Cumartesi Anne olmak yaratıcılığı nasıl etkiler?

Anne olmak yaratıcılığı nasıl etkiler?

09.05.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Anneler Günü vesilesiyle ünlü sanatçılar annelik ve yaratıcılık arasındaki ilişkiyi kendi deneyimlerinden yola çıkarak anlattı

Anne olmak yaratıcılığı nasıl etkiler

Elif Şafak’ın “Siyah Süt”te sözünü ettiği gibi “bir kadın yazar olabilmek” için tek başına yoluna devam edenler, yazarlığını, sanatını geri plana atıp anneliğe kendilerini adayanlar ya da her ikisini de başarıyla yürütebilenler... Temel olarak kadın sanatçıların annelikle ilişkisi bu üç ana grupta toplanabiliyor.
Bu arada hemen söyleyelim, pek çok sanatçı, annelik süreci ve sonrasının, yaratıcılıklarını artırdığı konusunda hemfikir. 
“Annelik ve sanatçılık yan yana gelemez”i savunanlar da var, anneliğin onun sanatını, yaratıcılığını daha da derinleştirdiğini, başka sulara sürüklediğini söyleyenler de...
Tüm bu ikilemlerden yola çıkarak; sanatçılara, bir sanatçının anne oluşunun yaratıcılığını nasıl etkilediğini sorduk... Çocuklarıyla birlikte Milliyet Sanat dergisi için özel pozlar veren sanatçılar başta olmak üzere tüm annelerin Anneler Günü’nü de bu vesileyle kutluyoruz.

“Çocuğunuz bitmeyen eseriniz olarak sizi şaşırtmaya devam ediyor; hayat ve sanat gibi”
Bennu Yıldırımlar

Anne olmak-oyuncu olmak; her ikisi de hayatın içinde birlikte yürürken, bezginlik, ümitsizliğe kapılmak, yeni durumlara uyum sağlayamamak gibi lüksleriniz yoktur. Yavrularını peşine takmış anne ördekten farklı değiliz aslında insan olarak... En düzgün yollardan yavrumuzu yürütüp, göle varılacak en uygun yolu bulmak ve sonunda karnını doyurmayı öğretmek...
Size yüklediği ekstra sorumluluklarla, sonsuz dönüşüm ve gelişmesini izlediğiniz insan yavrusu, her zaman, bitmeyen eseriniz olarak sizinle olacak, sizi şaşırtmaya devam edecek. Hayat ve onun yansıması sanat gibi... Bitmesi olasılığını hiç düşünmediğiniz şaşırtıcı uzun bir yolculuk gibi...


“Anne doğumu yaşıyor; nasıl üretmesin”
Gülben Ergen

Anne olmak yaratıcılığı nasıl etkiler

Anne olduktan sonra yaratıcılık zaten anne ile Allah arasında var olan bir oluşum haline geliyor çünkü anne doğumu yaşıyor. Nasıl üretmesin, nasıl beslenmesin, o beslendiklerini nasıl resme, melodiye dökmesin?
Ben müziği kendi başına anlamlı bilirdim ama insanın evladıyla daha anlamlıymış müzik. Her türlü değişimini dinlediği müziğe göre gösteren bir çocuk Atlas... Bana kattıkları o kadar çok ki, mesleğime aktarıyorum yavaş yavaş. Acelem yok... 


“Müzikal yolculuğumda daha sakin oldum”
Zeynep Casalini

Anne olmak yaratıcılığı nasıl etkiler

Sanatla uğraşan insanlar diğerlerine göre hem kendi yaşadığı hem de çevresindeki olaylara karşı daha fazla duyarlı olurlar. Kızım Ceren’e hamile kaldıktan sonra, bu duyarlılığın ikiye katlandığını hissettim. Tanımadığım insanların yaşamları bile, beni bir şekilde etkileyip söylediğim şarkılardaki duyguların içine daha derinden sızmamı sağladı. Anne olduğumdan beri daha çok gelişen empati yeteneğim yanında kazandığım diğer bir şey de sabırlı olmayı öğrenmek. Anne olduktan sonra müzikal yolculuğuma daha sakin, sahiplenici ve geniş bir pencereden bakarak devam ettiğimi fark ettim. 

