Cumartesi "Anadolu Ateşi" akademide yanacak

"Anadolu Ateşi" akademide yanacak

01.11.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Harikalar Diyarı" üyeleri Babylon'da

Anadolu Ateşi  akademide yanacak




Dansın Sultanları'ydılar, Anadolu Ateşi oldular. Üç yılda yaklaşık üç buçuk milyon kişi onları sahnede izledi. Topluluk için çoğu amatör birçok dansçı yetiştirildi. Kimi evlendiği için, kimi askerlik nedeniyle, bazısı kendi dans grubunu kurmak ya da yeni kurulan gruplarda dans etmek için ayrıldı.
"Biz zaten tabelasız bir okul işleyişine sahiptik" diyen Mustafa Erdoğan, 1 Aralık'ta bu okulu resmileştiriyor, tabelayı asıyor: Anadolu Ateşi Akademisi... Yaklaşık 1000 kişinin eğitim göreceği akademide 16 dans öğretmeni var. Akademide oryantal dans, halk dansları, modern dans, klasik bale, streching, ritim, enstrüman ve ses eğitiminin yanı sıra Yılmaz Erdoğan, Demet Akbağ, Altan Erkekli gibi usta tiyatrocular da oyunculuk dersleri verecek.

Anadolu Ateşi kadrosuna yeni dansçılar almak için açtığımız sınavları kazanamayanlar nerede eğitim alabileceklerini soruyorlardı. Açıkçası cevap veremiyorduk. Çünkü bizim tarzımızda eğitim veren bir tek biz vardık. Artık isteyenler burada eğitim alabilecekler. Başarılı olanlar da topluluğa katılacak.


Biz Türkiye'deki dans piyasasına bayağı bir dansçı yetiştirmiş durumdayız. Şimdi bu dansçılara sertifika da vereceğiz. Zaten kurulduğumuzdan bu yana her yere adam gönderdik. Adam olanlar burada kalıyorlar daha doğrusu. Bu yüzden aleyhimize bir durum değil.


Hayır. Dans ederek rahatlamak isteyenlere de kapılarımız açık. Burası aynı zamanda insanların deşarj olacağı bir tür rehabilitasyon merkezi. Hatta bazı şirketlerden de bu yönde talepler aldık. Bazı büyük şirketlerden çalışanlarını motive etmek, rehabilite etmek amaçlı talep geldi. Çalışanlarının mesai bitiminde ya da hafta sonları, topluca bu tür dans derslerine katılmalarını isteyen şirketler var.


Fena mı olur? Bu arada 6-12 yaş arasındaki çocuklara da Anadolu Ateşi repertuvarındaki tüm dansları öğretmeyi planlıyoruz. Kim bilir, belki önümüzdeki yıl 23 Nisan'da Anadolu Ateşi Junior'u sahneye koyarız.


Ünlü cazcı İlhan Erşahin, geçtiğimiz aylarda piyasaya çıkan "Worderland - Harikalar Diyarı" albümü ile yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da büyük ilgi görmüştü. Erşahin, Mavi Müzik geceleri kapsamında bugün Babylon'da sahneye çıkacak. Gecede Erşahin'e albümle aynı adı taşıyan grubun yani Harikalar Diyarı'nın üyelerinin yanı sıra konuk sanatçı olarak "özgür kız" Nil Karaibrahimgil ve Laço Tayfa'dan tanıdığımız Hüsnü Şenlendirici ve Akatay Project'ten Mehmet Akatay eşlik edecek.
Peki nedir bu "Wonderland - Harikalar Diyarı" projesi? Harikalar diyarı, İlhan Erşahin'in İstanbul ile olan ilişkisinin, Türk müziğine olan merakının ve Hüsnü Şenlendirici ve ekibiyle geçtiğimiz yıl yaptıkları Amerika turnesi ve Türkiye konserleri sonrası dönemin bir ürünü. Bütün bunlardan, caz ve elektronik müziği birleştiren bir albüm ortaya çıktı. İşin içine Hüsnü Şenlendirici ve klarneti de girince albümde Roman müziğininin ateşli doğaçlamaları da yer aldı. Babylon tel: (0212) 292 73 68
Biletler tam 25, öğrenci 15 milyon lira. Saat: 23.00

