Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 22 Aralık 2006 / Cuma  
   Milliyet Online    Emlak    Otomobil    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    İnteraktif 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik
Gut hastalığı ile nasıl başa çıkılır?

Vücutta ürik asit fazlalığı sonucu ortaya çıkan ve pek çok organda soruna yol açabilen 'Gut'a karşı diyetinize dikkat etmelisiniz

TAYLAN KÜMELİ / bir kibrit kutusu lezzet

Ürik asit, normalde sağlıklı bir insanın kanında çeşitli kimyasal süreçler sonucunda ortaya çıkan bir yıkım ürünüdür.
Ürik asit fazlalığı sonucunda 'Gut Hastalığı' (Podagra, damla hastalığı ve nikris olarak da bilinen) meydana gelebilmektedir. Bunun yanı sıra fazla miktardaki ürik asit, dolaşım sisteminde, damarlarda, kalpte, böbreklerde ve daha pek çok organda birikip sorunlara sebep olabilmektedir.

Nasıl ortaya çıkar?
Zamanla eklem sıvılarında ürik asit kristaller birikmeye başlar ve Gut ataklarına neden olur.
Genellikle her seferinde diz, dirsek ve el bileği gibi bir eklemi etkileyen bu ataklar daha çok ayak başparmağı ekleminde dayanılması oldukça zor ağrı, şişlik ve kızarma ile ortaya çıkmaktadır. Hastanın bu dönemde aspirin ve benzeri ilaçları alması son derece yanlıştır, çünkü aspirin ürik asitin vücuttan atılımını yavaşlatır.
Gut hastalığı çoğunlukla 40 yaş üstü erkeklerde görülmektedir. Kadınlarda ise çok nadiren menapoz sonrası gelişebilmektedir.

Tedavi için öneriler
Gut hastalığının tedavisinde diyet , ilaç ve çok nadiren de cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Tedavi için önerilenler şöyle sıralanabilir:
  • Günde 2-3 litre su içilmelidir.
  • Aşırı kilolular kilo vermelidir.
  • Bol pürin içeren sakatat, konserve balık, deniz ürünleri, et suları alınmamalıdır. Beyaz etler ve sığır eti az miktarda alınabilir.
  • Ispanak, kuşkonmaz, mantar ve karnabahardan uzak durulmalıdır.
  • Alkol kesinlikle zararlıdır. Çay, kahve ve kakao az miktarda alınabilir.
  • Baklagiller için de bir uzmana danışılmalıdır.
  • İlaçlar ile kan ürik asit seviyelerinde tehlikeli yükselme önlenebilir.


  • Pürin İçeren Besinler
    Düşük miktarda pürin içeren besinler (100 gramları 0-15 mg pürin içerir): Süt ve türevleri, peynir, yumurta, ekmek, tahıllar, sebze ve meyveler.
    Orta miktarda pürin içeren besinler (100 gramları 50-150 mg pürin içerir): Et, tavuk, balık, kuru baklagiller, mantar, ıspanak, karnabahar, kuşkonmaz.
    Fazla miktarda pürin içeren besinler (100 gramları 150-300 mg pürin içerir): Sakatatlar, av etleri, havyar, ançüez, küçük balıklar.






     Doğru Besleniyor muyum?
     Benlerim Büyüyor...
     Başım Niye Ağrıyor?
     Şeker Hastası mıyım?
     Alkolik miyim?
     Kalbim Sağlam mı?


     GÜZELLİK
     KADIN SAĞLIĞI
     HAMİLELİK
     ÇOCUK BAKIMI
     VİTAMİN
     DİYET
     FİTNES


     Ankara
     Antalya
     İstanbul
     İzmir


     Ankara
     Antalya
     İstanbul
     İzmir


     İstanbul

    © 2006 Milliyet