Cumartesi Bol Vintage’lı günler

Bol Vintage’lı günler

17.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Eskilere gitmek, Beyoğlu’nun bir parçası olmuş kültürlere yolculuk etmek ya da belli bir dönemin ruhunu bugüne taşımak isteyenler, Vintage Days İstanbul’da buluşacak

Bol Vintage’lı günler

Son yıllarda giderek daha fazla alanda meraklısını bulan vintage rüzgarı, 14-15-16 Aralık’ta düzenlenecek Vintage Days İstanbul’la Beyoğlu’na taşınıyor. Vintage kültürünün merkezleri arasında gösterilen Beyoğlu’nda ziyaretçilerini ağırlayacak üç günlük programda modadan müziğe, danstan dekorasyona, makyajdan aksesuara birçok etkinlik yer alacak. Demirören İstiklal’deki Social İstanbul etkinlik alanında hayata geçirilecek Vintage Days İstanbul’da, dönem kostümlerini inceleme ve alışveriş yapma, plak mezatına katılma, hatıralardaki lezzetleri tatma, dönemin saç ve makyajını yaptırma, Lindy Hop dans atölyesine katılma gibi çok sayıda seçenek yer alıyor. Program çerçevesinde, etkinliğe katılan vintage dükkanlar tarafından bir defile de organize edilecek. Ziyaretçiler bu defileye katılma ve çeşitli hediyeler kazanma fırsatı yakalayacak. Ayrıca, vintage parçaları kendi stiline entegre etme konusunda yol gösterici ipuçları içeren “Modada Vintage Trendleri” başlıklı bir oturum da düzenlenecek.

Haberin Devamı

“İnsanlar nostalji arıyor”

Social İstanbul’un Satış ve Pazarlama Müdürü Zeynep Ozan, son dönemde vintage ürünlere yönelik ilgiyi şöyle değerlendiriyor: “20 yaş ve üzerinde olan, ait olduğu akımın parçası olarak o dönemde üretilmiş ve halen kullanılabilir durumda olan tüm eşyalar vintage kategorisinde değerlendirilebilir. Avrupa’da Berlin, Paris, Londra gibi başkentlerde ve Amerika’da özellikle Kaliforniya, New York, New Orleans gibi eyalet ve şehirlerde uzun yıllardır yükselen bir trend. Ülkemizde de son 10 yıldır ciddi bir ivme kazandı. Bohem bir yaşam kültürünün ayrılmaz parçaları olarak görülüyor. 40 yaşında bir pikapla eski albümleri ya da bir gramofonda taş plaktan müzik dinlemenin nostalji duygusunu seviyor insanlar… Ev dekorunda vintage bir aksesuar ile yine bu ruhu yakalamak mümkün oluyor… Vintage porselenler ile yenilen yemeği, fincan takımı ile içilen Türk kahvesini seviyor insanlar… Biz de yükselen bu değerlere, Cumhuriyet’in uzun yılları boyunca gerçek bir stil ve moda merkezi konumunu sürdürmüş Beyoğlu’nda ev sahipliği yapmaktan büyük bir onur duyuyoruz.”

Haberin Devamı

Vintage Days İstanbul’a aralarında Eleni Vintage, Büyükannemin Sandığı, Madame Mare Vintage gibi önde gelen vintage butiklerinin yanı sıra birçok plak dükkanı, vintage porselen mağazası, antikacı ve vintage takı tasarımcıları da katılacak. Etkinliklere katılım için biletler Biletix üzerinden satın alınabilir.

Bol Vintage’lı günler
“Plağı vintage kılan 30-40 senelik yolculuğu”

- Plaklara ilgide vintage etkisinden bahsedilebilir mi?

Vintage akımı plaklara da ilgiyi artırdı. Artık insanlar evinde dokunduğu müziği dinlemek istiyor. Plağı pikaba yerleştirip yavaşça iğneyi üzerine bırakmak insanlarda daha hikayesi olan bir hal yaratıyor. Önce popülerliğe kapılarak başlasa da bir süre sonra o dokuyu hissettiğinde gerçekten bir plak sevdalısı oluyor. Şu an öğrencisinden öğretmenine, doktorundan mağazacısına sınırı olmayan bir plak kitlesi var.

- Bir plağı vintage kılan özellikler neler?

Ele geçen her plak vintage değildir. Günümüzde yeniden plak basımı arttı. Yeni basım plaklar aslında eskisinin değerini daha da artırıyor. Çünkü kalite oldukça farklı. Günümüz teknolojisi ile daha iyi bir kayıt beklenirken, eski master kayıtların yerini asla alamıyor. Bir plağı vintage kılan o plağın 30-40 senelik yolculuğudur. Döneminin zor şartlarında basılması, o dönemin etkisi, duygusu yeni basılanlarda asla bulunamıyor.

Haberin Devamı

- Vintage Days İstanbul’dan beklentiniz ne?

Beyoğlu’nun böyle bir etkinliğe çok ihtiyacı vardı. Şatafatlı günlerini yeniden yakalamaya çalışan İstiklal Caddesi hareket kazanacak. Geçmişin ruhu yeniden canlanacak.

Bol Vintage’lı günler
“Baştan sona vintage giyilmemeli”

- İnsanların giysilerde vintage tarzında sevdikleri şey ne?

Eskiye duyulan özlem... Anıları olan parçalara değer veren ve bu parçaların hakkını verererek değerlendirenler parmakla gösterecek kadar az. İnsanlar hâlâ bazı parçaları giymeye cesaret edemiyor, bir ünlünün üzerinde görünce harekete geçebiliyorlar. Bu düşüncedeki insanlar kendi tarzını yaratmaktan hâlâ çok uzak. Vintage ruhu bir yaşam tarzıdır. Özellikle bir parçanın ruhunu anlayabilmek için o dönemin müziklerini dinleyip, romanlarını okumak gerekir. Tüm bunları değerlendirdiğinizde karşınıza gerçekten bir hikaye çıkıyor.

Haberin Devamı

- Vintage Days İstanbul’dan beklentileriniz neler?

Çok ihtiyaç duyduğumuz bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor, vintage severler için zaten bir hazine, çünkü uzakta olan mağazalara gidemeyen, denemeden online alanlar var. Bu etkinlik birçok mağazayı aynı mekanda ziyaretçileriyle buluşturacak. Vintage parçalarla henüz tanışmamış olan kesimi de tanıştıracak olması heyecan verici.

- Vintage giymenin püf noktaları neler?

Hep söylediğim, bir kombinde baştan sona vintage giyilmemesi gerektiği. Kostüm havasından uzaklaştırıp stil bir kombine dönüştürmek önemli olan. Vintage giyen kişinin geçmiş ve geleceğin trendlerinden haberdar olması gerekir, kombinini yaparken 2018’de yaşadığını unutmaması gerekir. Karşı tarafı “Eskileri giyip duruyor” diye düşündürmemeli, tam tersine “Ne kadar da kendine has bir stili var” diye düşündürmeli.

Haberin Devamı

Bol Vintage’lı günler