Geri Dön
Yaşar Kemal: Çukurova'dan doğan bir dünya yazarı

Yaşar Kemal: Çukurova'dan doğan bir dünya yazarı

Yaşar Kemal, Çukurova’dan beslenmekle birlikte evrensel bir yazar olmayı başarmış, kitapları dünyanın pek çok dilini çevrilmiş bir değerimiz olarak adını tarihe yazdırdı. Çağın bu büyük yazarı, hem yapıtları hem de insani duyarlılığıyla unutulmayacak.

İhsan Dindar
İhsan Dindar

Bugün Çukurova dendiğinde akla gelen ilk şey kuşkusuz Yaşar Kemal’dir. Ancak elbette Yaşar Kemal, sadece Çukurova değil, tüm Anadolu, hatta ve hatta dünyadaki her insana dokunacak konuların yazarıydı.

Haberin Devamı

Yaşar Kemal, 1923’te Hemite’de, aslen Van’dan göç etmiş bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Ancak bu tarih Yaşar Kemal’in kendi hesaplamalarıyla vardığı bir sonuç. Zira kimliğinde doğum tarihi 1926 olarak kayıtlı. Yine kimliğine göre de gerçek adı Kemal Sadık Gökçeli. Ama biz onu yazar adıyla tanıdık.

İsmini 1939 yılında yazdığı 'Seyhan' isimli şiirle duyuran Yaşar Kemal, sonrasında diğer şiir ve yazılarıyla çeşitli basılı mecralarda yer bulmaya başladı. Daha orta okul yıllarında derlemeler yapmaya başlayan Yaşar Kemal, gelecekte de hep besleneceği Çukurova’nın ağıtların yer aldığı ilk kitabını 1943 yılında yayımladı. Adana Halk Evleri tarafından yayımlanan bu kitabın adı 'Ağıtlar' idi.

1947’de yazmaya başladığı ve ara ara yarım bırakarak 1953’te bitirdiği 'İnce Memed' 1955’te yayımlandı ve Türk edebiyatının en önemli eserleri arasında yerini aldı. Öyle ki, yapılan anketlerde günümüzde de 'İnce Memed', Türk edebiyatının gelmiş geçmiş en iyi 100 romanı listelerinde genelde zirvede yer alır. 'Ağrı Dağı Efsanesi', 'Yer Deniz Gök Bakır', 'Sarı Sıcak', 'Çakırcalı Efe', 'Binboğalar Efsanesi' gibi yapıtlarıyla da öykü, roman ve efsanelere imza atan Yaşar Kemal, Nobel Edebiyat Ödülü’nü aday gösterilen ilk yazarımızdır.

Haberin Devamı

PEN üyesi olan Yaşar Kemal, başta Legion d’Honneur olmak üzere dünya genelinde çok sayıda prestijli ödülü layık görüldü. Edebiyatçı kişiliğinin yanı sıra toplumsal olaylara gösterdiği duyarlılığıyla da bilinen Yaşar Kemal, sadece Türkiye değil, dünyanın değişik yerlerinde yaşanan sorunlar karşısında görüşlerini ifade etti, tavrını sergiledi.

4 yıl önce 28 Şubat’ta kaybettiğimiz bu büyük yazar kuşkusuz ne zamana ne de mekana sığacak. Eserleri sıklıkla yeni baskı yapmaya devam eden Yaşar Kemal, dünyanın farklı coğrafyalarına da, onların dilinde ulaşmaya devam ediyor.

Benzer İçerikler