“Tamar doğduktan sonra uzun bir süre market listesi dışında bir şey yazamadım“
Şebnem İşigüzel

Anne olmak yaratıcılığı nasıl etkiler

Tamar ile çoğunlukla güzel vakit geçirdik. Şimdi 10 yaşında. Başlangıçta bir bebeğe alışmak, bir bebeği büyütmeye çalışmak zordu elbette. O dönem Öküz dergisi vardı. Hamilelik, doğum ve lohusalık hislerimi orada tefrika ettim. Bundan başka uzunca bir süre market listesi dışında bir şey yazamadım. 
Yazarlık sizi daha özel bir anne yapmıyor. Belki romancı anne olarak ağzınız daha iyi laf yapıyor, o kadar. Sonuçta ben de herkes gibi bir anneyim. Tamar hayatıma yorgunluk ama bolca da neşe kattı. 

“Bir insan yaratıyorsun; bundan daha büyük yaratıcılık olamaz“
Anne olmak yaratıcılığı nasıl etkiler

Nevra Serezli


Bir çocuk sahibi olmak dünyanın en büyük yaratıcılığı. Bir insan yaratıyorsun; bundan daha büyük yaratıcılık olamaz. Çocuklarım olduktan sonra bu durum yaratıcılığımı çok etkiledi. Bir kere anne olduktan sonra bütün değerlerin değişiyor. Senin için evladın ve onun varlığı çok daha önem kazanıyor hayatında. Ama bir oyun oynarken de ev hayatın, yaşantın, gezmen tozman bir anda ikinci plana itiliyor. Her gece oynayacağın tiyatro oyunun ön plana çıkıyor. Bizim yaşantımız da hep deniz dalgaları gibi ön plana çıkanlar, arka plana gidenler... 

“Dünyayı bir çocuğun gözünden görmek yaratıcılığı müthiş besliyor”
Pınar Kür
 

Anne olmak yaratıcılığı nasıl etkiler

Anneliğin kadına derinlik kazandırdığı kesin bir gerçek bence; çünkü insan ancak anne olduğunda anlıyor karşılıksız sevmenin ne demek olduğunu.
Dünyayı bir bebeğin, sonra bir çocuğun gözünden görme fırsatını bulunca katıldığımız o keşfetme sürecinin yaratıcılığımızı müthiş beslediğini düşünüyorum. Bu süreci bir kez oğlumla, 30 yıl sonra ikinci kez torunumla yaşadığım için çok mutluyum.




“Annelik başka bir şey, çok özel bir durum”
Hatice Aslan
 

Anne olmak yaratıcılığı nasıl etkiler

Ben biraz genç anne olduğum için çok farkına vardığım bir dönem değildi açıkçası. Ama şundan eminim ki anne olmak beni olumlu yönde etkiledi. Bunun sebebi bence mesleğimden kaynaklanıyor. Bizim mesleğimiz, oyunculuk, insana dayanan bir meslek sonuçta. O açıdan tabii ki bir insan büyütmek benim için çok özel ve de güzeldi.
Anneliğin beni olumlu etkilemesinin bir diğer nedeni ise kalabalık ailede büyümenin verdiği farkındalık olabilir. Benim için çocuk sevgisi çok farklıydı; en küçük kardeşim Mehtap ile sekiz yaş var aramızda.
Her çocuk sahibi daha duyarlıdır diye bir şey yok kesinlikle ama şuna inanıyorum: Annelik başka bir şey, çok özel bir durum. O yüzden çocuk yapmaya karar vermek bence gerçekten önemli.