Cumartesi Bu portrenin haklarını CHP mi alacak?

Bu portrenin haklarını CHP mi alacak?

06.06.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Rolling Stone dergisi geleneksel hot list’ini bu yıl da yaptı. Listeden benim favorim yukarıdaki Bat For Lashes. “Daniel” adlı şarkısı şu sıralar pek gözde.

Bu portrenin haklarını  CHP mi alacak

Obama’nın artık neredeyse 21’inci yüzyılın simgelerinden biri haline gelen Hope  afişinin tasarımcısı grafik sanatçısı Obey lakaplı Shepard Fairey, bir süre önce Atatürk’ün de bir portresini çalışmıştı. Portre bağımsız müzik dergisi Bant’ın kapağında yer aldı, ayrıca dergiyle birlikte bu resmin bir de posteri verilmişti. İşte bu dergi ve poster bugünlerde hayli kıymete binmiş durumda. Dergi internetteki açık artırma sitelerinde 80-100 dolar gibi paralara satılıyor. Çünkü fırsatı kaçıranlar ve bu eserin değerini anlayanlar, Atatürk’ün bugüne kadar yapılmış belki de en güzel portresine sahip olmak istiyorlar.
Bu projenin arkasındaki isim derginin yayıncısı Selim Varol’du. Shepard Fairey’nin ve işlerinin hayranı olan Varol ne yapıp edip bu hayli yoğun sanatçıyı ikna etmeyi başarmış ve Atatürk portresi siparişini o vermişti. Varol bu eserin tüm haklarına sahip. Ayrıca elinde orijinal imzalı bir versiyon ve bunun belli sayıda özel ölçülerde basılmış posterleri de mevcut. Özel posterlere de talep çokmuş. Bunların bir kısmı zaten yüksek denebilecek fiyatlara satılmış bile.
Asıl ilginci ise şu: Duyduğuma göre Varol bu eserin haklarını CHP’ye vermek istiyormuş. Temas da kurulmuş ancak teyit ettiremediğim için söylenti olarak yazıyorum. CHP bu portrenin haklarını satın almalı, sahip çıkmalı. Atatürk diye bize gösterilen onlarca garip, çirkin, orantısız portrenin yerine bu resmi bir şekilde ikame etmeli. Yani biri bunu yapmalı ve neden bu CHP olmasın?
Öte yandan Shepard Fairey’nin Hope afişi, biliyorsunuz Garanti Bankası reklamında kullanıldı. Kullanıldı derken, bu afişe çok benzeyen bir grafik tasarım yapıldı. Obama Türkiye’ye gelince de bu afiş apar topar kaldırılmıştı yanlış hatırlamıyorsam. Bu işlerden anlayan pek çok insan bu benzerliğe akıl sır erdirememiş, “Acaba izin alındı mı?” diye merak etmişti. İşin aslı şuymuş: İzin alınmamış. Varol bu afişi görünce çok şaşırmış ve hemen fotoğrafını çekerek Fairey’ye göndermiş, “Haberin var mı?” diye. Fairey’nin ne afişin çakmasından ne de bir banka reklamında kullanıldığından haberi varmış.  Adam ilgilenmemiş de ayrıca.
Bunu niye anlattım. Varol acele etmeli. Yoksa bir girişimci bunun aynısını hafif değiştirip yapar ve altına imza atıp bir milyon dolara bir müşteriye okutur mu, okutur. Orijinal işi yapan da, ona sahip olan da ortada kalıverir.


