Cumartesi “Amacım kamuya açık alanları geri kazandırmak”

“Amacım kamuya açık alanları geri kazandırmak”

21.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yirmi yıldır İtalya’da yaşayan Fransız sanatçı Clet Abraham, 2010’dan bu yana Floransalıların sokağa çıktıklarında tebessüm etmelerini sağlıyor. Üstelik bunu atölyesinde daha önceden hazırladığı sticker’ları trafik levhalarının üzerine yapıştırarak yapıyor. Bu bazen girilmez tabelasını testereyle kesen bir adam oluyor, bazen de bu adam yine girilmez işaretini dünyayı sırtlayan Atlas gibi taşıyabiliyor. Sağa gidiş gösteren levha üzerindeki beyaz okun içinden geçen kalp mi istersiniz, “girilemez” yazısını yiyen Packman mi?

“Amacım kamuya açık alanları geri kazandırmak”

Floransa’da Clet’in işleriyle bir defa tanıştığınız zaman onlarla İtalya’nın diğer şehirlerinde, Amsterdam, Paris, Londra, New York, hatta Hong Kong’da bile tekrar karşılaşmanız mümkün... Clet Abraham şimdilik İstanbul’un trafik levhaları hakkında bir projesi olmadığını söylese de onun esprili çalışmalarının sticker ve rozetleri artık Türkiye’de de satışta. Tasarımlarını Türk tasarım sitesi ruvre.com aracılığıyla satışa sunan sanatçıyla sanatı ve felsefesi hakkında konuştuk.

Haberin Devamı

- Trafik levhaları üzerine sticker’lar yapıştırarak mesaj verme fikri nasıl doğdu? Felsefenizi sizden dinlemek isteriz.

Amacım kamuya açık alanları tekrar genel kullanıma kazandırmak. Sokak işaretleri, trafik işaretleri; bunlar toplumdaki sorgulanmayan bir otorite göstergesi. Bu tabelalar duruşları ile neyin yasal, neyin ise yasal olmadığını gösterdikleri için böyle zıt çalışmalar yapmaya başladım. Sanatsal müdahalelerim, “kesin” kelimesinin nasıl bastırılmış ve totaliter bir şekilde algılandığını şiirsel bir görsel dilde anlatmaya çalışıyor.

“Çıkartılabilir yapıştırmalar kullanıyorum”

- Trafik levhalarını tercih etme sebebiniz nedir?

Herhangi bir sorun yaratmak ya da bir şeyleri yok etmek istemiyorum tabii ki. Bunu düşünerek çıkarılabilir yapıştırmalarla eserlerimi yaratıyorum. Bu sayede insanlar istemedikleri zaman çıkarabilirler. Kendi yöntemlerimi insanlara empoze etmek gibi bir amacım yok.

Haberin Devamı

- Sanatı sokakla buluşturup sadece sanatseverlerin değil, herkesin dikkatini çekiyorsunuz. Nasıl yorumlar alıyorsunuz? Sizin işaretlerinizi takip edip fotoğraf çeken bir kitle olduğunu biliyoruz.

Genel olarak insanlar yaptığım işleri çok beğeniyorlar. Herhangi bir eseri gördükten sonra internetten araştırıp yaptığım diğer işleri de inceliyorlar.

- Genellikle Avrupa ülkelerinde çalışmalar yapıyorsunuz. Bugüne kadar toplamda kaç ülkeye ve hangi şehirlerine gittiniz?

Daha önce birçok şehirde bulundum; Londra, Berlin, Paris, Barselona, Norimberg, Mulhouse... Toplamda kaç şehir oldu, gerçekten hatırlamıyorum.

“Amacım kamuya açık alanları geri kazandırmak”

“Sokak işlerini tek başıma yapıyorum”

- Çalışmalarınızı yaparken hangi saat dilimini tercih ediyorsunuz, dikkat ettiğiniz hususlar var mı?

Genellikle akşamları çalışmayı tercih ederim.

- Bu bir ekip işi mi yoksa tek başınıza mı ilerliyorsunuz?

Sokakta olan işlerin hepsini tek başıma gerçekleştiriyorum. Sanat fuarları, satış gibi işler için tabii ki çok iyi bir ekibim var.

- Gittiğiniz şehirlerde hiç tepki aldığınız oldu mu? Ya da başınıza gelen komik bir olay?

Birkaç defa polis yapıştırıcıları çıkarmam için beni uyardı. Bir keresinde de Japonya’da polis, kız arkadaşımı tutuklamıştı.

Haberin Devamı

- Avrupa’nın dışında hangi ülkelerde çalıştınız?

Halihazırda iki defa Hong Kong’da, birer defa da Japonya ve New York’ta projeler gerçekleştirdim.

- Yaptığınız işler sticker ve rozet olarak artık Türkiye’de de satışta, İstanbul’a gelmeyi düşünüyor musunuz?

Evet, sticker ve rozetlerimi ruvre.com’dan satın alabilirsiniz. Şu anda hiçbir Türkiye planım yok ama bir gün neden olmasın... -