Cumartesi Çocuk dostu restoran istiyorum

Çocuk dostu restoran istiyorum

06.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da bile çocuk dostu restoran yok denecek kadar az. Gördüğüm eksiklikler sonrasında işletmecilere hitaben bir liste hazırladım

Çocuk dostu restoran istiyorum

Seyahat etmek kadar İstanbul’da da farklı semtleri keşfetmeyi, şehrin sokaklarında dolaşmayı seviyorum. Bu semt gezilerini ailece yaptığımızda oğlum da bizimle geliyor. Bu gezilerde öğle ve akşam yemekleri için farklı pek çok restoranı ve kafeyi denedik. Üzülerek bildiriyorum, bu şehirde çocuk dostu restoran yok denecek kadar az!

Haberin Devamı

Çocukla seyahat ve şehir gezmesi konusunda ailelere biraz cesaret ve bolca fikir vermek için deneyimlerimi paylaşıyorum. Ama anne-babaları çocukla gezmeye teşvik etmek için işletmelere de pek çok iş düşüyor. Gittiğimiz, yemek yediğimiz yerlerde gördüğüm eksiklikler sonrasında restoran işletmecilerine hitaben bir liste hazırladım, buyurun, çocuk dostu bir restorandan beklentilerim...

Çocuklara özel tabaklar ve çatallar kullanılmalı

-Çocuk restoranının olmazsa olmazlarından biri mama sandalyesi. Bu mama sandalyesi gün içinde farklı pek çok çocuk tarafından kullanıldığı için temizliği oldukça önemli. Üzerinde kurumuş yemek parçaları olan, her tarafı çizik içinde, güvenlik kemeri kopuk, masa kısmı kırık mama sandalyeleri restoranınızın ne kadar çocuklu müşteri istediği hakkında ilk fikri veriyor. Bağdat Caddesi’ndeki Cafe Cadde’nin mama sandalyeleri ne zaman gitsek pırıl pırıl, üstelik masaya getirmeden tekrar sizin önünüzde de bezle siliyorlar.

Haberin Devamı

-Çocuk menüsü deyince sadece hamburger, sosis ve patates kızartması, pizza ile kıymalı makarna gördüğümde çocuk menüsünü kapatıp yetişkinler için olan menüden sipariş verme ihtiyacı duyuyorum. Çocuklar hamburger
ya da pizza yemesin demiyorum ancak bunların yanında daha küçük çocukların da yiyebileceği ve daha sağlıklı alternatiflerin de menüde yer alması gerekmez mi? Örnek mi istediniz? Mesela sebze çorbası, fırında sebze ızgara, bol sebzeli mücver, sebzeli lazanya gibi seçenekler ilk aklıma gelenler. Henüz bu kriteri sağlayan bir restorana gitme şansım olmadı. Önerilere açığım.

-Menü sorununu çözdük; bir de tabak, çatal, bıçak sorunumuz var. Çocuklar bizim kullandığımız çatal bıçakla yemek yemekte zorlanır, hatta bunlar bazı küçük çocuklar için tehlikeli bile olabilir. Bu nedenle, ben sürekli tatlı çatalı ve kaşığı istiyorum gittiğim restoranlarda. Ama çocuklara özel tabaklar, çatallar getirseler ne güzel olur diye de hep düşünüyorum. Zorlu’daki Eataly, Mojabuka ile anlaşmış ve çocuklara özel desenli tabaklarla sunum yapıyor.

-Çocuklar yemek gelene dek masada, sandalye tepesinde oturmaktan sıkılıyor. Oyun odası olan restoranlar burada artı puanı kapıyor. Ancak oyun odasının durumuna da bakmak lazım; oyuncakların hijyenini, oyun odasının temizliği ve düzenini sağlamak sanıyorum bu şehirde pek de kolay değil. Kırık dökük oyuncaklar ve yırtık kitaplar inanın çocukların ilgisini çekmiyor. Unutmadan bir de bakıcı ablalar var. Bu ablaların pek çoğunun, tecrübemle sabit, çocuk gelişiminden bihaber olduğunu düşünüyorum. Oyuncak için kavga eden çocuklara; “Susun bakiiim yoksa annenizin yanına gönderirim sizi, aaa ne ayıp!” demek oluyor mu ama? Pek çoğunun ellerinden telefon düşmemesine ise diyecek laf bulamıyorum. Oyun alanı demek “Bir odanın içine üç-beş oyuncak koyalım, bir de büyük ekran televizyon oldu mu tamam!” demek değil. O odayı yapmak kadar, temiz ve güvenli bir ortam sağlamak da önemli çocuklara. Sahil Yolu’ndaki Günaydın Restaurant’ın oyun odası gördüğüm en temiz oyun odalarının başında geliyor diyebilirim.

Haberin Devamı

Çocuklara boyama kalemi verme uygulaması başarılı

Haberin Devamı

-Her restoranın oyun alanı için imkanı olmayabilir elbette. Ancak dediğim gibi çocuklar masa başında yemek beklerken sıkılabiliyor. Bazı restoranlar çocuklara boyama sayfaları ve kalemler veriyor. Bu uygulamayı çok başarılı buluyorum. Amerikan servislerini boyama kağıdı ya da aktivite sayfaları şeklinde tasarlayan restoranlar var. Tek ricam, boya kalemlerinin uçları kırık olmasa da çocuklar rahat rahat boyama yapabilse! Jamie’s Italian çocuklara diledikleri yemeği çizebilecekleri bir tabak resmi olan boyama sayfaları ile boya kalemleri getiriyor.

Anneler bebeklerini sağlıksız ortamlarda emzirmemeli

-Her restoranın otoparkı olmayabilir ancak büyük restoranların özellikle bebekleriyle gelen misafirleri için vale hizmeti sunması, bir de girişte puset çıkarılabilecek eğimli basamaklardan koymaları taleplerim arasında.

-Çocuk dostu restoran diyorsan, çocuklar için de tuvalet sağlamalısın. Hatta annelere bebeklerinin altını değiştirebileceği, onları emzirebileceği bir yer de ayırmalısın. Anneler tuvaletlerde, hijyenik olmayan ortamlarda emzirmemeli. Çocuk ya da aile tuvaleti olmayınca tüm çocuklar anneleriyle kadınlar tuvaletine gidiyor. Bir baba kızıyla restorana gitse ve o kızın tuvaleti gelse ne yapar? Bağdat Caddesi’ndeki Numnum aile tuvaletiyle ve alt değiştirme masasıyla kalbimi kazandı. Bir de annelere emzirmek için ayrı bir bölüm yapsalar ne güzel olur!