İlk Türkçe pop şarkısı hangisi?
Müzik yazarı Cumhur Canbazoğlu’nun “Kentin Türküsü: Anadolu Pop Rock” isimli kitabına göz atarken ilginç bilgilerle karşılaştım. Cumhur Tanzimat döneminden Barış Akarsu’ya bir anlamda işin tarihini belgelerle yazmaya girişiyor. Peki ilk Türkçe pop şarkısı hangisi? Tarih 1960’ların başı. Fecri Ebcioğlu “C’est Ecrit, Dans Le Ciel” isimli şarkıya Türkçe söz yazıyor; “Bak Bir Varmış, Bir Yokmuş”. İlham Gencer söylüyor. Ve ilk adım atılmış oluyor. Canbazoğlu bunu başlangıç kabul etmiş. Teknik olarak Türkçe sözlü pop müziğin ilk örneği olabilir ama Türkçe pop diye bir kavram varsa bu galiba 90’lara ait. Ve 90’lar deyince aklıma en eski Yonca Evcimik’in “Abone”si geliyor. Bu tip detaylara merakınız varsa kitabı mutlaka okuyun...


Dünyada kimler “in”, kimler “out”?

Bu portrenin haklarını  CHP mi alacak
 

Rolling Stone geleneksel hot list’ini bu yıl da yapmış. Amaç yılın en yeni, en taze, en son yükselen insanlarını ve trendleri belirlemek. Kapakta kimilerinin yeni Madonna dediği Lady Ga Ga var. Benim favorimse Bat For Lashes yani Pakistan asıllı Natacha Khan oldu. Şu ara ikinci albümü “Two Suns” ve buradan da “Daniel” isimli şarkı pek gözde. Denk getirin bir tane edinin... Rollingstone.com

Bu kadar yaratıcılık fazla!
Bu portrenin haklarını  CHP mi alacak
 

Geçen hafta her yerde Kenan Doğulu ve Yalın’ın promo fotoğrafları vardı. Son dakika önüme Işın Karaca’nın yeni albümü “Uyanış” da gelince tam oldu. Değerli sanatçılar; anlıyoruz kendinizi en güzel ve çekici şekilde yansıtmak istiyorsunuz. İlginç olmaya çalışıyorsunuz. Bu da profesyonelliğin ve şov dünyasının bir parçası. Ama bu fotoğrafları gerçek sanan biri, sizi sokakta görse tanımayacak. Fotoşoplamaları, rötuşları falan geçtik de bu yaratılan imajların anlamı nedir Allah aşkına? Yalın Tarlabaşı’nda sokağı kapatmış, tosbağanın üzerine çıkıyor, Kenan Doğulu Atatürk’le Justin Timberlake’in birleşmesinden oluşan yeni bir tarz peşinde. Işın Karaca ise tarifsiz lezzetler sunmuş. Albüm kitapçığı tam dokuz kat tat. Ben jartiyerli ve siyah tül etekli Amy Lee pozunu burada sizinle paylaşmakla yetiniyorum.
Ne olur daha az yaratıcı olun. İnanın zor da olsa buna katlanabiliriz...

DJ’in atları
Geçen hafta Sabah gazetesinde şampiyon bir atın resmi vardı. Adı Turbo. Safkan Arap. Hayli başarılı, neredeyse geçilmeyen bir at bu Turbo. İşi bilenler söylüyor. Ama bilmediğiniz bir şey var. Onu da ben söyleyeyim. Turbo, Dinamo 103.8’in DJ’lerinden Kaan Düzarat’ın ailesine ait. Atın sahibi Düzarat’ın babası Erdin Düzarat. Geçenlerde Antalya’daki Sunsplash festivalinde karşılaştığımda Kaan, Turbo’nun bir de kardeşi olduğunu söyledi. O da ağabeyine yetişiyormuş, süper bir Arap olarak. Adı ne biliyor musunuz?  Dinamo.  Turbo ve Dinamo’ya buradan başarılar dileyelim. Yeni yerine taşınan Dinamo 103.8 FM’e de hayırlı olsun diyelim. Turbo’yu merak ediyorsanız, Facebook’ta Şampiyon Turbo diye hayran grubu bile var. Oradan takip edebilirsiniz. 

Top 5 Hayvanlı şarkılar

Haberin Devamı

“Beyaz Atlım” / Bengü
“Sokak Kedisi” / Nilüfer
“Köpekler Gibi” / Gece Yolcuları
“Belki Üstümüzden Bir Kuş Geçer” / Yüksek Sadakat
“Geyik Çıkabilir” / İzel