Cumartesi Annesinin silahıyla döndü

Annesinin silahıyla döndü

17.02.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Erykah Badu’nun yeni albümü "Mama’s Gun" çıktı

Annesinin silahıyla döndü

Annesinin silahıyla döndü

Erykah Badu’nun yeni albümü "Mama’s Gun" çıktı

MEFARET AKTAŞ

Erica Wright adlı güzel bir siyah kadın lisedeyken artık "köle adıyla" çağrılmak istemediğine karar verip, "Erykah" adını aldı. Adının sonundaki "kâh", "Yanılma olasılığı olmayan iç ben" anlamına geliyormuş. İlk albümünün çıkmasından bir süre önce soyadını da "Badu" yaptı. Kendi kendine hep "badu badu" diye şarkı söylediği için... Sonradan "Badu"nun Arapça’da da "gerçeği ve ışığı göstermek" olduğunu öğrendi. Ee, tabii seçiminden dolayı mutlu oldu. Adıyla bunca obsesif derecede oynayan bu kadın 1997’de çıkan "Baduism" albümüyle tanıdığımız Erykah Badu tabii ki.
Badu’nun Roots grubu ve efsane caz basçısı, büyük usta Ron Carter’ın desteğini aldığı "Baduism"in 10 bin kopyası 1996 Soul Train Ödülleri tören salonunun kapısında satıldı. .
Ve albüm kısa zamanda ABD listelerinde iki numaraya çıktı. Badu caz, soul ve hiphop karışımı müziği, Billie Holiday’i andıran sesi ve geleneksel Afrika elbiseleriyle yeni soul hareketinin bir parçası oldu ve 98’de Soul Train Ödülleri’ne bu kez dört ödülünü almak için bizzat katıldı. Pek bilinmese de,
2000’de "Mama’s Gun / Annemin Silahı" ile döndü Badu. Albümü yakında verilecek Grammy ödüllerine yetiştiremedi ama ilk single’ı "Bag Lady," ödüle En İyi Kadın R&B Performansı ve En İyi R&B Şarkısı dallarında aday olabildi.

Rap’çilerin aşkı...
Erykah kısa süre öncesine dek, bugünlerde MTV’de şahane "Ms. Jackson"ının videosuna sık sık rastladığımız OutKast üyelerinden Andre 3000 ile beraberdi. "Mama’s Gunöda son parça "Green Eyes"ı da ona söylüyor. Andre de "Ms. Jacksonöda Erykah’dan kalbini kırdığı için özür diliyor ve oğulları Seven’ın okuldaki ilk gününde orada olacağına söz veriyor.
"Mama’s Gunöda özellikle "Penitentiary Philosophy", "Didn’t Cha Know", "Booty," "Orange Moon", "Green Eyes" ve 1999’da New York polisi tarafından 41 kurşunla öldürülen Batı Afrikalı Amadou Diallo için yazdığı "A.D. 2000" çok güzel parçalar. Bu kez bası D’Angelo’nun Soulquarian grubundan Pino Palladino almış. Prodüktör ve piyanist James Poyser, ülkemize de gelen caz trompetçisi Roy Hargrove gibi isimler de Erykah’ya destek vermişler. Sonuç çok başarılı. "Mama’s Gun" yılın en iyi albümlerinden biri.



CUMARTESİ