Hilton'da trance fırtınası
Trance müziğin en ünlü isimlerinden Ferry Corsten bu gece Hilton Convention Center'da. FG 93.7 tarafından getirilen Corsten'a trance müzikte Türkiye'nin en iyi DJ'i kabul edilen Bee Gee eşlik edecek. 1999-2003 yılları arasında dokuz altın plak kazanan Corsten'ın, iki milyon satış rakamına ulaşan "Ferry Corsten Trance Nation 2002" adlı albümü İngiltere listelerine de bir numaradan girdi. Corsten, DJ Mag tarafından her yıl seçilen en iyi 100 DJ sıralamasında hala dokuzuncu sırada bulunuyor. Saat 22.00'de başlayacak olan partinin biletleri Biletix'te 25, kapıda 30 milyon lira. VIP biletler ise 50 milyon liradan satılıyor.

Bronx'ta Mor ve Ötesi
Rock müziğin en iyi gruplarından Mor ve Ötesi, Beyoğlu Bronx'ta çalacak. Sahne performanslarıyla da dikkat çeken grubu dinlemek için 10 milyon lira ödemeniz gerekiyor.

Ortaköy'e "Park" edelim
Geçtiğimiz aylarda ilk albümlerini çıkaran Park bundan sonra Ortaköy Hayal Kahvesi'nde çalacak. Athena'ya alternatif gösterilen grup bu gece ilk kez sahneye çıkacak. Bir yerli içkinin dahil olduğu giriş ücreti 15 milyon lira.

Piyano sevenlere...
Bu gece Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda Fahir Atakoğlu, 80. Yıl Konseri verecek. Konser saat 20.00'de başlayaçak. Bilet fiyatları 36,5 ile 121 milyon lira arasında.

Radiohead'den sonra Türkiye'de
Gecenin en kayda değer etkinliklerinden biri Ankara patentli yeni rock kulübü Manhattan'da. Her ay Kod Müzik işbirliğiyle düzenlenen rock konserlerinin bu ayki konuğu Stephen Malkmus&The Jicks. 90'lar alternatif rock'ının "ilham verici" gruplarından olan Pavement'ın dağılmasından sonra Stephen Malkmus yeni grubuyla rock sevenleri mutlu edecek. İkinci albümleri "Pig Lip"i geçtiğimiz aylarda çıkaran topluluk, Radiohead'e Amerika turnesinde eşlik ettikten sonra ayağının tozuyla Türkiye'ye geliyor. Saat 23.00'te sahneye çıkacak grubun bilet fiyatları 15 milyon lira.

Çırağan Kempinski Otel'in müşterileri Ramazan'da Türk-Osmanlı mutfağına sahip Tuğra'yı veya uluslararası mutfağı ile tanınan Laledan'ı tercih edebilirler. Laledan'da iştah açıcılar, uluslararası mutfaktan örnekler, tatlılar yer alırken Tuğra'da Osmanlı ve Türk mutfağının yemekleri fasıl eşliğinde sunuluyor. Tuğra'da ayrıca kaligrafi sergisi ile Osmanlı ve Bizans seramiklerini de görebilirsiniz. Tel: (0212) 258 33 77

Beylikdüzü'nde bulunan İstanbul Kanat'ın iftar mönüsünü iftariyelikler, sıcaklar, içecekler ve tatlılar oluşturuyor. Mekanda içli köfte, yoğurtlu ıspanak kavurma, Malatya peyniri, Antep turşusu, pastırmalı paçanga böreği gibi lezzetleri tadabilirsiniz. İftardan sonra evlere servis de yapan İstanbul Kanat'ın iftar mönüsünün fiyatı 22 milyon 500 bin lira. Tel: (0212) 853 12 12

Haliç'te yer alan Sultani Restaurant, Ramazan keyfini müzikle zenginleştirecek. İlter Kalay sesi ve uduyla iftar mönüsünü renklendirecek. Restoranın fiks iftar mönüsü ise şöyle: Günün çorbası, serpme iftarlıklar, ara sıcaklar, ana yemek, tatlı ve sınırsız meşrubat. Sultani'de Ramazan ayı boyunca çarşamba akşamları fasıl, cuma ve cumartesi akşamları da popüler müzik dinleyebilirsiniz. Tel: (0212) 534 80 03

