|


Hem ziyaret hem ticaret
Güneydoğu Asya’nın küçük kent devleti Singapur, modern caddeleri ve gökdelenleri ile görenleri büyülüyor
Hem ticaret hem ziyaret özdeyişinin tam karşılığı herhalde Singapur'dur. Singapur, yalnız Türkiye'den gidenler için değil birçok ülke insanı için zenginliklerle dolu bir ülke. Bu ülkeye ilk kez gidenler, havaalanında inmeleriyle Singapur'a ilişkin ne kadar az şey bildiklerini, bildiklerinin de ne kadar değiştiğini görüp kendilerini adeta başka bir dünya içinde buluyorlar. Şaşkınlığın havaalanında başlaması da doğal, çünkü Singapur havalimanı dünyanın en modern ve büyük havalimanlarından biri olarak kabul ediliyor. Havaalanında adeta ne ararsanız var.
Orkideler sokaklarda
Keyifli bir yolculuktan sonra girilen şehir merkezinde ise ziyaretçileri bir başka şaşkınlık bekliyor. Bu şaşkınlık dev gökdelenlerden dolayı değil, gerçi muhtemelen çoğu kişi bu kadar yüksek binayı bir arada belki ilk kez görüyor ama Singapur'a gidenlerin şehir merkezine indiklerinde karşılaşacakları orkide çiçeklerinin bolluğu ve şehri çepeçevre sarması asıl şaşkınlığı yaratıyor. Bu pahalı ve nadide çiçek Singapur'da sokaklarda satılıyor.
Botanik bahçesi gibi
Gelenlerin daha havaalanına inerken gıpta ile bakmaya başladığı Singapur, bir zamanlar hastalıkların kol gezdiği bir yerdi. Güneydoğu Asya'nın, 2.5 milyon nüfuslu bu küçük kent devleti şimdi ise modern dünyanın bütün güzelliklerini içinde barındıran ve Güneydoğu Asya ekonomisinin en güçlü ülkelerinden biri. Singapur'a giderken Changi Havalimanı'na inildiğinde yaşanan ilk şaşkınlıktan sonra şehir merkezine gitmek üzere yola çıkıldığında modern otoyol bu kez başka bir keyif sunuyor. Havalimanı ile şehir merkezi arası deyim yerindeyse adeta bir botanik bahçesi gibi. Bildiğiniz ve bilmediğiniz her tür tropik bitki yol boyunca size eşlik ediyor.
Alışverişte pazarlık yapmak serbest
Singapur'un ticaret bölümündeki mağazalarda sahtesi ve gerçeği ile bildiğiniz ve bilmediğiniz bütün ünlü markaları bulabilmek mümkün.
Bu mağazalar Singapur'a giden hemen hemen herkesin mutlaka ziyaret ettiği ve birşeyler alarak ticaret yaptığı yerler arasında.
Ancak hemen uyaralım. Singapur'da herşey sanıldığı gibi çok ucuz değil. Elektronik eşyada gerçekten ucuz olan şeyler olduğu gibi freeshop'da daha ucuza alınabilecek yerler de var. Singapur'a gidenler eğer buradan ucuz elektronik eşya almak istiyorlarsa Orchard Road'daki 'shopping mall'lara bakabilirler. Burası hem ziyaretin hem de ticaretin gerçekleştiği yer. Buralardaki mağazalarda iyi pazarlık yapıldığından ucuza alışveriş yapabilirsiniz. Bu arada Singapur'dan daha değişik şeyler almak isteyenler, Albert Street civarında geceleri kurulan halk pazarına bakabilirler. Bu küçük kent devlette, gezilip görülecek yerlerden biri de Sentosa Island. Burası Disneyland'a Singapur tarzı bir yanıt olarak gösteriliyor.
|
|
|