Cumartesi Ankara Ekspresi efsanesi kaldığı yerden

Ankara Ekspresi efsanesi kaldığı yerden

27.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Seferlerine yeniden başlayan Ankara Ekspresi, demiryolu tutkunlarını olduğu kadar “Ankara Ekspresi” filminde izlediğimiz Ediz Hun ve Filiz Akın’ı da heyecanlandırmış durumda.

Ankara Ekspresi efsanesi kaldığı yerden

Tam da Oscar Wilde’ın bahsettiği günlerden geçiyoruz. Hepimiz her şeyin fiyatını biliyoruz ama değerini yitirdiğimiz pek çok şey var. Ulaşmayı değil de yolculuğun kendisini sevenlerdenseniz 5 Temmuz’da yeniden seferlerine başlayan Ankara Ekspresi haberi sizi heyecanlandıracaktır. İlk seferini 1949’da yapan Ankara Ekspresi, İstanbul ile Ankara’yı birbirine bağlayan içinde kavuşmaları, filmlere de konu olan tanışmaları, aşkları ve kulağınızda hep bir uğultuyla en çok kendinizi dinleme fırsatı bulduğunuz anların adı. 2012’de yüksek hızlı tren çalışması nedeniyle seferlerine 7 yıl ara veren ekspres Temmuz 2019’dan itibaren her gün saat 22.00’de Ankara ve İstanbul’dan kalkan trenlerle hikayesine kaldığı yerden devam ediyor. 4 pulman, 4 yataklı vagon ve 1 yemekli vagondan oluşan ekspres demiryolu sevdalılarının gözdesi olan rotalara eklenen son halka. Giderek popüler hale gelen tren yolculukları romanlara, filmlere ve şarkılara ilham kaynağı. Esat Mahmut Karakurt’un romanı “Ankara Ekspresi”nden aynı adla sinemaya uyarlanan ve Muzaffer Arslan’ın yönettiği film de bu hattı ölümsüzleştiren yapıtlardan. Başrollerinde Filiz Akın ve Ediz Hun’u izlediğimiz 5 Altın Portakal’lı “Ankara Ekspresi” aynı zamanda Filiz Akın’a En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü de kazandırmıştı. Efsane Ankara Ekspresi’nin seferlere başlamasının ardından Yeşilçam’ın yıldızları Filiz Akın ve Ediz Hun’a hem filmi hem de trenle seyahati sorduk.

Haberin Devamı

Ankara Ekspresi efsanesi kaldığı yerden

FİLİZ AKIN

“Bu tren özlem duyulan nostaljiye yolculuk”

“Benim ‘Ankara Ekspresi’ filmine seçilmem bile ilginçti. Her zaman haberimiz olmazdı böyle projelerden. Çok değişik bir rol olduğu duyulmuştu. As Film’in sahibi Muzaffer Arslan beni düşünmüş sarışın Alman rolüne daha uygun diye ama çok da çocuksu buluyormuş. Benimle konuşmak için çekim yaptığımız başka bir filmin setine gelmiş. Çekim arası verildiğinde, ben rol arkadaşlarımı güldürmek için çok sevdiğim, sahnede tepeden ayağa duygu kesilen, sözleri yaşayan ve oynayan Behiye Aksoy’un ‘Kıskanırım Seni Ben’ şarkısını söylerkenki taklidini yaptım, arkadaşlar teypten sesini verdiler, ben de o çok dişi Behiye Aksoy oldum. Muzaffer Bey yanıma geldi ‘Benim bir kuşkum vardı kalmadı, size ‘Ankara Ekspresi’ filmimdeki Hilda rolünü teklif ediyorum’ dedi ve gitti. O rol bana Antalya Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandırdı ve eleştirmenlerin gözünde çok ciddi bir itibar kazandım. Onun için benim kariyerimde çok önemlidir. Trendeki sahnelerimizde hem bir nostalji hem de zaman tünelinde keyifli bir yolculuk yaptık rol arkadaşlarımla. Türkan Şoray’la buluştuğumuzda ‘Bir taklit yapıp zorla rolü elinden aldım yoksa sarı peruk taktırıp seni oynatacaklardı. Senin sinemamız için o kadar çok başyapıt filmlerin var ki’ der ve güleriz aramızda. Ankara Ekspresi moda terimle, bugünlerde insanlarımızın çok özlem duyduğu nostaljiye yolculuk olarak çok ilgi gösterecekleri bir proje olduğu için alkışlıyorum.”

Haberin Devamı

EDİZ HUN

“Umarım seferler aralıksız devam eder”

 “Milletvekili olduğum 1999-2003 yılları arasında hep Ankara Ekspresi’ni kullandım. Yataklı bilet alırdım. Akşam yemekli vagonda yemek yerdim. Yolculuklarda milletvekilleriyle gece ikiye kadar oturur sohbet eder sonra kompartımanlarımıza çekilirdik. Sonra Bostancı’da iner vapurla adaya geçerdim. Ankara Ekspresi dilerim bundan sonra yolculuğuna aralıksız devam eder. Vagon restoranlar çok nostaljik, pek çok film de trenlerde geçer. ‘Ankara Ekspresi’aynı zamanda Esat Mahmut Karakurt’un önemli bir eseridir. O romandan uyarlanan ‘Ankara Ekpresi’ de çok güzel bir filmdi. Tren sahneleri çok ilginçtir. Bu film benim hayatımda da ilk 10’da yer alır. 50 yıllık bir maziden bahsediyoruz. Esasında tren yolculuğu dünyada bir numaradır. Yolculuk esnasında etrafı izleme imkanı verir, çok hoştur. Seferlerin yeniden başlaması çok güzel. Tren egzotik bir araç. Ankara Ekspresi benim için çok nostaljik çağrışımlar yapıyor; restoranda yemek yemek, sesler ve efekt beni çok etkiler. Böyle yolculukların artırılmasını talep ederim.”

Haberin Devamı

Aşk kazanıyor

Muzaffer Arslan’ın yönettiği 1970 yapımı “Ankara Ekspresi” nin başrollerinde Filiz Akın ve Ediz Hun yer alıyor. Esat Mahmut Karakurt’un aynı adlı romanından uyarlanan filmde Alman ajanı Hilda ile Binbaşı Seyfi’nin İkinci Dünya Savaşı atmosferinde birbirlerine aşkları konu ediliyor.

Efsaneyle yolculuğun bedeli...

Ücretler parkurlara göre belirlenmiş.

Ankara-Söğütlüçeşme pulman 65 lira

Ankara-Halkalı pulman 70 lira

Ankara-Söğütlüçeşme yataklı vagon 1 kişi ücreti 265 lira

Haberin Devamı

Ankara-Söğütlüçeşme yataklı vagon 2 kişilik odada tek kişi 190 lira

Ankara-Halkalı yataklı vagon 1 kişi ücreti 270 lira

Ankara- Halkalı yataklı vagon 2 kişilik odada tek kişi 195 lira.