Cumartesi Başka bir tatil mümkün!

Başka bir tatil mümkün!

20.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yaz tatili için önünüzde iki seçenek var: Ya deniz kenarında yan gelip yatacaksınız ya da cennet vatanı keşfe çıkacaksınız. Bize sorarsanız, tatil yan gelip yatmak demek değildir. Bu nedenle yaz tatilinizi alternatif sporlara ve keşiflere ayırmanızı öneririz

Başka bir tatil mümkün

Çok basmakalıp bir söz olabilir ama bu doğruluğunu değiştirmiyor: Türkiye gerçek bir cennet. Özellikle yaz aylarında bunu daha iyi hissediyoruz. Ülkenin batısı ve güneyi yerli ve yabancı turistlerle dolup taşıyor. Herkesin farklı bir tatil anlayışı var. Kimileri huzurun peşinde, kimileri yeni yerler, bakir doğalar keşfetmenin... Fakat tatil illa da yan gelip yatmak demek değil. Tatilde dinlenin tamam ama farklı şeyler de deneyin. Size birkaç önerimiz var.

Haberin Devamı

DALIŞ

Türkiye’nin en önemli dalış noktaları Kaş’ta

Tatilinizi Antalya’nın batısında geçirecekseniz dalmak için en iyi seçeneğiniz Kaş. Beldede birbirinden güzel üç dalış noktası var. Bunların ilki Kaş Kanyonu. Buraya kanyon denmesinin nedeni, dalış noktasında iki duvarın olması. Bu duvarların hemen dibinde 60 sene önce Mısır’dan pamuk getirirken fırtınaya kapılan ve batan bir gemi de var.

İtalyan uçak enkazı görülebilir

Kaş’ın ikinci önemli dalış noktası ise Meis Adası’nın tam karşısında yer alan bir resif. Bu noktada II. Dünya Savaşı’ndan kalma, üç motorlu bir İtalyan savaş uçağı bulunuyor. Üstelik bu nokta deniz yaşamı açısından çok zengin. Grida gibi bölgeye özgü balıklar görülebilir. Kaş’ın üçüncü dalış noktası yine Meis Adası’nın karşısında. Besmi adıyla anılan bu bölgeyi kabaca bir kayalık olarak özetleyebiliriz. Noktanın güney tarafındaki resif balık açısından çok canlı. Kuzey bölümünde ise amforalar (antik testiler) bulunuyor. Bu bölgede dalış yaparak bir yandan tarihi keşif yapabilir, bir yandan da Akdeniz’e özgü deniz yaşamını gözlemleyebilirsiniz. Kaş’taki dalış okullarının sayısı da bir hayli fazla.

Haberin Devamı

Resiflerde bambaşka dünyaları keşfedin

Türkiye’nin en güzel tatil beldelerini barındıran Muğla’da; ikisi Bodrum ve biri Fethiye’de olmak üzere üç önemli dalış noktası bulunuyor. Bodrum’daki noktalar Büyük ve Küçük Reef olarak adlandırılıyor. İkisi de Bodrum merkezine 20 dakikalık bir tekne yolculuğu uzaklıkta. Bodrum Büyük Reef’in sığlık çevresi 28-32 metre arasında. Deniz yaşamının çok canlı olduğu bu noktada akya, orfoz, lahos, müren, ahtapot gibi birçok canlı görülebilir. Eğer şanslıysanız barakuda ve deniz kaplumbağaları da karşınıza çıkar. Küçük Reef ise büyük olanın hemen 200 metre kadar yanında. Bu resifin özelliği dört taraftan dik olarak derinleşmesi. Büyük Reef’teki canlı türleri burada da görülebilir. Fethiye Limanı’ndan bir saatlik tekne yolculuğuyla ulaşılan Afkule ise Fethiye’nin en önemli dalış noktası. Şnorkel dalıcılarının da ilgisini çeken bu nokta, barındırdığı mağaralar nedeniyle Türk Hamamı olarak da adlandırılıyor. Bu gölgenin yaygın balık türü ise eşkina ve orfoz.

Haberin Devamı

SÖRF

Adrenalin ve sakinlik...

Muğla’nın Akyaka ilçesi son birkaç yıldır Türkiye’nin en gözde tatil yörelerinden birine dönüştü. Cittaslow (Yavaş Şehir) özelliği taşıyan Akyaka tatilde kafa dinlemek isteyenler için ideal. Ayrıca yörenin rüzgarları kitesurf (uçurtma sörfü) için de oldukça uygun. Açılan onlarca kitesurf okulu Akyaka’nın dünya çapında bilinen bir sörf noktasına dönüşmesini sağladı. Kitesurf yapmak isteyenler Gökova’yı da tercih edebilir.
Burada da tecrübeli hocalardan ders alabilirsiniz.

Kendinizi rüzgara bırakın

Çeşme, Alaçatı da sörf meraklıları için doğru adres. Uçurtma sörfüyle birlikte beldede rüzgar sörfü imkanıda var. Alaçatı Koyu’ndaki neredeyse tüm sörf okulları rüzgar sörfüyle birlikte uçurtma sörfü için de eğitim veriyor.

TREKKING

Likyalıların izinde...

Muğla’nın Fethiye beldesiyle Antalya, Konyaaltı arasındaki 509 kilometrelik rota, dünyanın en uzun yürüyüş parkurlarından. Bu parkurun önemli bir kısmı eski göç yollarından oluşuyor. 18 Likya kentini kapsayan Likya Yolu tarihi mekanların yanı sıra Ölüdeniz, Kabak Koyu, Yediburunlar, Patara, Kalkan, Kaş, Demre, Finike, Adrasan, Çıralı gibi tatil beldelerine uğruyor.

Haberin Devamı

Doğayla iç içe bir rota arayanlara

Kanyonları ve çam ormanlarıyla Kazdağları tatilde biraz hareket etmek isteyenler için biçilmiş kaftan. Bölgenin üç popüler yürüyüş rotası var. İlki hafif bir inişe sahip olduğu için her yaştan ziyaretçiye uygun olan Yayla-Ayı Deresi Parkuru. Sadece yaz aylarında değil, dört mevsimde de ziyaret edilebilecek parkur kızılçam ve kestane ağaçlarının arasından geçiyor. Kazdağları’ndaki ikinci parkur Tozlu ile Çeyizderesi arasında. Göknar ormanlarından geçen bu parkur orta zorlukta. Kazdağı Milli Parkı’ndaki diğer parkur, Şahindere adını taşıyor. Bu parkur da Yayla-Ayı Deresi arasındaki parkur gibi “kolay” sınıfında. Fakat bölgenin kuş zenginliği bu parkuru da görülmeye değer kılıyor.

Karadeniz’de de yaz tatili yapılır!

Haberin Devamı

Doğu Karadeniz’deki Kaçkar Dağları ülkemizin trekking için en uygun rotalarından biri. Orman, göl, dere, bitki ve hayvan çeşitliliğiyle dikkat çeken Kaçkarlar’da farklı zorluk derecelerinde parkurlar var. Bu rotanın en önemli özelliği görece bakir olması. Eğer haziran ve eylül ayları arasında bu bölgeye giderseniz yeşilin onlarca tonunu görebilirsiniz.

KAYA TIRMANIŞI

Tatilde düz duvara tırmanın

Antalya şehir merkezine 20 dakikalık uzaklıktaki Geyikbayırı kaya tırmanışı için Türkiye’nin en popüler rotalarına sahip. Geyikbayırı yaz aylarında çok sıcak; tırmanış için temmuz ve ağustos ayları zorlu olacaktır. Birçok yabancı turisti de kendine çeken bu bölgede kamp imkanı sunan tesisler var. Daha tecrübeli tırmanıcılara Geyikbayırı’nın hemen yanı başında bulunan Çitdibi önerilebilir. Tunç Dağı’nın eteklerindeki bölge, adını çite benzer kayalardan alıyor.

Kendi festivali de var

İzmir’in Buca ilçesine bağlı Kaynaklar da kaya tırmanışı için ideal bir bölge. Şehir merkezine yakınlığı ve 200’den fazla rotasıyla Kaynaklar birçok yerel tırmanıcının da uğrak noktası. Dört mevsim tırmanış yapmaya elverişli olan bu bölgededeki rotalar farklı zorluk derecelerine sahip. Bu nedenle her seviyeden tırmanışçı için ideal bir yer. Nif Dağı’na uzanan bir trekking parkurunun da bulunduğu Kaynaklar’da her yıl bir tırmanış festivali düzenleniyor. Bölgede kamp alanları da yer alıyor.

YELKEN

Hem tatil hem kurs

Yelken sporu Türkiye’nin en gözde tatil beldelerinde de yapılabiliyor. Bodrum, Çeşme, Marmaris ve Gökova gibi tatil beldelerinin hepsinin kendi adını taşıyan yelken kulüpleri var. Kulüpler hem gençler hem de yetişkinler için kurslar açıyor.
İster günübirlik ister yelkende konaklamalı dersler alınabilir.