Cumartesi "Cameron Diaz ve Helmut Kohl’e takı sattım"

"Cameron Diaz ve Helmut Kohl’e takı sattım"

06.07.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Cameron Diaz ve Helmut Kohl’e takı sattım"

Cameron Diaz ve Helmut Kohl’e takı sattım



Cameron Diaz ve Helmut Kohl’e takı sattım


Dünya Altın Konseyi tarafından bu sene İtalya’da düzenlenen Gold Virtuosi 2002 Yarışması’nda Türk tasarımcı Meltem Kurtulan’ın tasarımı
1700 tasarımcının 5 bin 100 işi arasında ilk
34’e girdi. Bunun dışında Kurtulan, Gold Trends Türkiye yarışmasında da son üç yıldır birincilik ödülü alıyor.
Kurtulan 34 yaşında ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Tasarım yapmaya, evlendikten sonra eşinin desteğiyle başlıyor ve bu birinciliklere kadar geliyor. Ama Kurtulan artık tasarım yarışmalarına katılmak istemiyor çünkü başkalarına da yol açmak gerektiğine inanıyor.
Onun yarışmalara girmeyerek açacağı yoldan ilerleyecek kişi bizzat ailesinin içinden de çıkabilir. Zira Kurtulan’ın ortaokula giden oğlu da takı tasarlıyor ve tasarımlarından biri Almanya’da satıldı bile.

Cameron Diaz ve Helmut Kohl’e takı sattım
Nasıl bir duygu dünyanın en iyi takı tasarımcıları arasında olmak?
Müthiş bir şey. Bu çok büyük bir yarışma ve genelde her sene İtalya kazanır. Çünkü tasarım konusunda en iyi onlardır. Ben ilk 5 bin 100 tasarım arasından ilk 34’e girmeyi başardım. Şunu söyleyeyim, bu 34 kişinin arasında birincilik, ikincilik yok. Bu 34 kişi birinci sayılıyor ve ödülü tek onlar alıyor.

Hukuk mezunusunuz ama takı tasarımı yapıyorsunuz. Bunlar birbirinden çok ayrı sektörler. Buna nasıl karar verdiniz?
Eşim çok destekledi. Kendisi zaten kuyumcu. Bana yol gösterdi. Güzel sanatlara meraklıyım. Atölyede yüzükleri küçültüp büyüterek başladım.

Ürünleri şov amaçlı olarak mı yoksa satmak için mi tasarlıyorsunuz?
Her ürünü satılabilir olarak düşünüyorum. Benim için en tatmin edici şey müşterinin o ürünü satın alacak kadar değerli görmesi. Yaptığım bütün takılar satılabilir ve hepsi de satılmıştır. Hiçbirini eritmek zorunda kalmadık.

Hangi malzemeleri kullanıyorsunuz?
İnanılmaz bir taş stokum var. Renkli taşlar moda değilken ben kullanıyordum. Taşa göre tasarım yapmak çok kolay ve her zaman daha zevkli oluyor.

Ödüllü tasarımınızı nasıl hazırladınız?
Yarışmanın bu seneki konsepti "gençliköti. Bu zor bir konu çünkü gençler bu tasarımlara para veremeyecek insanlar ve biz onlara cazip gelecek bir şey tasarlamalıydık. Takının sabit bölümü çocukluk yıllarında uygulanan baskıları ve kuralları temsil ediyor. Ondan sonra dalgalanan ve birbirinden ayrı şeritler var. Onlar da gençliğin heyecanını sergiliyor. Ucundaki pırlantalar da hedefleri gösteriyor. Bir haftada tamamladım bunu.

Kendiniz için tasarlıyor musunuz?
Kendim için asla takı tasarlamam, eşimin tasarladığı takıları takmayı severim. Bir kadınım ve bana bir şey hediye edilmesini seviyorum. Eğer kendime tasarlarsam evde dikiş dikmiş gibi hissediyorum çünkü benim için kuyumcudan alışveriş yapma zevkini yaşamak mümkün değil.

Takılarınızı kimlere satıyorsunuz?
Çok var, eski Almanya Başbakanı Helmut Kohl bile üç sene önce bir pırlanta takı aldı bizden. Basın danışmanı geldi ama kime aldığını söylemedi. Aktris Cameron Diaz’a sattık. Kapalıçarşı’dan opalli bir takımı almış. Muazzez Abacı da alıyor. Bu insanlar doğrudan benden almadıkları için takip edemiyorum fazla.

Pahalı mı takılarınız?
Çok pahalı olanları da var. Çünkü saf altın kullanıyoruz. Karşılığını alamazsak yapamayız zaten.