Cumartesi Baykuş onu Colette’e uçurdu

Baykuş onu Colette’e uçurdu

10.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Zekiye Koçarslan 2006 yılından beri Zeckiè markasıyla takı tasarımı yapıyor. Ancak şimdiden rüştünü ispatlamış durumda.

Baykuş onu Colette’e uçurdu

Tasarım dünyasının en önemli şehirlerinden Paris’teki Colette’te Zeckiè markalı ürünler satılmaya başlandı. Colette dünyaca ünlü markaların yer aldığı çok özel bir tasarım butiği. Koçarslan’ın Colette macerasıysa tasarımlarından biri olan “baykuş” yüzükle başlamış...


* Takı tasarımı işine nasıl başladınız?

Ortaokuldan beri tasarımcı olmayı istiyor ama ‘her şeyi’ tasarlamayı istiyordum, araba, ayakkabı, vazo, giysi, tiyatro binası... Bu hayalperest amacımı hayata uyarlamak için sanat yönetmenliği uygun geldi. Galatasaray Üniversitesi’nde sinema-tv okurken akademik eğitimimi üç boyutlu bir tasarım eğitimiyle desteklemek için mücevher kurslarına başladım. Üniversite bitince de Milano’da İstituto Marangoni’de moda tasarımı eğitimi için İtalya’ya gittim. Ayrıca mücevher atölyelerine devam ettim. 2006 yılında kendi markam Zeckiè’yi oluşturdum ve ilk ürünlerimi Milano’da sattım. Amacım başka butiklerde ürünlerimi satmaktı ama Amsterdam’da Sieraad fuarına katıldıktan sonra müşteriyle birebir ilgilenmem gerektiğini hissettim. 2008 senesinde Galatasaray’daki Zeckiè’yi açtım, 2010’da da Nişantaşı’nda ikinci Zeckiè geldi.


Koçarslan’ın Colette macerasını başlatan yüzük.

* Ne tarz tasarımlar yapıyorsunuz? Hangi malzemeleri kullanıyorsunuz?

Koleksiyonlarımı altın ve gümüş, bronz olarak iki grupta hazırlıyorum. Altın koleksiyon nispeten şık, minik pırlantalı, vintage havası olan zarif modellerden oluşuyor. Tasarımlarımın çok beğendiğim 20.yüzyılın başındaki art-deco ve art-nouveau üslupların modernleştirilmiş, sadeleştirilmiş halleri olduğunu düşünüyorum. Bir de gümüş, bronz ve pirinç malzemeden oluşturduğum genç koleksiyonlarım oluyor. Onlar da özgür, uçuşan formlardan, geometrik şekillerden ve stilize hayvan figürlerinden oluşuyor. Eğlenceli bulduğum bu grupta yakında matematik serisiyle buluşacağız. Vazgeçemediğim kare yüzükler de imzam oldu sanırım, onlar her sezon varlıklarını sürdürüyorlar.

* Tasarımlarınızın Colette’te satılması nasıl gerçekleşti?

Biraz şans oldu diyebilirim. Yazbükey’in tasarımcısı Yaz müşterim olarak tasarımlarımı kullanıyordu. Kendisi de Colette’te satış yapıyor. Sahibiyle görüştüklerinde parmağında benim baykuş yüzüğümden varmış, görüp beğenmiş. Yaz da egosu olmayan tasarımcılardan olduğu için hemen aracı olup bizzat geldi ve model seçimine yardımcı oldu. Ürün fotoğraflarını ve fiyatları yolladım, hemen sipariş geldi ve ben gönderinceye kadar gerçek olduğuna inanamadım. Yaz’a da 50 tane teşekkür mesajı atıp rahatsız ettim.

* Colette’te ürünlerinin satılması bir tasarımcı için ne ifade eder?

Tasarım yapmayı, marka olmayı aklınıza koymuşsanız kendinize mutlaka bir-iki hedef koymuşsunuzdur. Colette de onlardan biri işte. Dünya çapında tasarımcıların ürünlerinin olduğu, önemli alıcıların da yakından takip ettiği bir vitrin Colette.

* Colette için özel bir koleksiyon hazırladınız mı?

Hayır çünkü çok hızlı gelişti. Onlara uygun olan ürünleri Yaz’la birlikte seçtik.

Pırlanta, yakut ve minik figürlü yüzükler yükselişte

* Sezonun takı trendleri neler?

Bronz ve roze altın tercih ediliyor, nostaljik modellerime çok iyi uyum sağladığını düşünüyorum. Pırlanta dışında şampanya pırlanta ve yakut da çıkışta bence. Minik figürlü incecik yüzükleri elin her parmağına dağıtma trendi devam ediyor. İncecik, varla yok arası kolyeler ve bileziklerse benim favorilerim.