Cumartesi BiR ANNENiN KOLİK İLE İMTİHANI

BiR ANNENiN KOLİK İLE İMTİHANI

07.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kolik bizim evimizde tam 8.5 ay misafir oldu. Onunla baş etmek için denemediğimiz yöntem kalmadı. Tüm yaşadıklarıma dönüp baktığımda kolikle mücadele etmeye başlamış yeni annelere hayatlarını kolaylaştıracak birkaç önerim var...

BiR ANNENiN KOLİK İLE İMTİHANI

ok rahat bir hamilelik ve sonrasında oldukça kolay bir doğum yaptım. Sakin bir bebeğim vardı, en azından ilk 20 gün sakin geçti. Lohusalık, emzirmek için sık sık uyanmaya alışmaya çalışma ve gelen gidenden fırsat buldukça dinlenme çabaları arasında gidip gelirken evimize hiç istemediğimiz bir misafir geldi, üstelik davetsiz; hoşgelmedin kolik!

Haberin Devamı

Oğlumun nesi var?

Doğumdan sonraki 20’nci günde oğlum akşamüzeri kendisinden beklenemeyecek kadar yüksek sesle, avaz avaz ağlamaya başladı. Önce aç sandım, emzirmeyi denedim. Sonra “Acaba altını değiştirmemi mi istiyor?” diye düşündüm ve yeni bir bez bağladım. “Kucak mı istiyor?” diye kucağıma aldım. Temiz havaya çıkarma, babasının kucağı, anneannesinin kucağı, yatağı, puseti... Aklımıza ne geldiyse denedik ama oğlum bir türlü susmadı. Üstelik öyle yüksek sesle ağlıyordu ki... Zaten inip çıkan hormonlarımla mücadele halinde olan bendeniz de başladım ağlamaya. Aşağı yukarı 3 saat ve 986 bin 421 adım sonrasında oğlum aniden sustu.

Bu ağlama nöbetlerinin, doktor ziyaretimiz sırasında kolik olduğunu öğrendim. Tam olgunlaşmamış sindirim sistemi, gaz, bebeğin dünyaya uyum sağlaması ve günlük yaşamındaki değişiklikler vb. sebeplerin de etkili olduğu söylenen, sindirim sisteminden kaynaklanan bir rahatsızlık kolik. Doktorumuz sabırlı olmamı, eninde sonunda bu dönemin geçeceğini belirtti.

Haberin Devamı

Tüm yaşadıklarıma dönüp baktığımda kolikle mücadele etmeye başlamış yeni annelere birkaç önerim var:

Evde sigara içilmesi, annenin gergin ve stresli olması, inek sütü alerjisi, laktozu hazmedememe, annenin gaz yapan, baharatlı yiyecekler tüketmesi ve reflü de kolik nedenleri arasında sayılmakta.

Çocuğunuzun sağlıklı olduğunu
ve bu sürecin geçeceğini bilin, sakin kalmaya ve sabırlı olmaya çalışın. Yakınlarınızdan ağlama nöbetlerinin olduğu saatler için destek isteyin.

Ilık bir banyo iyi gelir

Ağlama krizlerini sık sık yaşamaya başladıysanız, öncelikle doktorunuza görünün. Çocuğunuzun tedavi gerektiren bir sağlık sorunolmadığından emin olun.

Ağlama saatleri gelmeden özellikle emzirme sonrasında masaj yağlarıyla saat yönünde karın masajı yapabilirsiniz. Biz Mustela ve Bella B’nin bebek masaj yağlarını kullandık. Masaj sonrası karna sıcak havlu, sıcak su torbası (çok sıcak olmamalı) koymak bebeği rahatlatabilir.

Ağlama saatleri geldiğinde
ılık bir banyo yaptırmak da iyi
geliyor. Ben hem rahatlasın hem de uykuya geçişi kolaylaşsın diye banyo suyuna lavanta yağı damlattım. Homemade Aromaterapi’nin lavanta yağını kullandık.

Haberin Devamı

Ağlama saatlerinde dikkati dağılsın diye daha önce görmediği bir oyuncak, ilgisini çekebilecek bir eşya, resimli bir kitap ya da yatağının tepesine asabileceğiniz dönence işe yarayabilir.

Evde pusetle gezinin

Evde süpürge çalıştırmak, saç kurutma makinesini açmak da denenen yöntemler arasında. “Beyaz gürültü” denilen bu sesler bebeklere anne karnında oldukları hissini verdiği için sakinleştikleri söyleniyor. Profilo’nun profiloninnimakinesi.com isimli sitesinde internet üzerinden süpürgeden çamaşır makinesine tüm eşyaların seslerine kolaylıkla ulaşmak mümkün. Buzuki Orhan’ın “Kolik - Yeni Doğan Bebeğinizi Rahatlatan Müzikler” isimli CD’sinde sürekli ağlayan bebekleri rahatlatan, dijital ortamda yarattığı frekanslar var.

Evde pusetle gezinmek, açık havaya çıkmak, arabayla dolaşmak da bebeğin rahatlaması için işe yarayabilir.

Her akşam ağlama krizi

Kolik, bebeklerde doğumdan iki-üç hafta sonra ortaya çıkıyor. Doktorlar koliğin üçüncü aya doğru hafiflediğini ve altıncı ay civarında da sona erdiğini söylese de kolik bizim evimizde tam
8.5 ay misafir oldu. Her akşam saat
18.00 civarı başlayan ağlama krizleri
saat 22.00’ye dek sürüyordu. Ağlama krizleri sona erdiğinde hem oğlum hem de ben bu süreçte yorgun düştüğümüz için sızıp kalıyorduk.

Haberin Devamı

Oğlum kolik dışında oldukçada gazlı bir bebek olduğu için gece emzirmeleri sonrasında uyumakta zorlanıyor, yüzükoyun yatmak istiyordu. Doktorumuz, ilk 6 ay ani bebek ölümü sendromu sebebiyle yüzükoyun yatmasına ancak başında birinin beklemesi ve bebeği sık sık kontrol etmesi şartıyla müsaade ettiğinden ben bir dahaki emzirme saatine dek yorgunluktan bayılıp uyurken eşim oğlumuzun başında bekler olmuştu.

Sallanan koltuklu çözüm

Oğlum gece yarısı uyanıp emdikten sonra tekrar uyumakta zorlanınca ve ayakta geçen gecelerle gündüzler karışınca ben işin çözümünü bir sallanan koltuk alarak buldum. Ayaklarımı da uzatıp sallanan koltuğa kuruluyor, oğlumu koynuma alıyordum. Gecenin büyük bölümünü bu şekilde geçiriyorduk.