Cumartesi Bol kahve, hızlı adımlar çok sanat

Bol kahve, hızlı adımlar çok sanat

09.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Güncel sanat meraklılarını sokaklara, yollara, açılış ve partilere çekecek o haftalar başladı. Bu yıl 15. İstanbul Bienali’yle heyecanı yükselen haftada İstanbul’un her köşesinden sanat taşacak

Bol kahve, hızlı adımlar çok sanat

Bugünlerde İstanbul’da güncel sanatla ilgilenen herkesi ajandasını doldurma telaşı sardı. “Hangi sergi ne zaman açılıyor?” gibi basit bir soru, sergilerin çokluğu ve hemen hepsinin aynı tarihlerde açılması sebebiyle yanıtlanması zor bir hâl aldı. Her akşam bir açılış her köşede yeni, görülmeyi bekleyen eserler; bolca kahve içip, sık adımlarla İstanbul kazan biz kepçe dolaşmak anlamına geliyor… Eylül boyu sürecek bu çılgınlığın esas sebebi elbette 15. İstanbul Bienali. Bienalin başını çektiği galerilerdeki sergilerde ise geniş bir çeşitlilik söz konusu... Müzelere gelince… Pera Müzesi ve İstanbul Modern kalıcı koleksiyonlarının yanı sıra bienal sergisini ağırlıyor. Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi ise dünyanın en dikkat çeken sanatçılarından biri olan Ai Weiwei’ı kapsamlı bir kişisel sergiyle ağırlıyor. Yollar böylece Emirgan’a da uzanıyor. Öte yandan 12. Contemporary İstanbul da bu yıl ilk kez kasım ayı yerine eylülde düzenleniyor ve elbette sanatla ilgilenen koleksiyoncuların gözde uğrak noktalarından birine dönüşüyor. Hal böyle olunca da insanın iyi bir rehbere ihtiyacı var.

Haberin Devamı

İşte bu yüzden şehri turlarken görmeniz gerekenlerden hareketle bu ay izleyiciyi bekleyen yoğun programdan bir seçki yaptık. Göz atmadan yola çıkmayın.

Bu bienal yabancı değil, ‘komşu’muz

Bol kahve, hızlı adımlar çok sanat

İstanbul Bienali bu yıl 30. yaşını kutluyor. Küratörleri ise dikkat çekici işleriyle tanınan sanatçı ikilisi Elmgreen ve Dragset. İkili, mikro düzeyde gündelik hayatla mimari ve sanatın buluştuğu noktalara bakıyor ve kendi küçük hayatlarımızda yaratılabilecek değişikliklerle ilgileniyor.

Bu yüzden de soruyorlar: İyi bir komşu nasıl birisidir? Bienal bu yıl İstanbul Modern, Pera Müzesi, Ark Kültür, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Yoğunluk Sanatçı Atölyesi ve Küçük Mustafa Paşa Hamamı’nda yer alacak. Yani çoğunlukla birbirine yakın komşu mekânlar üzerinden gezilebilecek. Ayrıca üzerinde ‘İyi bir komşu korkmadığınız bir yabancı mıdır?’, ‘İyi bir komşu sizin gibi birisi midir?’ gibi 40 sorunun olduğu afişleri isteyen herkes ücretsiz olarak alıp camına asabilecek böylece bienal tüm şehre yayılacak. Görülecek sanat eserleri bu temalar etrafında şekillenecek. Ancak çoğunun bu bienale özel üretildiğini belirtelim. Bienal 16 Eylül -12 Kasım arasında ziyaret edilebilecek.

Haberin Devamı

Canan’la Kaf Dağı’nın ardına

Bol kahve, hızlı adımlar çok sanat

Arter 12 Eylül - 24 Aralık tarihleri arasında CANAN’ın “Kaf Dağı’nın Ardında” başlıklı sergisini ağırlıyor. Küratörlüğünü Nazlı Gürlek’in üstlendiği sergi, heykel, fotoğraf, baskı, nakış, video, yerleştirme ve minyatür gibi çeşitli mecralarda üretilmiş eserlerle mitolojilere uzanıyor. Sergi bu sezon görmeden geçmemeniz gerekenler arasında.

Hangi mekanda hangi sergi var?

Leica Gallery Istanbul, 2 Aralık’a dek Ahmet Polat’ın “The Myth of Men” başlıklı fotoğraf ve video yerleştirmelerden oluşan kişisel sergisine ev sahipliği yapacak.

