Cumartesi Çocuklar birkaç dil birden öğrenebilir

Çocuklar birkaç dil birden öğrenebilir

27.02.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Bebek sahibi pek çok aile doğumdan itibaren evde ikinci bir dil konuşuyor, böylece çocuklarının küçük yaşta o dili öğrenmesini sağlıyorlar. “Acaba bir zararı var mı?” diye endişelenenleri uzmanlar rahatlatıyor: “Doğru biçimde yaparsanız hiçbir sakıncası yok”

Çocuklar birkaç dil birden öğrenebilir

Günümüzde yabancı bir dili öğrenmenin ve konuşabilmenin önemi gittikçe artıyor. Aileler çocuklarına yabancı dil öğretebilmek için çeşitli yollara başvuruyor. Kimisi erken yaşlardan itibaren yabancı dil eğitimi aldırıyor, kimisi ise doğduğu andan itibaren evde iki dil birden konuşuyor. Uzmanlar en iyi ve zahmetsiz öğrenmenin doğal ortamda olabileceğini vurguluyor. Aileler çoğu zaman yabancı bir dil öğrenmenin çocukların dil ve okuma yeteneği üzerinde olumsuz etkiler bırakacağından endişeleniyor.
Bu konuda çocuk eğitim uzmanlarına ve çocuk psikologlarına danıştık.


O dili iyi bilmiyorsanız öğretmeyin
-Çocuğunuz üzerinde baskı kurup yabancı dilden soğutmayın.
-Olayı bir ders gibi görmeyin ve öğrenmeyi keyifli hale getirin.
-Oyuncaklarla, öykü kitaplarıyla, çocuğunuzun dil gelişimine destek verin.
-Bir anda çocuğunuzun öğrendiklerinin size geri dönmesini beklemeyin.
-Öğreteceğiniz dili iyi bilmiyorsanız çocuğunuza müdahale etmeyin.
-Dil öğreten kişinin aksanı, telaffuzu çok önemlidir.


UZMAN GÖRÜŞÜ

“Doğduğu andan itibaren dokuz dil öğretmek mümkün”

Haberin Devamı

Gül Ergüç (Psikolog-Irmak Feneryolu Anaokulu)
-Çocuklar doğduğu andan itibaren dokuz dile kadar öğrenebilir. Daha önceki yıllarda çocukların önce kendi anadilini öğrenmesi, daha sonra ikinci ve üçüncü dil öğrenmesi gibi bir hipotezden yola çıkıyorduk. Ama son araştırmalarda çok küçük yaşlardan itibaren ne kadar çok sayıda dille tanışırsa o kadar iyi olduğu ortaya çıktı.
-Eğer dili öğrenme sürecinde diller tam anlamda oturmadıysa çocuk kendini ifade etmede sıkıntı yaşayabilir. Ama zamanla problemin üstesinden gelecektir. Kalıcı anlamda psikolojik hiçbir sakıncası yok.
-Dil öğrenmek tamamen taklit etmekle ilgili. Bir dili karşımızda konuşan kişiyi taklit ederek öğrenebiliriz. Zaten Türkiye’de okullarda İngilizce öğrenilememesinin en önemli nedeni yabancı dili ders olarak işlemeleridir. Halbuki dil öğrenmek bir ders konusu değil. Dil doğal ortamda taklit yöntemiyle öğrenilir. Çocukların yanında yabancı bir dili konuşursanız çocuk sizi taklit ederek o dili öğrenebilir.
- Yabancı dilde sesler çıkaran oyuncaklar eğer doğru materyaller ise öğrenmesine olumlu şekilde etki eder.

Haberin Devamı

“Doğru telaffuz önemli, çocuk duyduğunu söyler”

Şafak Patavi Kılıç (Psikolog - Ninos Çocuk Gelişim Merkezi)
-Yabancı dil öğrenmek için 3 yaş uygun. 3 yaşından önce de kulak dolgunluğu olmasını isteyen ebeveynlerin de evde yapabilecekleri bazı çalışmalar var. Örneğin yabancı dilde çocuk şarkıları dinletmek, nesnelerin yabancı dildeki isimlerini söylemek gibi.
-Erken çocukluk döneminde yabancı dil öğrenmeye başlayan çocuklar bazen kelimeleri karıştırırlar. Gelişim devam ettikçe kelimelerin karışması sona erer. 0-6 yaş aralığında beynin dil öğrenme becerisini kapsayan bölümü oldukça aktiftir. Çocuklar çevrelerinden duyduklarını hızla kaydetme yetisine sahiplerdir.
-Ailede birden fazla dilin konuşulması çocuğun gelişimini olumsuz etkilemez. Hatta muhakeme, bellek, problem çözme ve planlama gibi bilişsel alanlarda olumlu etkilenir.
-Yabancı dil öğreten kişinin aksanı, telaffuzu önem taşır. Çocuk yeni öğrendiği kelimeleri nasıl duyarsa o şekilde öğrenir ve ifade eder.
- Ebeveynler çocuğu zorlamamalı, kelimeleri yanlış söylediğinde olumsuz tepki vermemeli.
“Baskıyla yoğun eğitim verilirse isteği azaltabilir”

Haberin Devamı

Gökçe Yazıcı (Çocuk Psikolojik Danışmanı)
-İnsanların çevrelerinden en çok etkilendiği yaş çocukluk yaşlarıdır. Bu yaşlarda dil öğrenmek çok daha zahmetsiz ve kolaydır. Örneğin, ailede iki dil konuşuluyorsa çocuğun dil öğrenmesi daha kolaydır. Fakat bu durumda bazı çocukların konuşmalarında gecikmeler olabilir.
-Aileler genellikle “çocuklar iki dili birbirine karıştırır mı?” diye endişeleniyor. Ama zeka olarak normal olan bir çocuk bunu ayırt edebilir.
-Eğer çocuğa çok yoğun bir şekilde eğitim verilmeye çalışılırsa bu, çocuklar üzerinde baskı yaratabilir ve öğrenme isteğini azaltabilir. Ama bunu bir oyun şeklinde sunarlarsa çocuğun gelişimini olumlu şekilde etkiler.