Cumartesi 50 milyara bir zarf sattığımız bile oldu

50 milyara bir zarf sattığımız bile oldu

15.03.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

50 milyara bir zarf sattığımız bile oldu

50 milyara bir zarf sattığımız bile oldu





Kaç yıldır müzayede düzenliyorsunuz?
Burak Filateli A.Ş. olarak 22 yıldır müzayede düzenliyoruz. Son 10 yıldır ephemera dediğimiz bir olgu var. Tahvil, hisse senedi, Milli Piyango bileti, kartvizit gibi bugün kullanılıp atılan kağıtlar ephemera kategorisine giriyor. Obje, resim, hat, antika eserler, ephemera ve pul müzayedeleri yapıyoruz.

Bir şeyin değerli ve müzayedeye girmeye değer olduğuna nasıl karar veriyorsunuz?
İnsanlar evlerinden, ailelerinden kalmış kağıtları getiriyorlar. Koleksiyon yapıp fazlasını satmak isteyenler getiriyor. Ephemera denen kağıtların değerini koleksiyoncular çıkarıyor. Bazı hisse senetleri var ki çok az rastlanır. Doğal olarak bunların fiyatı da yüksek oluyor. Yıllardan beri müzayede yaptığımız için neyin ne kadar ettiğini çıkarabiliyoruz.

"Tramvay bileti toplayanlar var"
Hangi koleksiyonu ilginç olarak adlandırabilirsiniz?
Bunların hepsi ilginç geliyor. Kimi Osmanlı döneminden başlayarak bütün Milli Piyango biletlerinin koleksiyonunu yapıyor. Kimi kartvizitleri topluyor. Bazısı bölge, şehir veya Türkiye’nin tamamının kartpostal koleksiyonunu yapıyor. Tramvay bileti koleksiyonu yapan bile var.

Sizin koleksiyonunu yaptığınız bir şey var mı?
Evet, 1980 yılından beri pul koleksiyonu yani damga koleksiyonu yapıyorum. Tüm Osmanlı toprakları üzerinde bir yerden bir yere gönderilmiş zarf, kartpostal veya telgraf üzerindeki pulları topluyorum. Bu damgaların etüdünü yapıyorum. Elimde şu an çeşit olarak 2-3 bin civarında damga bulunuyor. Osmanlı posta tarihi koleksiyonu üzerine 50-60 tane altın madalyam var. Bu ödülleri Paris, Tokyo, Londra gibi uluslararası yarışmalarda aldım.

Şu ana kadar elinize geçen en pahalı eser nedir?
Antika konusunda çok pahalıya satılan birçok şey var. Ancak 50 milyara sattığımız Osmanlı döneminden kalma zarflar oldu. Değeri 30 milyar olan pul da sattık. Ephemeralar ise en çok 3-5 milyara satılıyor.

Ephemeralar arasında neler bulunuyor?
Örneğin İstinye’deki tersanenin tahvilleri, bir tiyatro şirketinin hisse senedi, Osmanlı Ticaret Şirketi’nin hisse senedi, kartvizitler...

Yalnızca koleksiyonerler mi müzayedeye katılıyor?
Kağıt koleksiyonu yapanlar olaya daha ciddi anlamda yaklaşıyor. Çoğu kişi duvara bir şey asmak için alıyor. Kimi de evime koyarım diye obje alıyor. Ephemera, pul gibi koleksiyonları yapanlar bunları kendileri için yapıyorlar.

Bugün kullandığımız kağıtları toplayanlar var mı?
Tabii. Sinema, otobüs, uçak, piyango biletlerini biriktiriyorlar. Bu koleksiyonlar geçmişten günümüze devam ettiği için toplamak zorunda. Mesela piyango bileti koleksiyonu yapan kişi Osmanlı’dan başlayarak günümüze kadar çıkan her piyango biletini topluyor.
Adres: Teşvikiye Cad., 172, İzgü Apt., Kat: 2 Tel: (0212) 296 51 84