Cumartesi Cemali formülü buldu

Cemali formülü buldu

25.05.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türkçe popun başarılı gruplarından Cemali’nin "Hayat?" albümü genişletilmiş versiyonuyla yeniden piyasada. Ve bu yılın da en iyi albümlerinden biri...

Cemali formülü buldu

Cemali formülü buldu

Türkçe popun başarılı gruplarından Cemali’nin "Hayat?" albümü genişletilmiş versiyonuyla yeniden piyasada. Ve bu yılın da en iyi albümlerinden biri...

MEFARET AKTAŞ

Türk popunun kendine özgü bir "tını" yakalayabilmiş ender gruplarından Cemali geçen yıl çıkan "Hayat?" albümüne beş remiks ekleyip albümün hitlerinden "Dünya Yalan"ı da Zerrin Özer’le düet haline getirerek yeniden piyasaya çıkardı.
Benim gibi, albümü ilk haliyle dinleme şansını kaçıranlar bile hemen anlayacak, bu remiksler olmadan da "Hayat" son yılların en iyi albümlerinden biriymiş zaten. Ama pek çok müzik yazarı gibi Cemali de albümlerinin kıymetinin yeterince anlaşılamadığına inanmış olsa gerek ki 2002’de böyle yeni bir çıkış yaptı.
Öncelikle "Hayat?" Türkçe pop albümlerinin çoğunda rastlayamayacağımız cinsten kayıt kalitesine sahip, çok iyi mikslenmiş bir albüm. Kayıtları San Fransisco’da yapılan albümün miksi ve "mastering"i burada Virüs stüdyosunda yapılmış.
Gelelim büyük bir kısmı aslında geçen yıl çıkmış olan parçalara... Şu anda radyoların rotasyonunda çok sık dönen "Dünya Yalan" zaten etkileyici bir parça. Albümün ilk yarısında art arda gelen "Hayat", "Kaybolurum", "Yoruldum Ben", "Sever misin O Zaman"ı dinleyince insan duygulanıyor! "Biraz kıymet bilmek lazım şu dünyada" gibi laflar çıkabiliyor ağzınızdan. Cemali gibi müzik yapanların hakkını vermek gerekiyor. Batı müziğini, geleneksel Türk melodileriyle eşine az rastlanır bir denge sağlayarak birleştiriyorlar. Üstelik hem sözleriyle hem de müzikleriyle sizi yakalayabilmek gibi nedense bu ülkenin popçularına çok zor gelen bir işi de başarıyorlar. Ve "ne kadar acayip ki" evinizde oturup, arkadaşlarınıza gururla dinletebileceğiniz "bir Türkçe pop albümü" yapabiliyorlar!

Tek defosu "O An"
Cemali’nin Mahzuni Şerif hayranlığını daha önceki albümlerden de biliyorduk. Bu albümdeki "Affetmem" ve "Şaka Maka" da Aşık Mahzuni’nin. Parçaları özüne sadık kalarak gayet güzel Batılılaştırmışlar. Yani Depeche Mode’un bizim ozanlarımızın parçalarını çaldığını düşünün. Hayal etmesi zor ama ortaya çıkan öyle bir müzik. Remikslerde de elektronik müzikte etkilendikleri Amerikan ekolünü gayet başarıyla sunuyorlar dinleyene.
Albümün tek defosu "O An" adlı parça. Ne gariptir ki grup "Dünya Yalanödan önce ABD’de "O An"a klip çekmiş. Bize çok yabancı, üstelik de hiç özgün olmayan, kötü müziğin kötü taklidi gibi bu parça. Amerikan usulü Eurovision parçası gibi. Albümün şimdi yeniden piyasaya çıkmasında, ilk albümü bu kötü parçayla tanıtmalarının büyük payı var gibi. Tabii çok başka pazarlama stratejileri de olabilir.
"Hayat?"ı dinlerken bir an Cemali’yi bu parçalarla Maslak Venue’de büyük bir kalabalığa çalarken hayal edin. Size de çok "şık" olurmuş gibi gelmedi mi? Cem ve Ali, zamanında müzikten bahsederken "Biz dünyayı yeterince tanıyoruz. Artık biraz da dünya bizi tanısın" demişti. Çok iyi fikir.




CUMARTESİ