Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 28 Aralık 2005 / Çarşamba  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    İnteraktif 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik


Depresyon mevsimi: Sonbahar

Yaz rahatlığının yerini çalışma yükümlülüğüne bırakması, günlerin kısalması, havaların serinlemesiyle ortaya çıkan, "libido azalması, sıkıntılı, çaresiz, neşesiz, sinirli ruh hali, uykusuzluk, yorgun ve bitkin uyanmaya"nın sonbahar depresyonunun habercisi


Yaz rahatlığının yerini çalışma yükümlülüğüne bırakmasıyla sosyal yaşama adapte olma zorunluluğu insanlarda ruhsal sorunlar yaratabiliyor. Günler kısalıyor, yapraklar dökülüyor, güneş daha az görünüyor, havalar serinliyor, iş hayatı, okul hayatı derken insanlar "sonbahar depresyonu" giriyor.

Psikiyatrist Doç.Dr. Arif Verimli, sonbahar-kış aylarında kimi insanlarda negatif duyguların ön plana çıkabildiğini, depresyon gibi hastalıklarda ise artış görülebildiğini söyledi. "Ruh hali" denildiğinde daha çok insanın duygu durumunun anlaşıldığını belirten Verimli, kış aylarına girmeye başlanılan sonbahar aylarında genellikle insanların, kendilerini isteksiz, yorgun, yeterince dinlenmemiş hissettiklerini kaydetti.

Verimli, sonbahar aylarında, yeniden gürültülü bir çalışma hayatına girecek insanların isteksizliğine "sonbahar depresyonu" denildiğini söyledi. Doç.Dr. Verimli, toplumda genciyle, yaşlısıyla, çalışanı ve çalışmayanıyla fazla bir enerji harcama, gerginlikle birlikte biraz daha neşe kaybı görüldüğünü belirtti. Verimli, yazın parlak güneş ışığının yavaş yavaş kaybolmaya başlaması ve günlerin kısalmasının bu depresyonun yaşanmasında etkili olduğunu dile getirdi.
Cinsel istek azalması, sıkıntılı, çaresiz, neşesiz, sinirli ruh hali, boşluktaymış hissi, uykusuzluk çekme, yorgun ve bitkin uyanma, davranışlarda yavaşlama duygusunu depresyonun belirtileri arasında sayan Verimli, özellikle sonbahar aylarında bu belirtilere daha sık rastlandığını, kimi insanların ise "sonbahardan sonbahara" depresyona girdiğini, bunların sayısının ise az olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Verimli, genellikle insanların kışın getirdiği zorluklarla ilgili zihinsel uğraşlara başladığı bu dönemden kadınların daha çok etkilendiğini ifade etti. Arif Verimli, bu ruhsal durumdan sıyrılabilmek için ciddi zihinsel yenilenme yapılması gerektiğini söyledi.





 Doğru Besleniyor muyum?
 Benlerim Büyüyor...
 Başım Niye Ağrıyor?
 Şeker Hastası mıyım?
 Alkolik miyim?
 Kalbim Sağlam mı?


 GÜZELLİK
 KADIN SAĞLIĞI
 HAMİLELİK
 ÇOCUK BAKIMI
 VİTAMİN
 DİYET
 FİTNES


 Ankara
 Antalya
 İstanbul
 İzmir


 Ankara
 Antalya
 İstanbul
 İzmir


 İstanbul

© 2004 Milliyet