Cumartesi Altıgen uçurtmayı yaşatmak için uğraşıyor

Altıgen uçurtmayı yaşatmak için uğraşıyor

03.04.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Uçurtmacılar Derneği Başkanı Mehmet Naci Aköz uçurtma kültürünü yaşatmak için kolları sıvadı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da festivaller düzenliyor

Altıgen uçurtmayı yaşatmak için uğraşıyor

Mehmet Naci Aköz 52 yaşında. O aslında bir terzi ama 30 yıldır uçurtmacılıkla uğraşıyor. Hem birbirinden renkli uçurtmalar üretiyor hem de 1997’de kurduğu İstanbul Uçurtmacılar Derneği’nin başkanı olarak düzenlediği etkinlik, yarışma, festival ve atölye çalışmalarıyla unutulmaya yüz tutmuş uçurtma kültürünü yaşatmaya çalışıyor. Dernek aynı zamanda da bir uçurtma müzesi. Farklı ülkelerden getirdiği rengarenk uçurtmalar yer alıyor burada. Sadece bildiğimiz altıgen uçurtmalar değil, ejderha, kartal,
gemi, ahtapot ya da balık şeklinde 800’ün üzerinde uçurtmaya rastlamak mümkün müzede.
Aköz Türkiye’de şu an yaklaşık
2 buçuk milyon uçurtma satıldığından, bu rakamın da giderek arttığından söz ediyor. Ona göre uçurtma uçurmanın yaşı ise yok. “Torunlarım var, dedeyim ama uçurtma uçurmak için hâlâ gencim” diyor gülerek...

Uçurtma mevsimi açıldı diyebilir miyiz?
Evet, bahar ayları geldi. Özellikle de nisan, mayıs ve haziran. Aslında rüzgara bakılırsa 365 gün İstanbul’da uçurtma uçar. Ama uçurtma güzel havayla, baharla özdeşleştiriliyor.

İstanbul’da en uygun yerler nereler?
Bostancı-Tuzla arası sahil şeridi, Sarayburnu’ndan Yeşilyurt’a kadar sahil. Sahiller birinci planda. Topkapı’daki eski otogar, Haliç’in etrafı, Kemerburgaz, Kurtköy.

Dernek binanızda gördüğüm kadarıyla bizim bildiğimiz klasik altıgen uçurtma demode kalmış.
Evet, on binlerce çeşit var. Elma, armut, yıldızlı, sakallı, fırfırlı, küpeli, şeytan dediğimiz pek çok çeşit var. En çok bilinen uçurtma altıgendir çünkü en iyi bu model uçar. Biz de zaten bunu yaşatmaya çalışıyoruz. 2-3 TL’ye bile çok iyi bir uçurtma üretilebilir. Tabii ki görsel özellikleri, büyüklüğü arttıkça fiyat da artıyor. 12 metre uzunluğunda ahtapot şeklinde bir uçurtmamız var mesela müzemizde. 800 TL’ye getirdim Amerika’dan. Birkaç bin lirayı bulan uçurtmalar bile var. Yamaç paraşütüne benzeyen, havada takla atan, müthiş hız yapan uçurtmalarımızı ise 650 TL’ye Hollanda’dan getirdim.

Dernekte neler yapıyorsunuz?
Her gün dört-beş anaokulu geliyor, çocuklara uçurtma yapmayı öğretiyoruz. Geçen yıl 5 binin üzerinde öğrenci geldi atölyelerimize. Bu yıl bu sayı 10 bini bulacak. Ayrıca düzenlediğim festivallerde 2-3 bin uçurtmayı ücretsiz dağıtıyorum. Okullarda ders veriyorum. Mahkumlara bile uçurtma dersleri verdim.


Dernekten sonra müze de kurdu
“1986’da dernek kurmaya karar verdim. Emniyet Müdürlüğü’ne gidip dernek kurmak istediğimi söylediğimde polis ‘Haydi ulan, ülkede bir uçurtmacılar derneği eksik’ diyerek kovdu beni. Kendime ‘Eyüp Kardeş Uçurtmacılar Birliği Başkanı’ yazılı bir kart bastırdım. Böyle bir kuruluş yoktu ama ben bu kartı 10 yıl kullandım. Valiye, gazetecilere, belediyelere bu kartı verdim, festivaller, yarışmalar düzenledim. Cahil cesareti işte. 10 yılın sonunda 1997’de gerçek bir dernek kurdum. 2005’te de uçurtma müzemi açtım.”


Festival nerede?
23 Nisan’da Ömerli’de,
25 Nisan’da Çekmeköy’de, 23 Mayıs’ta Eyüp’te,
3 Haziran’da Bağcılar’da uçurtma festivali olacak.