14 Eylül’de Moda’daki Halka Sanat Projesi’nde açılacak “Komşuda Pişer Bize de Düşer” adlı sergide, sanatçı kolektifleri dadans, HAH ve Pelesiyer, bu sergi için ürettikleri yeni işlerini sergileyecek.

Galerist 14 Ekim’e dek sanatçı TUNCA’nın kişisel sergisi “Terra Amata”yı ağırlıyor. Sergi, mimari ve arazi arasındaki ilişkiyi inceliyor.

Haberin Devamı

Sarkis izleyicileri yeni bir kişisel sergiyle karşılıyor. Riverrun adlı mekandaki “Sarı Punçtum” adlı sergi 11 Kasım’a dek devam edecek.

30 Kasım’a dek sürecek “MAJAZ” adlı sergide, İranlı sanatçı Sahand Hesamiyan, BLOK Art Space‘in Büyük Valide Han’da bulunan 53 numaralı proje alanı için sanatçı Buşra Tunç ile ortak bir çalışma gerçekleştirerek mekana özgü bir yerleştirme yapıyor.

Bol kahve, hızlı adımlar çok sanat

Halil Altındere’den yeni sergi

Halil Altındere “Welcome to Homeland” adlı sergisiyle izleyici karşısına çıkıyor. Sergi Pilot Galeri tarafından bir dönem Japon Konsolosluğu’na da ev sahipliği eden Sadık Paşa Konağı’nda düzenlenecek ve 11 Eylül - 21 Ekim arasında gezilebilecek.

Haydi galeriler Karaköy’e!

Beyoğlu Mısır Apartmanı’nda uzun yıllardır ziyaretçilerini ağırlayan Pi Artworks ve Galeri Nev İstanbul ile Sıraselviler’deki Mixer, sanat sezonunu Karaköy’deki Mumhane Caddesi’nde karşılayacaklar. Hali hazırda Karaköy’de konumlanmış olan artSümer ve Sanatorium da onlara eklenince sanat izleyicilerinin adresi Karaköy olacak. Galeri Nev’de İnci Eviner’in “Ufkun Altında” adlı sergisi, Pi Artworks’te Nancy Atakan’ın “Çizgiler Camiası” sergisi, artSumer’de Gözde İlkin’in “Gaipten Gösteri” ile Erdal Duman’ın “Casus Belli” sergisi, Mixer’de “Otomata” adlı karma sergi, Sanatorium’daki Kemal Özen’in “Yapay Cehennemler” sergisi yer alacak. Galerilerin resmi açılışı 20 Eylül’de.

Haberin Devamı

Contemporary İstanbul dışarı çıkıyor

Bol kahve, hızlı adımlar çok sanat

Evet, başlığımız doğru! Çünkü Contemporary İstanbul 12. yaşında dışarı çıkmaya karar verdi. Fuara ek olarak Prof. Hasan Bülent Kahraman Maçka Parkı’nda “5. Element” adlı bir heykel sergisi düzenleyecek. Böylece heykeller parka yayılacak. Fuarda yerler çimle kaplı olacak. Böylece yepyeni bir tasarımla izleyici karşısına çıkılacak. Fuarın bu yılki edisyonunda 20’den fazla ilk defa katılan, toplam 73 galerinin yaklaşık bin beş yüz sanat eseri sergilenecek. Bununla birlikte, İngiltere, İsviçre, İspanya, Fransa, Romanya, İran, İsrail, Çin’in aralarında bulunduğu ülkelerden gelen 42 yabancı galeri görülebilecek. Ayrıca geçtiğimiz yıl yapılan her koleksiyoncunun iki eserle katkıda bulunduğu Collector’s Stories adlı sergi bölümü bu yıl bir kitaba dönüşecek. Konferans serisiyle de izleyicileri ağırlayacak olan fuar 14-17 Eylül arasında ziyaretçileri bekliyor.

Haberin Devamı

Ai Weiwei seramikleriyle geliyor

Bol kahve, hızlı adımlar çok sanat

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Ai Weiwei’ın Türkiye’deki ilk sergisine ev sahipliği yapıyor. Günümüzde sanatın en dikkat çekici isimlerinden olan Ai Weiwei’ın porselen çalışmalarına odaklanan serginin ismi “Ai Weiwei Porselene Dair”. 12 Eylül- 28 Ocak arasında sürecek sergi sanatçının bugüne dek gerçekleştirdiği en kapsamlı sergilerden biri olma özelliği taşıyor. Sergi hem günümüzün en çok konuşulan isimlerinden birini tanımak hem de geleneksel el sanatları ve sanat tarihini yeni bir gözle görmek için kaçırılmaz bir fırsat.