Avrupa'da da Türk mutfağını temsil eden Sofra Restaurant, Taksim'deki Cartoon Otel'deki yenilenen cam terasında hizmet veriyor. Taksim Meydanı, Beyoğlu ve Haliç manzaralı restoranda iftar için klasik Türk ve Osmanlı mutfağının oluşturduğu yeni bir mönü hazırlandı. Tel: (0212) 292 25 79

Pera Palas Otel'deki iftarlara Faslı Nihavent bayanlar saz grubu eşlik ediyor. Otelde dört farklı iftar mönüsü sunuluyor. 35 milyon ile 45 milyon lira arasında değişen ve her birinde ana yemek ile tatlının mutlaka bulunduğu mönüler değişik yemek zevki olanlara hitap ediyor. Tel: (0212) 251 45 60

Adalar manzaralı Moda Teras'ta mekanda canlı tasavvuf müziği eşliğinde açık büfe iftarın hafta sonu fiyatı 22 milyon 500 bin lira. Tel: (0216) 338 70 40

İstanbul Princess Hotel'in özel iftar sofrasında Osmanlı yemekleri, zengin tatlı büfesi, şerbet, çay ve kahveden başka tasavvuf ve fasıl müziği de var. Fiyatı 37 milyon 500 bin lira. Tel: (0212) 285 09 00

Replay'in kış koleksiyonunda rahatlık ve pratik kullanım ön planda. Farklı dikiş teknikleri kullanılarak hazırlanan kıyafetlerde jean üzerine şık gömlekler dikkat çekiyor. Jean ihtiyaçlarınızı karşılamak için hafta sonu uğrayabilirsiniz.

Yağmurların çamurların başlaması nedeniyle bu cumartesi alışverişinde bot almayı düşünenlere iki öneri: Slazenger'ın yeni bot modeli Ponci kış aylarında da trekkingden tırmanışa doğayla iç içe olanlar için ideal. Bu botlar ünlü dağcı Nasuh Mahruki'nin de tercihi. Le Coq Sportif'in yeni modeli Wolf ise bu yılın çok rağbet gören boks ayakkabıları modelinde. Wolf'ta kullanılan mor, yine yılın moda renklerinden kırmızı ile birleşiyor. İki botun fiyatı da 149 milyon lira.

Farkında olmadan günde 15 bin mimik yapıyoruz. Sonra da yüzümüzde ifade kırışıklıkları oluşuyor, gitgide derinleşiyor. L'Oreal'in yeni ürünü Decontract'rides işte bu mimik çizgilerini azaltıyor. Kaşlarınızın arasındaki, dudak ya da göz kenarlarınızdaki çizgilerden şikayetçiyseniz deneyebilirsiniz.

Bugünden başlayarak 7 Kasım'a kadar Türkiye-İtalya ortak yapımı "Derviş" filmini Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde seyredebilirsiniz. Saat 14.00 ve 19.30 gösterimleri olan filmin başrollerinde Antonio Pueyo ve Başak Köklükaya var, yönetmen ise Alberto Rondalli. Biletler 1 milyon 500 bin lira, öğrencilere 1 milyon lira.

Pınar Kido Çocuk Tiyatrosu sezonu yeni oyunlarla açtı. İstanbul Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi'nde sergilenen "Dost Olalım" adlı oyun her hafta sonu 11.30'da başlıyor. İzmir'deki Çiğli Kipa Alışveriş Merkezi'nin Kültür Salonu'ndaki "Küçük Kız ve Yıldız" ise yine hafta sonları 12.00'de.

Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'ndeki "Karikatürlerde Atatürk Derleme Sergisi" 6 Kasım'a kadar devam edecek. Yazar İsmail Şen'in çalışmasında karikatürlerdeki Mustafa Kemal'i gördüğümüz gibi 1919-1938 döneminin ruhunu da izleyebiliyoruz. Tel: (0212) 293 12 70

Kürşat Başar
"Başucumda Müzik"
Kürşat Başar, İş Kültür Yayınları'ndan çıkan son kitabı "Başucumda Müzik"te bir aşk hikayesini anlatıyor. Hikaye 50'li ve 60'lı yıllarda geçiyor. O yılların çarpıcı tarihi eşliğinde anılarına dalan bir kadının ağzından yasak bir aşk hikayesini dinliyoruz: "Herkes aşık olmanın ortak dilini bulup yazmaya çalışıyordu. Ama aslında bu kadar basitti işte: Birini öptüğünde salıncakta sallanır gibi hissediyorsan aşıksın."

