Cumartesi Bebekler için tahıllı ek gıdalar neden önemli?

Bebekler için tahıllı ek gıdalar neden önemli?

14.10.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yalnız anne sütüyle beslenen bebeklerde, ek gıdalara dört-altı ay arasında geçmek gerekiyor. Bu dönemde bebek katı gıdalarla yavaş yavaş tanışmaya başlamalı. Tahıllı gıdalar ise bu sürecin en önemli unsurlarından biri

Bebekler için tahıllı ek gıdalar neden önemli

anne-çocuk Tahıllar vücudun enerji ihtiyacının büyük bölümünü karşılaması nedeniyle beslenmemizde önemli bir yere sahiptir. Çocukların kalori ihtiyaçlarını çok daha kolay karşılar ve yüksek enerji elde edilmesine yol açarlar. Karbonhidrat bakımından hayli zengindir ve nişasta içerirler.Acıbadem Bursa Hastanesi'nden Dr. Bülent Öztürk "Tahıl taneleri temel olarak yüksek posa, düşük yağ (doymamış yağ asitleri bakımından zengin), yüzde 10-15 oranında bitkisel protein, nişasta, B ve E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir gibi mineraller ile elementler içermektedir" diyor. Ardından sözlerine şöyle devam ediyor: "İçinde yüksek değerde besin değerleri bulunan tahılların özellikle mide ve kolon kanserine ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu olduğu ispatlanmıştır. Yapılan çalışmalarla, tahılların kalın bağırsak, göğüs, rahim ve prostat kanserlerine karşı yüksek koruyucu etkisi olduğu görülmüştür. Ayrıca, tam tahıl taneleri, içeriğindeki koruyucu bileşikler, posa, dirençli nişasta sayesinde bağırsak çeperine koruyucu kalkan olur, yüksek lif oranıyla da bağırsak aktivitesini artırarak kabızlık sorunlarını önleyebilir." Bebeklerde ek gıdalara geçişten sonra vazgeçilemeyecek besinlerden biri tahıllardır. Dört temel besin grubundan biri olan tahıllar kıvamı kolay ve uygun bir şekilde ayarlanabilen gıdalardır. Dördüncü aydan önce bebeğin katı gıdaları alabilmesi için gerekli olan yutma fonksiyonu henüz yeterli değildir. Bu geçiş döneminde de anne sütü ile bebeği beslemeye devam ederken ilk başlanılması önerilenler sebze püresi, meyve püresi ve tahıllı karışım mamalarıdır. Çocuğun da ileride bu tür ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmaması için daha erken yaşlardan itibaren tahıllı ek gıdalar büyük bir önem taşıyor.Anadolu Sağlık Merkezi'nden Dr. Fatma Ela Tahmaz "Lif oranı yüksek olan bu besin maddeleri, bebeğin anne sütünden katı gıdalara geçişinde bağırsakların adaptasyonunu kolaylaştırır. Anne sütü, sindirimi çok kolay bir besindir. O nedenle bebekler her süt emdikten sonra bol miktarda sıvı kaka yaparlar. Ancak bebeklerin bağırsak sistemlerine anne sütü dışında başka bir ek gıda eklendiğinde kaka katılaşacağından ıkınma ve zorlanma olabilir ve huzursuzluk baş gösterebilir" diyor.Tahmaz'ın belirttiğine göre, "Tahıllı gıdalar bağırsak hareketlerini düzenleyeceğinden kabızlık ve ishal gibi istenmeyen etkiler daha az olur. Yüksek lif oranı, bebeğin kakasının miktarını artırdığı gibi daha yumuşak ve sık yapmasını sağlar ve kakanın bağırsaktan geçiş süresini de hızlandırır. Bu da anne sütüne daha yakın bir durumdur."Araştırmaların vurguladığı bir diğer önemli nokta ise şu: Erken bebeklik döneminden itibaren tahıl bazlı lif içeren gıdalarla beslenmeye başlamak, ileriki çocukluk dönemindeki obezite (şişmanlık) riskini de azaltıyor. Sindirimi ve boşalıtımı kolaylaştırıyor Bazı ülkelerde bebekler için özel demirle zenginleştirilmiş tahıl karışımları mevcut. Bunlar anne sütü veya devam formülünün içine konularak bebeğe verilebilir. Ülkemizde de tahıl bazlı hazır kaşık mamaları piyasada bulunuyor. Bunların içeriğindeki demir, özellikle ülkemizde sık olarak altıncı ayda başlayan demir eksikliği anemisinin oluşumunu engelliyor. Bu yüzden bir yaş civarında bile, bebeğin tahıllı gıdalarla (mısır gevreği veya kepekli ekmek gibi) beslenmesine özen gösterilmeli. En erken dördüncü ayda olmak üzere altıncı aydan itibaren günde bir ya da iki öğün meyve ve sebzenin yanında bebeğin beslenmesine eklenmesi tüm annelere tavsiye ediliyor. Tabii anneler, her yeni gıdanın teker teker denenmesi gerektiğini ve önce üç-dört gün çok az miktarlarda denedikten sonra öğün şeklinde verilmesi gerektiğini de unutmamalı. Anemiye karşı faydalı