Geri Dön

“Beni sandviç kralı zannedenler var”

Mutfak Sanatları Akademisi mezunu şef Hakan Özfırıncı, Fransa’daki 10. Delifrance Dünya Sandviç Yarışması’nda ördekli crois sandviçi ile birinci oldu. Özfırıncı: “Yarışma yüzünden beni sandviç kralı zanneden var”

“Beni sandviç kralı zannedenler var”

Hakan Özfırıncı, Maslak’taki Mutfak Sanatları Akademisi’nin (MSA) Profesyonel Aşçılık Bölümü’nden mezun. Hâlâ şef olarak çalıştığı akademinin panosunda Delifrance Dünya Sandviç Yarışması duyurusunu görünce başvurmaya karar vermiş. Özfırıncı, 5 Şubat’ta yapılan yarışma için Fransa’ya gitti ve ördekli crois sandviç tarifiyle dünya birincisi oldu.

Mutfağa ilginiz nereden geliyor?

Yıllarca yiyecek-içecek sektöründe işletmecilik yaptım. Mutfağa girsem nasıl olur acaba dedim ve Mutfak Sanatları Akademisi’ne başladım. Fark ettim ki mutfakta olmak çok daha eğlenceli.

Yarışmaya nasıl katıldınız?

Okulda Fransa’da düzenlenecek 10. Delifrance Dünya Sandviç Yarışması’nın duyurusunu gördüm. Ördekli crois tarifimi hazırlayıp yarışmaya gönderdim. Kabul görünce de Fransa’ya gittim.

Yarışma koşulları nelerdi?

Sandviçi 50 dakikada hazırlama, bir tane hayvansal gıda ile protein kullanma ve diğer malzemelerimizi toplam 2.5 avroya alma şartı vardı. Nar ekşisi yurt dışında yok, Hatay’dan getirttim. Bir tek ona ödedim fazladan.

Malzemeleri neye göre seçtiniz?

Fransızlar ördeğe bayılır, o yüzden seçtim. Ağzın her noktasına hitap etsin diye portakal, ev yapımı mayonez, kişniş kullandım. Bizden bir tat olsun diye de nar ekşisi ekledim.

“Jüri daha önce hiç tatmadığı nar ekşisine bayıldı”

Bizde sandviç kültürü pek oturmadı gibi. Siz ne düşünüyorsunuz?

Biz hep ekmek arası peynirle büyüdük. Farklı tatlara biraz kapalıyız, görünce şaşırıyoruz. Çok ilginçtir, sandviçle birinci oldum diye sandviç dükkanım var da sandviç kralıyım zanneden var.

Jürinin tepkisi nasıldı?

Çok beğendiler, özellikle daha önce hiç tatmadıkları nar ekşisine bayıldılar. Bir de ekşi, tatlı, acının birlikte olması onları şaşırttı.

Sonucu beklerken neler hissettiniz?

Yarışmadan bir saat sonra yedi şef arasından ilk üçe girenleri açıklayacaklardı. O bir saat bana beş saat gibi geldi. Üçüncünün Fransız
şef olduğunu öğrenince kesin birinci oldum dedim. Çünkü beni tek endişelendiren rakip oydu.

Ödül ne oldu?

500 avroluk mutfak araç gereci ile Paris Pastacılık Okulu ve Cenevre President Wilson Hotel Bayview Restaurant’da toplam 10 günlük bir eğitim kazandım. Bir de Fransız şef Michel Roth ile çalışma imkanı da sunuldu.

Kariyeriniz yurt dışında şekillenecek gibi.

Biraz öyle olacak. Michel Roth’la çalışacak olmak inanılmaz. Onunla orada kalmayı deneyeceğim.
O olmazsa yarışmadaki jüri üyesi şeflerle çalışmanın yollarını arayacağım.

“Beni sandviç kralı zannedenler var”

İşte şampiyon!

Malzemeler (1 kişilik)
* 1 küçük baget ekmek
* 1/2 kg ördek göğüs fileto
* 1 yumurtanın sarısı
* 1 limon
* 5 diş sarımsak
* 1 kırmızı Kaliforniya biberi
* 1 portakal
* Birer tutam taze kişniş, maydanoz ve taze nane
* Nar ekşisi
* Zeytinyağı
* Tuz, karabiber, pul biber

Ördekli crois sandviç

Hazırlanışı
Zeytinyağını pul biberle lezzetlendirip yumurta sarısı, sarımsak, limon karışımının içine yavaş yavaş ekleyin. Mayonez kıvama gelene dek sürekli çırpın. Közlediğiniz kırmızı biberi çok ince doğrayıp sosa karıştırın ve sosu baget ekmeğin içine sürün. Ördek göğsünü teflon tavada kendi yağında pişirdikten sonra ince ince doğrayıp sosun üstüne dizin. Portakal kabuğunu rendenin ince tarafı ile rendeleyip portakalın iç kısımlarının zarını aldıktan sonra sandviçin üstüne koyun. Taze nane, maydanoz ve taze kişnişi, nar ekşisi ve zeytinyağı ile harmanlayıp sandviçe ekledikten sonra en üste portakal rendesi koyup servis edin.

Özfırıncı’dan şarap yanında sunulabilecek bir seçenek

Malzemeler (1 kişilik)
* Baget ekmek
* Birkaç dilim dana bacon
* Yeşil lolorosso (marul çeşidi)
* 2-3 çeri domates
* 3-4 siyah üzüm
* 3-4 tatlı kaşığı labne peyniri
* Bir tutam maydanoz
* 1/2 limon
* Zeytinyağı
* Tuz, karabiber

Hazırlanışı
Maydanozları çok ince doğrayıp labne ile karıştırın ve ekmeğe sos olarak sürün. Eti ve üzümleri bu sosun üzerine koyun. Domatesleri zeytinyağı, tuz ve karabiberle harmanlayıp 190 derece fırında 2 dakika tuttuktan sonra sandviçe ilave edin. Son olarak yeşilliği zeytinyağı ve limon ile soslayıp sandviçin arasına yerleştirin.

25 Ocak 2020 Magazin Haberleri Bülteni25 Ocak 2020 Magazin Haberleri Bülteni

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber