Cumartesi Çocukları ev kazalarından koruyorlar

Çocukları ev kazalarından koruyorlar

18.07.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Ev içinde kendi çocuklarının güvenliğini sağlamak isteyen Arzu-Pekcan Birinci çifti aradığını bulamayınca bir şirket kurdu. Kids Safe-T’de ev kazalarını önleyecek çocuk güvenlik ürünleri var

Çocukları ev kazalarından koruyorlar

Eğer “Küçücük çocuk beceremez” diyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü televizyonu deviriyor, camları kırıyor, saksının içindeki topraktan bile “bir lokma” alarak kendilerini zehirleyebiliyorlar...
Arzu ve Pekcan Birinci çifti ise bu küçük canavarlara “dur” demek için kolları sıvamış durumda. Kendi çocuklarını tehlikelerden korumak için yurtdışından pencere kilidi, ocak koruyucusu, tel evizyon sabitleştirici gibi güvenlik sistemlerini evlerine döşemiş, sonra da Kids Safe-T Çocuk Güvenlik Sistemleri adlı bir şirket kurarak Türkiye’deki ailelere de hizmet vermeye karar vermişler. Müşterileri arasında pek çok ünlü isim de var...

Haberin Devamı

Çocuğunuz sayesinde şirket kurmuşsunuz...
Pekcan Birinci: Evet. Yedi yıl önce kurduk Kids Safe-T’yi. Oğlumuz evde bazı kazalar geçirdi. Buna Türkiye’de çözüm bulamadık. Amerika’ya gidip çocuk güvenliği konusunda eğitim gördük ve şirketimizi kurduk. 90’a yakın ürünümüz var. Yaşlı ve engelli güvenliğiyle de ilgili hizmet vermeye başlayacağız.

Gülben Ergen, Ali Koç, AyşeArman müşteriler arasında

Sadece evlere mi güvenlik sistemleri döşüyorsunuz?
Arzu Birinci: Hayır. Muayenehane, anaokulu, kreş... İnceleme 1-3 saat sürüyor. Yılda 750 bin aileyle görüşüyorum. Ayrıca ailelere anaokullarında seminer veriyoruz. Mekanlarını güvenli hale getirmiş anaokullarına da Uluslararası Çocuk Güvenliği Kuruluşu sertifikalı plaket veriyoruz. Aileler bu plakete sahip kurumları tercih ediyor.

Güvenlikten çok uzak bir evle karşılaştınız mı?
Arzu B.: Evet. İkizleri olan bir çiftin evinde her yerde küçük biblolar vardı. Orayı nasıl güvenli hale getireceğimi şaşırdım. Bir başhekim de ödüllerini koyduğu cam vitrininden vazgeçemedi. Biz de etrafına bariyer koyduk. Bazen çocuğun başucunda altınların iğnelerle tutuşturulduğu boncuklu yastıklar oluyor. Hatta altınları çocuğun üzerine takıyorlar, bu daha da tehlikeli. Pek çok evde ortalıkta ilaç duruyor. Özellikle de antidepresan ve vitaminler çocukları hemen zehirler. 

En çok hangi ürünler satılıyor?
Pekcan B.: Parmakların kapıda sıkışması, ocaktan tencerenin ya da televizyonun çocuğun üstüne düşmesi, merdivenden düşme, elektrik çarpması ve cam kırılması çok yaygın. Özel cam filmleri var. Cam kırılsa bile dağılmıyor. Parmakların kapıda sıkışmasını önleyen kapı körükleri, pencere kilitleri ve prizler de çok satılıyor. Ayrıca balkon parmaklıklarına pleksiglas veya file de yapıyoruz. Saksıların içine, toprağı örten ızgara konmalı. Topraktan zehirlenen ya da boğazına yaprak kaçarak boğulan çok çocuk var.
Arzu B.: En tehlikeli dönem 8 ay ile 1,5 yaş arası. Emeklemeye başlamadan önce bu önlemler alınmalı.

Bu ürünleri nereden getiriyorsunuz?
Pekcan B.: Amerika, İskandinav ülkeleri, Almanya ve Hollanda’dan. Yılda beş-altı kez yurtdışına çıkarız.

Ünlü isimler de sizi tercih ediyor...
Pekcan B.: Evet. Gülben Ergen, Ali Koç, Ayşe Arman, Demet-İbrahim Kutluay, Acun Ilıcalı, Yıldırım Demirören ve Beşiktaşlı Fabian Ernst gibi ünlülerin evlerini çocukları için güvenli hale getirdik. 


“Çocuğumuza özel mayo bile aldık; suda batmasını önlüyor”
Çocuğunuz neler atlattı?
Arzu B.: Merdivenlerden çok düştü. Üzerinde cam olan ferforje sehpamıza sürekli çarpardı. Ona suda batmasını önleyen özel mayo bile aldık. Birkaç kez havuza bisikletiyle düştü; boş havuza, dolu havuza hep düşerdi. 2,5 yaşındayken 10’uncu katta oturuyorduk. Bir gün cama tırmanmış, açmış ve önündeki karı almaya çalışıyordu. Ama pencere kilidi sayesinde sadece 10 cm açabilmişti.

Artık eviniz çok güvenlidir...
Arzu B.: Evet, biraz öyle. Şu an bir de köpeğimiz var. Onun için de güvenlik bariyerleri koyduk. Evin her yerine girmesini istemiyoruz çünkü. 

İkinci çocuk planları çok uzak olmalı...
Arzu B.: Evet. Bütün bunları yeniden yaşadığımı düşünemiyorum....


Fiyatlar ne kadar?
 Parmak sıkışmasını engelleyen kapı körüğü: 40 TL.
 Kapının kapanmasını engelleyen cihaz: 8 TL.
 6’lık priz: 8,90 TL.
 Çekmece kilitleri: 9-15 TL. (Bir kutuda beş-altı kilit var.)
 Pencere kilitleri: 14-19 TL.
 Ocak koruyucusu: 86 TL.
 Televizyon sabitleştirici: 51,90 TL.
 Klozet kilidi: 29,90 TL.