Cumartesi Bodrum’un “yalın hali”

Bodrum’un “yalın hali”

29.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üç ressamın ortak sergisi “Yalın Hali” 30 Ekim’e kadar Bodrum Casa dell’Arte Galerisi’nde. Üçlüden Nezih Çavuşoğlu, Bodrum’dan ilham aldığını söylüyor

Bodrum’un “yalın hali”

Özgün çalışmalarıyla adından söz ettiren üç sanatçı; Nezih Çavuşoğlu, Özlem Paker ve Seçil Erel’in bir araya geldiği “Yalın Hali” sergisi 30 Ekim’e kadar Bodrum, Torba’daki Casa dell’Arte Galeri’de sanatseverlerle buluşacak. İşlerinde kullandıkları yalın üslubun yanı sıra insanın dünya üzerindeki yalın olma halini ve medeniyetin evrimini incelemeleriyle de birbirleriyle ilişkilendirilebilecek üç sanatçıdan Nezih Çavuşoğlu’yla konuştuk.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, Türk iş dünyasının marka olmuş ailelerinden birinin üyesi. Babası, Türk boya sanayisinin duayenlerinden, ilk yerli boya markası ÇBS’nin (Çavuşoğlu Boya Sanayi) kurucularından ve eski İstanbul Sanayi Odası başkanlarından Şaban Çavuşoğlu. Ama Nezih Çavuşoğlu’nun kartivizitinde uzun yıllardır ressam yazıyor. Babasının tüm itirazlarına rağmen holdingdeki haklarından feragat eden Çavuşoğlu, “Hiçbir akademi bir yıldız yetiştirmez, yeteneğinizi siz geliştirmeye mecbursunuz. Sanat bir aşk işidir ve
bu aşk durdurulamaz. Nitekim bende de öyle oldu. Ortaokul yıllarında başlayan bu aşk durdurulamadı. Üniversitede pazarlama okurken bir yandan da görsel sanatlar okudum. Hiçbir zaman sanattan kopmadım. Koleksiyoner olarak devam ettiğim yıllarda dahi, sanat üretmekten vazgeçmedim” diyor. Sanatçı bu yola profesyonel olarak devam etme kararını ise radikal ve kaçınılmaz bir son olarak yorumluyor.

Haberin Devamı

Denizden etkilendi

Farklı tarzını ve renkler üzerindeki uzmanlığını boya kimyasını iyi tanımasıyla açıklayan Çavuşoğlu; “Boyanın davranış biçimini çok iyi bilirim. Sanırım; eserlerimin altyapısında ve boyalarımın içerisinde yer alan birtakım karışımlar ve bilahare tatbikat esnasında kullandığım bazı aparatlar benim tekniğimin farkını ortaya koyuyor” diyor.

Ortak sergideki eserlerin pek çoğunda ilham kaynağı deniz olmuş Çavuşoğlu’nun: “Bodrum’un begonvil renkleri ve tarihi de ilham kaynağımdı. Pedesa’yı andık, Karia için ağıt dedik.”

Bugüne kadar başta Amerika, Almanya, İsviçre, Yunanistan, Lübnan ve Mısır olmak üzere pek çok ülkede önemli kişisel ve kurumsal koleksiyonlara eserler veren sanatçı bu aralar daha çok Ortadoğu ülkelerinden sergi teklifleri alıyor.