Cumartesi Anadolu yakasının Nevizade’si

Anadolu yakasının Nevizade’si

09.08.2008 - 00:10 | Son Güncellenme:

Kadıköy Çarşı hava kararınca meyhaneler sokağına dönüyor. Kepenk kapatan sahafların, manavların, şarküterilerin önü masalarla donatılıyor. Kadehler tokuşturuluyor. Saz ekibi tüm sokağı turluyor. Hep bir ağızdan şarkılar söyleniyor

Anadolu yakasının Nevizade’si

Saat 19.30. Sahafların, kitabevlerinin, eczanelerin, balıkçıların, şarküterilerin, manavların kepenkleri kapanıyor. Kadıköy Çarşı yavaş yavaş Taksim’deki Nevizade Sokağı’nın havasına girmeye başlıyor. Sokağa masalar, sandalyeler atılıyor. Masalarda rakılar, biralar tokuşturuluyor. Saz ekibi sokağı baştan başa turluyor. Bir yandan aldıkları istek parçaları söylüyorlar.
Ayaküstü atıştırmak isteyenler midyeci tezgahının önünde. Çiçekçiler çiftlerin yanında bitiyor. Israrla bir demet çiçek satmak için uğraşıyorlar. Tam “Bademcisi eksik buranın” derken arabasını ite ite bademci geçiyor. 

Eğlence 02.00-03.00’e kadar devam ediyor
Kadıköy Çarşı iki yıldır akşamcıların, Anadolu yakasında oturup da Nevizade gibi meyhanelere ev sahipliği yapan bir sokağın özlemini çekenlerin buluşma noktası. Sokak hafta içinde bile tıklım tıklım. Hafta içi gece 01.00’e kadar süren eğlence cuma ve cumartesi günleri saat 02.00-03.00’e kadar sarkıyor.
Çarşının bu bölümünün 100 metre ilerisinde de masalarını sokağa taşıran kafeler var. Ama o taraf meyhanelerin, pub’ların, lokantaların olduğu kısım kadar cümbüşlü değil.
Çarşının mekanlarında çeşit gani gani. Balık, et, tavuk, kebap, Anadolu yemekleri... Gaziantep mutfağıyla meşhur Çiya daha çok turistlerin tercihi oluyor. Burada içki yok. Çiya’da yemek yiyip geceye içkiyle devam etmek isteyenler yandaki pub’lara geçiyor. 

Balıklı, mezeli, rakılı bir akşam yemeği 35 YTL
Çarşıda bira ucuz. Hele Bağdat Caddesi’ndeki veya sahildeki örnekleriyle kıyaslandığında... Fiyatlar 3, 4, 5 YTL civarında. Balıklı, mezeli, tatlılı, üç kadeh rakılı bir akşam yemeği taş çatlasa 35 YTL.
Asırlık Kebap ve Hamsi Pub’ın sahibi İsmail İnanç zamanla bu sokakta sadece meyhanelerin ve restoranların kalacağını söylüyor:
“Çarşıda kasabım var. Şimdi mekan işletmeciliği işine de girdim. Birkaç yıla kalmaz esnaflar dükkanlarını yavaş yavaş devredecek ya da dükkanlarını meyhaneye dönüştürecekler.”
İnanç, Kadıköy Belediyesi’nin çarşıyı Beyoğlu’ndaki Nevizade Sokağı’na dönüştürmek için çalıştığını söylüyor. Bu yüzden sokak ışıklandırılmış. Yollar düzeltilmiş, kaldırımlar yenilenmiş. Ancak hâlâ araç girişine tamamen kapatılmaması mekan sahiplerini rahatsız ediyor. 

“Hafta içi Kadıköy Çarşı’da hafta sonu Nevizade’de buluşuyoruz”   
Çarşıda tek tük de olsa sadece kadınlardan oluşan masalar da var. Bir grup kadın fotoğraf makinesini görünce “Bizi çekmeyin. Erkek arkadaşlarımıza yakalanırız” diye bizi uyarıyor.
Neyse ki başka bir grup kadından fotoğraf çekme iznini koparıyoruz.
Üniversite yılları boyunca Nevizade’de eğlenen Gonca Küçükardalı, Kadıköy Çarşı’nın şenlikli yeni halini çok sevdiğini belirtiyor: “Evimize çok yakın. Fiyatlar uygun. Fasıl da var. Buradaki mekanlar çok salaş ve rahat. Yazlık beldedekiler gibi. Bir süredir bu yakadaki arkadaşlarla hafta içi Kadıköy Çarşı’da hafta sonu Nevizade’de buluşuyoruz.”  
Geceyi şikayetlerle bitiriyoruz. Ali Baba Pub’ın sahibi Mehmet Yıldırım “Belediye son dönemlerde müzik ruhsatı almamız konusunda ısrar ediyor. Saat 17.00’den sonra masalarımızı sokağa taşıyabileceğimiz söylendi. Ama şimdi masaları sokağa çıkarmama uyarısı yapıyorlar. Ambulans ve itfaiye geçişini zorlaştırabileceğimizi söylüyorlar. Belediye çalışanları gizlice sokağa masa atan dükkanların fotoğraflarını çekiyor. Yakında her mekana ceza makbuzları yollanır.”

Anadolu yakasının Nevizade’si

Çarşıda gündüz balıkçı olan mekanlar akşam restorana dönüşüyor.
Anadolu yakasının Nevizade’si


Saz ekibi masadan masaya dolaşıyor.