Hakan Günday
"Piç"
21'inci yüzyılın zor şartlarında, çağın kurallarını kabul etmeyen ve kendi düzenlerini kuran dört gencin hayatını anlatan bir roman "Piç". Bu gençlere piç denilmesinin sebebi ise babasız olmaları değil; babalarının yaşam şartlarını reddetmeleri, onlara ihanet etmeleri. Hakan Günday piçleri anlatırken dünyaya onların gözünden bakıyor, zaman zamansa hikayeyi kesip piçlerin neyi neden yaptığını anlatıyor. "Piç", Doğan Kitap'tan çıktı.

Bilge Bölükbaşı
"Beyaz Yolculuk"
Hikaye, 65 yaşındaki kadının Amerika'daki oğlunu görmek için çıktığı uçak yolculuğuyla başlıyor fakat kadının anılarıyla beraber kendimizi bir anda 1914 yılında buluyoruz. Bu yolculuk sırasında kadının doğup büyüdüğü yeri, savaş yıllarını, zor ve ölümcül yaşam şartlarını ve geniş bir ailenin ilişkilerini tanıyoruz. Bilge Bölükbaşı, Doğan Kitap'tan çıkan "Beyaz Yolculuk"ta, 1960 darbesine kadar yaşanan bir süreci ve bir aileyi anlatıyor.

YERLİ
1. Bu İşte Bir Yalnızlık Var - Tuna Kiremitçi / (Doğan)
2. Git Kendini Çok Sevdirmeden - Tuna Kiremitçi / (Doğan)
3. Başucumda Müzik - Kürşat Başar / (Kültür)
4. Babam, Oğlum, Torunum - Emre Kongar / (Remzi)
5. Beyoğlu Rapsodisi - Ahmet Ümit / (Doğan)

YABANCI
1. Sürgündeki Prenses Süreyya - Prenses Süreyya / (Kaknüs)
2. Her Sabah Bir Lütuftur - Grandüşesi Leonida / (Remzi)
3. Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı - J.K. Rowling / (Yapı Kredi)
4. Kurtlar İmparatorluğu - Jean Christophe Grange / (Doğan)
5. Kızıl Tavşan -
Tom Clancy / (Epsilon)


YERLİ
1. Yaz Bitmeden - Sezen Aksu / (DMC)
2. Aşkların En Güzeli - Deniz Seki / (Şahin Özer)
3. Maxi Sandal 2003 - Mustafa Sandal / (Erol Köse)
4. Dudu - Tarkan / (Hitt Müzik)
5. Sevda Yanığı - Funda Arar / (TMC)

YABANCI
1. The Concert In Caesarea - Emma Shapplin / (EMI)
2. Sacred Love - Sting / (Universal)
3. Summer Hits 2003 - Çeşitli Sanatçılar / (Sony)
4. Fallen - Evenescence / (EMI)
5. Mediterraneo - Nicos / (Yeni Dünya)
Kaynak: D&R, Mephisto, Megavizyon

DVD
1. Matrix Reloaded / Warner Bros.
2. Kod Adı Kılıçbalığı / Warner Bros.
3. 60 Saniye / Buena Vista
4. Full Metal Jacket / Warner Bros.
5. Yeşil Yol / Warner Bros.
Kaynak: D&R

SİNEMA
1. Asmalı Konak / Warner Bros. (Ans)
2. Muhteşem Kahramanlar / Özen (Fox)
3. Gizemli Nehir / Warner Bros (Wb)
4. İtalyan İşi VIP (Paramount)
5. Amerikan Pastası: Düğün / VIP (Universal)
Kaynak: Warner Bros. Türkiye

ABD
En çok satan albümler
1. Measure Of A Man / Clay Aiken
2. Chicken*N*Beer / Ludacris
3. Hard / Jagged Edge
4. Speakerboxxx / The Love Below / OutKast
5. The Movie Album / Barbra Streisand
Kaynak: www.billboard.com

İNGİLTERE
En popüler 5 şarkı
1. Be Faithful / Fatman Scoop / Crooklyn Clan
2. Guilty / Blue
3. Turn me on / Kevin Lyttle
4. Where is the love / Black Eyed Peas
5. Hole in the head / Sugababes
Kaynak : BBC