16.04.2018 11:49 | Son Güncelleme:

Çorba terbiyesi nasıl yapılır?

Çorba en eski zamanlardan beri soframızda yeri olan, damağımızda eşsiz lezzetler bırakan, sofraların vazgeçilmezi. Her yemekte muhakkak aradığımız bu sıcacık lezzete lezzet katacak bir formül var. Çorba terbiyeleri. Peki çorba terbiyeleri nedir? Çorba terbiyesi nasıl yapılır? Hep birlikte bakalım.

Çorba terbiyesi nedir?

Bizim kültürümüzde çorbanın yeri başkadır. Lezzeti ve aroması mutfağımızı yansıtır. Bu sebeple aromayı çeşitlendirmek için farklı içeriklerde soslar hazırlar çorbanın lezzetine lezzet katarız. İşte bu soslara terbiye denir. Peki bu terbiyelerin çeşitleri
nelerdir? Çorba terbiyesi nasıl yapılır?

Çorba Terbiyesi Çeşitleri Nelerdir? Çorba Terbiyesi Nasıl Yapılır?

5 çeşit çorba terbiyesi vardır diyebiliriz. Bunlar;

1.    Limonlu Terbiye
2.    Yoğurtlu Terbiye
3.    Sirkeli Sarımsaklı Terbiye
4.    Sütlü Terbiye
5.    Unlu Terbiye

Limonlu Terbiye:

Malzemeler

•    1 yumurta sarısı
•    1 limonun suyu
Hazırlanışı
Karıştırma kabınıza yumurtanın sarısını ve limonun suyunu alın, güzelce çırpın. Bu karışımı çorbanız kaynarken yavaş yavaş ilave edin. Bu terbiye daha çok taneli çorbaların içerisinde kullanılır. Bu terbiye çorbanıza hem kıvam hem de ekşi bir aroma vererek daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. 

Yoğurtlu Terbiye

Malzemeler

•    1 yumurta sarısı
•    1 yemek kaçığı yoğurt
•    1 yemek kaşığı un

Hazırlanışı 

Karıştırma kabında yumurta sarısı, un ve yoğurt boza kıvamında koyu bir kıvam alacak şekilde çırpılır.  Terbiyenizi çorbaya katarken çorbanın kısık ateşte olması önemlidir. Karışım yoğurt içerdiğinden yoğurdun kesilmemesi için çorbadan bir kepçe alınarak terbiye ile karıştırılır ve çorbaya öyle ilave edilir.  Karıştırılır. Çorba ile terbiye bir biraz kaynadıktan sonra ateşten alınır. Bu terbiye genellikle prinç ve şehriye çorbalarında kullanılır. 

Sirkeli Sarımsaklı Terbiye

Malzemeler

•    1 fincan sirke
•    2 diş sarımsak
•    2 yumurta sarısı

Hazırlanışı

Karıştırma kabında tüm malzemeler iyice çırpılır. Terbiye çorba ile karıştırılırken çorbanın altı kısılır. Çorba terbiye ile bir taşım kaynatılır ve ateşten alınır. Bu terbiye genellikle işkembe ve paça çorbalarında kullanılır. 

Sütlü Terbiye

Malzemeler

•    1 yumurta sarısı
•    Yarım bardak süt

Hazırlanışı

Yumurta sarısı ve süt karıştırma kabında çırpılır. Terbiye çorbaya katılırken çorbanın altı kısılır. Terbiye doğrudan çorbaya ilave edilmez. Çorbadan bir kepçe alınır ve terbiye ile karıştırılır. Daha sonra çorbaya yavaş yavaş ilave edilir. Buradaki amaç çorbanın kesilmemesidir.

Unlu Terbiye

Malzemeler

•    1 kaşık un
•    1 kaşık tereyağı

Hazırlanışı

Bir kaşık un ve tereyağı tavada kavrulur.  Burada kavrulma miktarı yanma açısından önemli olduğundan ideal kavurma süresi unun hafif kahverengi bir renk almasına kadar devam eder. Çorbadan alınan bir kepçe çorba, terbiye ile karıştırılır. Çorbanın altı kısılır ve terbiye yavaş yavaş ilave edilir. 1 taşım kaynadıktan sonra ateşten alınır.  Terbiye çorbalara lezzet katan önemli soslardır. Burada püf nokta terbiyeyi çorbayı kesmeyecek şekilde ilave etmektir. Afiyet olsun.
 

Bu habere ifade bırak
  • 0Mutluyum
  • 0Şaşkınım
  • 0Kararsızım
  • 0Kızgınım
  • 0Üzgünüm
Toplam Oy0