Gündem Cumartesi Anneleri’ne yine izin çıkmadı

Cumartesi Anneleri’ne yine izin çıkmadı

02.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da Cumartesi Anneleri’nin 701’inci hafta oturma eylemine polis yine izin vermedi. Polis, Galatasaray Meydanı ve civarında yoğun güvenlik önlemi alındı.

Cumartesi Anneleri’ne yine izin çıkmadı

Cumartesi Anneleri’nin eylemi geçtiğimiz hafta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yasaklanmıştı. Yasağa rağmen oturma eylemi yapmak isteyenlere polis müdahale etmiş ve aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 47 kişi gözaltına alınmıştı. Hafta ortasında konuya ilişkin konuşan Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise Cumartesi Anneleri’nin eylemine bundan sonra izin verilmeyeceğini söylemişti.

Haberin Devamı

Meydan kapatıldı

Cumartesi Anneleri, dün 701’inci hafta eylemi için yine Beyoğlu’ndaydı. Ancak açıklama öncesi polis, İstiklal Caddesi ve Galatasaray Lisesi’nin önünde yoğun güvenlik önlemleri aldı ve Galatasaray Meydanı’na giriş ile çıkışları kapattı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde bir araya gelen Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Polis İstiklal Caddesi’ne çıkan Büyükparmakkapı Sokak’ta grubun önünü kesti. Yapılan görüşmede anlaşma sağlanamayınca kayıp yakınları burada oturma eylemine geçti. Polisin geçişe izin vermemesi üzerine basın açıklaması, bu sokakta yapıldı. Grup adına basın açıklamasını okuyan kayıp Hasan Ocak’ın kız kardeşi Maside Ocak, şunları söyledi:

Haberin Devamı

‘Eksilmeyen yas’

“701 haftadır gözaltında kaybedilen sevdiklerimizi arıyor ve kaybedenlerden hesap soruyoruz. 701 haftadır kayıplarımızın akıbeti açıklamadığı için, mezar yerleri gizlendiği için suçlular bilinmelerine rağmen cezalandırılmadıkları için Galatasaray’dayız. 701 haftadır hak talep edenlere yönelmiş her türden şiddeti bertaraf etmekle ve adaleti sağlamakla görevli olan devletin, kendi yarattığı inkar, baskı ve şiddet ortamında hukuka, hakikate ve adalete ulaşamadığımız için Galatasaray’dayız. 701 haftadır eksilemeyen yasımız, bitmeyen bekleyişimiz, solmayan karanfillerimizle meydanlardayız. Mehmet Ertak’ın akıbeti açıklanıncaya ve onu kaybedenler evrensel hukuka uygun yargılanıncaya kadar bu dosya bizim için kapanmayacak. Bu dosyanın avukatı da Mehmet Ertak gibi kaybedildi ve 143 haftadır dosyasında hiçbir ilerleme yok.” Açıklamanın ardından, grup İHD İstanbul Şubesi’ne döndü.