Cumartesi Bebek ile köpek birlikte yaşar mı?

Bebek ile köpek birlikte yaşar mı?

03.11.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bebek sahibi olmak, evde hayvan beslemeye önünde engel mi? Çocuk doktorları ve veteriner hekimler cevap verdi...

Bebek ile köpek birlikte yaşar mı

Bebek ile köpek birlikte yaşar mı?

Bebek sahibi olmak, evde hayvan beslemeye önünde engel mi? Çocuk doktorları ve veteriner hekimler cevap verdi...

Bebek ile köpek birlikte yaşar mı
FERDA AKYOL

Yeni bir misafiriniz var. Evinize bir bebek geliyor. Tek sorun uzun yıllardır bir arada olduğunuz ev hayvanının akıbeti... Bebek ile hayvan bir arada olur mu? Çok sevdiğiniz köpeğiniz bebeğinizi ısırır ya da kediniz onu tırmalar mı? Ya sizin bir anlık dalgınlığınızdan yararlanan hayvan, bebeğinize bir zarar verirse...

Veterinere danışın
Bunca yıldır iyi ve kötü günlerinizi paylaşan hayvanınızdan vazgeçmeniz kolay değil. Uzmanlara göre buna gerek de yok üstelik. Ev hayvanının aşıları tamamsa, bebek için endişelenmeniz gerekmiyor. Veteriner Hekim Filiz Eybir "Hayvanı bebek yüzünden evden atmanın hiçbir mantığı yok" diyor. Eybir’e göre böyle bir karar almadan önce mutlaka bir veterinere danışılmalı. "Bebek için riskli bir durum varsa veteriner bunu mutlaka söyleyecektir."

Kıskançlık normal
Veterinerler ev hayvanının eve yeni gelen bebeği kıskanmasının mümkün olduğunu belirtiyorlar. Veteriner Hekim Kemal Altancan’a göre "Kıskançlık hayvanın karakterine ve yetiştiriliş tarzına bağlı. Hayvanlar, sahiplerinin bebekle ilgilendiğini görünce kendisinin artık sevilmediğini sanarak tepki verebiliyorlar. Bebeğin de artık evin bir parçası olduğu hayvana gösterilmeli. Bebeğe oyuncak alındığında hayvan da ödüllendirilmeli."

Kontrollü yakınlaştırın
Veteriner hekimler bebek ile hayvanın yavaş yavaş ve kontrollü şekilde yakınlaştırılması gerektiğini belirtiyorlar. Özellikle ilk aylarda hayvan ile bebeğin baş başa bırakılması son derece riskli.

Eski günlerdeki gibi
Eybir "Bebek eve geldikten sonra sahibi hayvanla hiç ilgilenmiyorsa hayvanların büyük bölümü tepkisini bebeğe zarar vermek yerine kendi içine kapanarak, küsüp yemek yemeyerek gösteriyor. Sahibin davranışı bebekten önceki gibi devam ederse, hayvan da yeni misafirden rahatsız olmuyor, hatta bebeği sahipleniyor" diyor.

Pitbull ve Dobermana dikkat
Hayvanın bebeğe zarar vermesi, cinsinden ziyade karakterine ve yetiştiriliş tarzına bağlı. Yine de veterinerler Pitbull ve Doberman cinslerinin riskli olduğunu düşünüyorlar. Veteriner Kazım Yıldırım "Yetiştirilmeye bağlı olarak Terrier’ler de saldırgan olabilir. Ama bu seyrek rastlanan bir durum" diyor.

DOKTORLAR NE DİYOR?
Alerji ve parazit riski var
PROF. Dr. SÜLEYMAN YAKACIKLI

• Bebek ve hayvan hiçbir şekilde aynı evde olmamalı. Kedi tüyü, kuş tüyü alerjiye sebep olabilir. Bunun dışında kediler ve köpekler parazitlerin taşınmasında aracı oluyorlar, birçok hastalığın yumurtasını alıyorlar.
• Birçok anne-baba bize "Avrupa’da her tarafta köpek var, nasıl olur?" diyorlar. Orada şehirler daha temiz olduğundan durum farklı olabilir. Ben çocuk hekimi olarak önermiyorum.
• İlla bir arada yaşayacaklarsa hiç değilse bir yıl, yürümeye başlayıncaya kadar yaklaşmasınlar.

2 yaşına dek uzak tutun
PROF. Dr. ÖZDEMİR İLTER

• Bebek ve hayvan elbette aynı evde olabilir. Ama evde bir hayvan olduğu unutulmamalı, hayvanla bebek baş başa fazla bırakılmamalı. Özellikle 1 yaşında süt çocuklarını, ağzı burnu sütlü iken -kedi olsun, köpek olsun- yalarken ısırabilir.
• Küçük yaşta hayvanların tüyleriyle devamlı karşılaştıkları zaman, çok sıkı temas olursa, bir süre sonra alerjiye neden olabilir. Ama eve alınan kedi veya köpeğin aşıları yapılacağı için böyle bir şey söz konusu değil. Ama ailede alerjik bir durum varsa, eve tüylü hiçbir hayvanı almamalarını öneriyoruz. Mümkünse 2 yaşına kadar bebekler hayvanlarla çok haşır neşir olmamalı. Çünkü o yaştan itibaren bağışıklık sistemi belirli bir güce erişmiştir. Antijenlerden kendisini ayıklayabilir.


Bebeği yalamasını önleyin
Dr. NESİM DE ESKİNAZİS

• Bebek ve hayvan aynı evde bulunabilir. Bilhassa köpek insan yaşamına da yardımcı olur.
• Bünye müsaitse alerjiye neden olabiliyorlar. Bunun dışında, kist denen bir hastalık vardır, sadece ona sebep olabilir. Ama hayvan kist aşıları olduysa sorun yok demektir.
• Hayvanın ilk zamanlarda, yani bebek henüz çok küçükken, gelip bebeği yalaması sakıncalı olabilir. Bir de bebeklerin tüylerden bir müddet uzak durması iyi olur.


Çocuk için en iyi oyuncak
Dr. ŞİRİN GÖKER SEÇKİN

• Bebeklerle ev hayvanlarının aynı evde kalmasında mahsur yok. Hayvanlar veteriner kontrolünde olursa ve aşıları yapılırsa tabii.
• Kediler alerji yapabilr. Onu hemen anlayamıyoruz. Uzun süre hırıltı, nezle olursa "acaba?" diye aklımıza böyle bir olasılık geliyor. Kediler yüzünden parazit ve kist statik dediğimiz hastalık geçebilir ama sadece aşılar ihmal edilirse.
• Çocuk için ev hayvanından iyi hediye ve oyuncak yok bence. Gelişimine olumlu etki yapıyor.





CUMARTESİ