başlanan botların fiyatları da aniden 100 dolardan 600 dolarlara fırladı.
Bu da yetmiyormuş gibi Kate Moss, Gweyneth Paltrow, Julia Roberts ve Sarah Jessica Parker gibi "moda öncüleri" giyince Ugg botları, tam anlamıyla kapanın elinde kaldı. Stoklarında Ugg bulundurmayan satıcılar bin pişman olurken, aylar öncesinden adlarını bekleme listelerine yazdıran moda tutkunları arasında, Ugg'lara 1200 dolar ödemeyi önerenler bile oldu.
Yün ve koyun derisinden yapılan Ugg'ların isminin İngilizcede çirkin anlamına gelen "ugly"den türediği sanılıyor. "Yakışıklı değil ama sempatik" tarzı bir yaklaşımla "güzel değil ama şirin" olarak nitelendirilen botların en önemli özelliğiyse, rahat olması.
Düz tabanlı, yayvan ve yuvarlak burunlu Ugg'ları, Avustralyalılar gibi deniz ve havuzdan çıkınca giyenler de var, aktris Cameron Diaz gibi kısa elbiselerin ve mini eteklerin altına giyen de. Yaklaşık 30 derece sıcaklıkta dahi ayağı serin tutan yumuşak fiber ve nefes aldıran yün kuzu derisi nemi de engelliyor. Soğuk havalarda ise tam tersi bir etki yapan Ugg'lar çıplak ayağa giyiliyor. Bu özellikleri yüzünden sivri burunlu ve topuklu terliklere karşı bir karşı-moda akımı olarak da görülüyor. Rahatlığı ön plana çıkaran Ugg'larla karşılaştırılan tek şey ise yün halı üzerinde yürümek. Bu botlar Türkiye'de yeni yeni bazı mağazalarda da göze çarpmaya başladı.

Yıldızların tasarımları da açık artırmada Ugg Australia Amerika'daki devlet okullarında müzik eğitimini geliştirmeyi amaçlayan bir
müzayede düzenliyor. Bu müzayedede Lenny Kravitz'ten Enrique Iglesias'a; Avril Lavinge'den Janet Jackson'a kadar ünlü müzisyenlerin tasarladıkları Ugg botları satışa sunulmuş. 1 Aralık'ta son bulacak müzayedenin şimdilik en pahalı tasarımı ise 425 dolarla Black Eyed Peas'e ait. Ugg Australia'nın bir diğer müzayedesi ise çocuklara uygulanan şiddete karşı kurulan NSPCC örgütü ile birlikte yürütülüyor. www.lastminte.com'da yapılan satışlarda ise şarkıcı Dannii Minogue ve Victoria Beckham gibi ünlüler "yaratıcılıklarını" sergiliyor.



© 2004 Milliyet