Cumartesi Çirkin ama çok faydalı!

Çirkin ama çok faydalı!

20.11.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Sırt, bel ve boyun ağrılarına iyi gelen ayakkabı MBT yürürken normal bir ayakkabıdan daha çok efor sarf ettiriyor, enerji harcatıyor. Hollywood şimdi bu çirkin ama faydalı ayakkabılara tutkun

Çirkin ama çok faydalı

Geçtiğimiz hafta gazetecilere bir “test yürüyüşü” daveti geldi. Neyin nesi bu test yürüyüşü daveti diye gülerken karşımıza MBT ayakkabılarının bülteni çıktı. MBT’lerin de tıpkı Crocs’lar gibi görüntüsü çirkin ama rahatlar. Tabii yürümeye alıştıktan sonra! Ayakkabıyı ilk kez deneyenler, burun ve topuk kısımları havada olduğundan hafif bir denge sorunu yaşıyor. İlk günler vücuttaki kasları çalıştırdığı için hafif adale ağrıları çekiliyor. Ee ne demişler: Acısız güzellik olmaz.

Paris Hilton sıkı takipçisi
Zaten bu ayakkabının özelliği de çok sayıda kası çalıştırması ve bu sayede vücudu fit hale getirmesi. Madonna, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Heidi Klum, Katherine Heigl, Christina Aguilera bu ayakkabıları giyiyor. Paris Hilton da en sıkı takipçisi. O günkü eşofmanı ne renkse aynı renkten bir MBT geçiriyor ayağına.
MBT ayakkabılar patentli tasarımı sayesinde ayakta dururken dahi kasları çalıştırıyor. Vücutta çok sayıda kası çalıştırmakla kalmayıp ekstra kalori yaktırıyor ve metabolizmayı hızlandırıyor. Böylece kilo vermeye de yardımcı oluyor. Kalın tabanlarıyla ve üzerinde dik durma zorunluğu nedeniyle boyu uzatması da cabası.

Çirkin ama çok faydalı
Boyner’de test yürüyüşü
Sandaletinden botuna, spor ayakkabısından günlük ayakkabıya dek birçok farklı modelde üretilen MBT’nin Türkiye’de 11 modeli satışta. Boyner İstinyePark, Şaşkınbakkal, İçerenköy, Capitol, Nautilus, Metrocity, Cepa, Panora, AnkaMall, Çiğli, Balçova, Antalya, Adana M1, Boyner Sports Ataköy ve Boyner Sports Torium’a giderek “test sürüşü” yapabilirsiniz.
MBT’nin fonksiyonel yararlarını hissedebilmek için özel egzersizleri bulunuyor. Bu egzersiz ve bakım rehberi, Boyner’den MBT alanlara hediye ediliyor. Ayakkabının numaraları 36-45, fiyatları 429-599 TL arasında. Birkaç ay önce mağazalara giren ayakkabılardan toplamda bin çift satıldı. Sadece İstinyepark Boyner mağazasında yaklaşık 150 kişi bekleme sırasında.

Haberin Devamı

Masai kabilesinden ilham aldı
“Dünyanın ilk fizyolojik ayakkabısı” olarak ünlenen MBT’nin yaratıcısı İsviçreli mühendis Karl Muller. Bel ve sırt ağrıları çeken Muller Koreli eşiyle birlikte Kore’deki pirinç tarlalarına gidiyor. Burada çıplak ayakla yürürken bel ve sırt ağrılarının geçtiğini fark ediyor, ağrılar İsviçre’ye döndüğünde tekrar başlıyor. Bunun üzerine Muller insan anatomisinin çıplak ayakla yürümeye uygun olduğu teziyle 1996’da MBT ayakkabılarını tasarlıyor. İlk kez 1999’da satışa sunulan MBT’nin açılımı Masai Barefoot Technology. Muller hem Korelilerden hem de Kenya’da yaşayan Masai kabilesinin düz olmayan zeminde çıplak ayakla yürümelerinden ilham almış. Bu yüzden de MBT ayakkabılar yumuşak ancak engebeli bir zeminde yürüyüş hissi yaratıyor. MBT ile yürümek kumda çıplak ayakla yürümeye benziyor. Etkileri de aynı, ikisi de bacakları güzelleştiriyor.

Haberin Devamı

MBT neler yapabiliyor?

* Kalça eklemleri üzerindeki gerginliği azaltıyor.
* Karın ve sırt kası faaliyetini arttırıyor.
* Oksijen ve kalori tüketimini yüzde 2,5’a kadar artırıyor.
* Diz eklemleri üzerindeki gerginliği azaltıyor.
* Vücut duruşunu ve dengesini iyileştiryor.
* Kalça kas faaliyetini yüzde 9’a, üst bacak bacak kas faaliyetini yüzde 18’e kadar kadar artırıyor.